Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

Foto: Fotolia

S obzirom na strelovit porast broja krađa mobilnih uređaja u New Yorku, Apple i njujorška policija nedavno su pokrenuli zajedničku akciju, a koja bi trebala smanjiti količinu tih nemilih događaja. Sustav i procedura se temelje na tzv. IMEI broju (International Mobile Station Equipment Identity), a kojeg posjeduje većina mobilnih uređaja – posebice mobitela.

Na temelju tog broja mobilni operatori mogu identificirati ukradene uređaje i kontaktirati Apple, a koji će nakon toga odrediti njegovu približnu lokaciju i na mjesto događaja uputiti policiju.

Zanimljivo je da više od polovice ukradenih uređaja u New Yorku otuđuju pojedinci koji od mjesta zločina žive relativno blizu (do pet kvartova). No, događaju se i drugačiji, nesvakidašnji slučajevi. Primjerice,  u jednoj je akciji Apple pronašao iPad kojeg je lopov nakon krađe odnio puno dalje – u Dominikansku republiku!

Policija se nada da će suradnja s Appleom u konačnici uroditi otkrivanjem organizacije krađa, kao i crnom tržištu na kojem se trguje ukradenim uređajima. To je od velikog značaja, budući da je krađa mobilne elektroničke opreme postao iznimno unosan posao, a koji danas čini više od 40 posto u ukupnoj količini krađa u gradu.

Namjera Applea, njujorške policije i proizvođača bežične elektroničke opreme jest razviti i uvesti objedinjenu bazu podataka IMEI brojeva i pratećih automatiziranih sustava provjere, a kako bi se olakšalo praćenje i pronalazak otuđene opreme. No, sustav bi trebao zaživjeti tek u studenom ove godine, tako da će se do tada pribjegavati korištenju prokušane "ručne" policijske metode.

Još iz kategorije

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

19.07.2019. komentiraj

Nakon što je u srpnju prošle godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala svoj prvi pametni telefon, Smart N9, ponuda njihovih mobilnih uređaja sada je bogatija za još jedan model. Riječ je o pametnom telefonu visokih performansi po pristupačnoj cijeni, koji je nazvan A1 Alpha.

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

16.07.2019. komentiraj

Iako svoju stvarnu primjenu uopće nema, a pitanje je kada će i imati jer se čekaju još natječaji za koncesije za 5G mrežu, kineski je proizvođač pametnih telefona po cijeni od 7500 kuna i to od kolova na tržište lansirao Huawei Mate 20 X (5G). Ovaj mobitel je prvi put predstavljen u Barceloni na MWC 2019 krajem veljače ove godine.

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

16.07.2019. komentiraj

Huaweijev trenutačno najjači model pametnih telefona, P30 Pro, nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade. Taj je model proglašen najboljim pametnim telefonom na ovogodišnjem MWC 2019 Shanghai Summitu gdje je osvojio nagradu nazvanu Best Smartphone 2019 Award of Asia Mobile Awards.