Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Foto: Fotolia

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

Pokušat će to drugačijom tehnologijom i riječ je o SMR (Shingled Magnetic Recording), koja također omogućava na manjem prostoru značajniju pohranu podataka nego je dosad viđeno. Ta je tehnologija manje komplicirana i omogućit će Westgatetu da će do 40TB doći prije no konkurencija. Računa se da bi to moglo biti već 2023. godine. Ali, o tom potom!

Kako god, iako manji diskovi od 2TB nisu nikakav novitet, vidjeli smo ih još od strane TDK u 2012. godini, izniman je uspjeh bez helija ih postaviti čak devet u jednu "kutiju" na ovaj način. Western Digital na taj je način pomaknuo granice, definitivno. Sigurno će se time još bolje pozicionirati i pridobiti nove korisnike u svim segmentima, ne samo onima industrijskima.

Ali, nije ni to sve, kad se kaže da neće dobiti samo u industriji nove korisnike... Western Digital je za ljeto ove godine najavio Iron Wolf disk od 16TB za nešto manje od 600 američkih dolara, što je velika stvar jer neće biti namijenjen samo industriji već i komercijalnom tržištu. Novi je to dokaz koliko cijela tehnologija ide prema naprijed i koliko u doba većih potreba zapravo one mogu biti zadovoljene.

Također, i organizacije koje barataju velikim podacima imaju razloga za zadovoljstvo jer dok god traje utrka ovih dviju kompanija, kapacitet diskova će se povećavati i to je više nego dobro. Tko će biti najbolji, to je manje bitno zapravo, sve kompanije na tržištu nude kvalitetne i cjenovno slične proizvode, s kojima malo tko nije zadovoljan.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja vanjski SSD SE760

ADATA predstavlja vanjski SSD SE760

26.02.2020. komentiraj

ADATA Technologyje predstavila novi vanjski SSD ADATA SE760. „Taj SSD krasi privlačan izgled i kompaktne dimenzije radi lakše prenosivosti te on ima USB 3.2 Gen 2 sučelje koje nudi izvrsne performanse čitanja i pisanja“, ističu iz Adate i dodaju da on ima kompaktan i optimiziran dizajn savršen za korištenje u pokretu.

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

25.02.2020. komentiraj

Postupno širenje dostupnosti 5G podrazumijeva revolucionarno mobilno iskustvo. Korisnici sve više koriste niz različitih uređaja u raznim uvjetima, dok su mobilne aplikacije ključne za bogatiji doživljaj povezanosti. Huawei vjeruje da će potražnja za pametnijim aplikacijama samo rasti i pritom želi biti među prvima koju će omogućiti ovu snažnu promjenu.

Huawei predstavio niz novih 5G proizvoda

Huawei predstavio niz novih 5G proizvoda

24.02.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Grupa (CBG) održala je virtualno predstavljanje novih proizvoda u Barceloni, tijekom kojeg je predstavila niz novih 5G proizvoda te strategiju koja demonstrira njihove mogućnosti. Ključni predstavljeni proizvodi su: HUAWEI Mate Xs, najnoviji sklopivi uređaj kojeg odlikuje vrhunski hardware i software, HUAWEI MatePad Pro 5G, 5G tablet koji nudi premium iskustvo u svim uvjetima, HUAWEI Wi-Fi AX3 i HUAWEI 5G CPE Pro 2 su dva rješenja za povezivanje s Wi-Fi 6+ koji nude brzu povezivost. Uz to, Huawei je predstavio i niz novih HUAWEI MateBook laptopa, koje pokreće 10. Generacija Intel® Core procesora te Windows operativni sustav.