Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

Foto: Fotolia

S obzirom na strelovit porast broja krađa mobilnih uređaja u New Yorku, Apple i njujorška policija nedavno su pokrenuli zajedničku akciju, a koja bi trebala smanjiti količinu tih nemilih događaja. Sustav i procedura se temelje na tzv. IMEI broju (International Mobile Station Equipment Identity), a kojeg posjeduje većina mobilnih uređaja – posebice mobitela.

Na temelju tog broja mobilni operatori mogu identificirati ukradene uređaje i kontaktirati Apple, a koji će nakon toga odrediti njegovu približnu lokaciju i na mjesto događaja uputiti policiju.

Zanimljivo je da više od polovice ukradenih uređaja u New Yorku otuđuju pojedinci koji od mjesta zločina žive relativno blizu (do pet kvartova). No, događaju se i drugačiji, nesvakidašnji slučajevi. Primjerice,  u jednoj je akciji Apple pronašao iPad kojeg je lopov nakon krađe odnio puno dalje – u Dominikansku republiku!

Policija se nada da će suradnja s Appleom u konačnici uroditi otkrivanjem organizacije krađa, kao i crnom tržištu na kojem se trguje ukradenim uređajima. To je od velikog značaja, budući da je krađa mobilne elektroničke opreme postao iznimno unosan posao, a koji danas čini više od 40 posto u ukupnoj količini krađa u gradu.

Namjera Applea, njujorške policije i proizvođača bežične elektroničke opreme jest razviti i uvesti objedinjenu bazu podataka IMEI brojeva i pratećih automatiziranih sustava provjere, a kako bi se olakšalo praćenje i pronalazak otuđene opreme. No, sustav bi trebao zaživjeti tek u studenom ove godine, tako da će se do tada pribjegavati korištenju prokušane "ručne" policijske metode.

Još iz kategorije

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.

Samsung predstavlja Galaxy Fold

Samsung predstavlja Galaxy Fold

21.02.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je dugo očekivani Galaxy Fold preklopni uređaj kojim se otvara potpuno nova mobilna kategorija uređaja. Galaxy Fold ima prvi na svijetu 7,3-inčni Infinity Flex zaslon koji se preklapa u kompaktan uređaj s pokrovnim zaslonom te nudi nove mogućnosti multitaskinga, gledanja videozapisa, igranja igara i raznih drugih mogućnosti koja će upotpuniti ovo jedinstveno korisničko iskustvo, tvrde njegovi tvorci.

Samsung predstavio novi Galaxy Tab S5e

Samsung predstavio novi Galaxy Tab S5e

21.02.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je najnoviji Galaxy Tab S5e. Novi je tablet tanji, lakši i dizajniran s pametnim značajkama. Uređaj dolazi s 10,5-inčnim zaslonom i velikim kapacitetom baterije.