Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

Njujorška policija i Apple surađuju u suzbijanju krađa mobilnih uređaja i tableta

Foto: Fotolia

S obzirom na strelovit porast broja krađa mobilnih uređaja u New Yorku, Apple i njujorška policija nedavno su pokrenuli zajedničku akciju, a koja bi trebala smanjiti količinu tih nemilih događaja. Sustav i procedura se temelje na tzv. IMEI broju (International Mobile Station Equipment Identity), a kojeg posjeduje većina mobilnih uređaja – posebice mobitela.

Na temelju tog broja mobilni operatori mogu identificirati ukradene uređaje i kontaktirati Apple, a koji će nakon toga odrediti njegovu približnu lokaciju i na mjesto događaja uputiti policiju.

Zanimljivo je da više od polovice ukradenih uređaja u New Yorku otuđuju pojedinci koji od mjesta zločina žive relativno blizu (do pet kvartova). No, događaju se i drugačiji, nesvakidašnji slučajevi. Primjerice,  u jednoj je akciji Apple pronašao iPad kojeg je lopov nakon krađe odnio puno dalje – u Dominikansku republiku!

Policija se nada da će suradnja s Appleom u konačnici uroditi otkrivanjem organizacije krađa, kao i crnom tržištu na kojem se trguje ukradenim uređajima. To je od velikog značaja, budući da je krađa mobilne elektroničke opreme postao iznimno unosan posao, a koji danas čini više od 40 posto u ukupnoj količini krađa u gradu.

Namjera Applea, njujorške policije i proizvođača bežične elektroničke opreme jest razviti i uvesti objedinjenu bazu podataka IMEI brojeva i pratećih automatiziranih sustava provjere, a kako bi se olakšalo praćenje i pronalazak otuđene opreme. No, sustav bi trebao zaživjeti tek u studenom ove godine, tako da će se do tada pribjegavati korištenju prokušane "ručne" policijske metode.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.