Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Foto: Fotolia

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

Pokušat će to drugačijom tehnologijom i riječ je o SMR (Shingled Magnetic Recording), koja također omogućava na manjem prostoru značajniju pohranu podataka nego je dosad viđeno. Ta je tehnologija manje komplicirana i omogućit će Westgatetu da će do 40TB doći prije no konkurencija. Računa se da bi to moglo biti već 2023. godine. Ali, o tom potom!

Kako god, iako manji diskovi od 2TB nisu nikakav novitet, vidjeli smo ih još od strane TDK u 2012. godini, izniman je uspjeh bez helija ih postaviti čak devet u jednu "kutiju" na ovaj način. Western Digital na taj je način pomaknuo granice, definitivno. Sigurno će se time još bolje pozicionirati i pridobiti nove korisnike u svim segmentima, ne samo onima industrijskima.

Ali, nije ni to sve, kad se kaže da neće dobiti samo u industriji nove korisnike... Western Digital je za ljeto ove godine najavio Iron Wolf disk od 16TB za nešto manje od 600 američkih dolara, što je velika stvar jer neće biti namijenjen samo industriji već i komercijalnom tržištu. Novi je to dokaz koliko cijela tehnologija ide prema naprijed i koliko u doba većih potreba zapravo one mogu biti zadovoljene.

Također, i organizacije koje barataju velikim podacima imaju razloga za zadovoljstvo jer dok god traje utrka ovih dviju kompanija, kapacitet diskova će se povećavati i to je više nego dobro. Tko će biti najbolji, to je manje bitno zapravo, sve kompanije na tržištu nude kvalitetne i cjenovno slične proizvode, s kojima malo tko nije zadovoljan.

Još iz kategorije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

15.10.2019. komentiraj

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i snažnim značajkama, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji korisnicima omogućuju da oslobode svoju kreativnost i postanu produktivniji, tvrde u Sasmungu i ističu kako je s novim ažuriranjem tvrtka Samsung na Galaxy S10e, S10, S10 + i S10 5G pametne uređaje uvodi mnoge inovacije, poput linka za Windowse te značajki AR Doodle i Live Focus video.

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Canon obilježava važan događaj u svojoj ponudi fotoaparata: naime, 20. rujna 2019. proizvodnja Canonovih fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida i onih digitalnih sa zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je 100 milijuna  jedinica. Jedan fotoaparat bez zrcala EOS R (izvorno predstavljeni u listopadu 2018.) bio je 100-milijunti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS.

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

10.10.2019. komentiraj

Google neće po dobrome pamtiti rujan ove godine, tijekom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.