Negativan trend na tržištu pametnih telefona uz pad već četvrti kvartal zaredom, Samsung, Apple i Xiaomi i dalje vodeći

Negativan trend na tržištu pametnih telefona uz pad već četvrti kvartal zaredom, Samsung, Apple i Xiaomi i dalje vodeći

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Prema preliminarnim podacima IDC-a svjetske isporuke pametnih telefona pale su za 8,7 posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Ovo označava četvrto uzastopno tromjesečje pada tržišta pametnih telefona jer su isporuke pale na 286,0 milijuna jedinica u tromjesečju, oko 3,5 posto niže od predviđanja.

"Ono što je početkom ove godine započelo kao industrija ograničene ponude pretvorilo se u tržište ograničeno potražnjom", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima.

"Iako se opskrba poboljšala kako su kapaciteti i proizvodnja povećani, ogromna inflacija i gospodarska nesigurnost ozbiljno su umanjili potrošnju potrošača i povećali zalihe u svim regijama. OEM proizvođači smanjili su narudžbe do kraja godine, a kineski dobavljači napravili su najveće rezove kao njihovi najveći tržište se i dalje bori. Iako očekujemo da će se potražnja početi povećavati u nekim regijama prema kraju godine, izgledi za tržište pametnih telefona za 2022. bit će revidirani naniže za nekoliko bodova. I dalje vjerujemo da svako današnje smanjenje nije potražnja koja je izgubljena, ali jednostavno gurnuta naprijed“, tvrdei Nabila Popal.

Kada se pogledaju regionalni trendovi, najveći pad u drugom tromjesečju zabilježen je u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), kao što se i očekivalo i to s padom od 36,5 posto u odnosu na prethodnu godinu jer rat u Ukrajini i dalje koči regiju.

Međutim, sa stajališta količine, CEE čini samo 6 posto globalnih isporuka, tako da je najveće smanjenje globalnih količina očekivano došlo iz Kine, koja je pala za 14,3 posto na godišnjoj razini. Azija/Pacifik (bez Japana i Kine) (APeJC), koji čini gotovo polovicu svih isporuka u svijetu, također je pao za 2,2 posto u drugom kvartalu ove godine. Sve ostale regije, osim Kanade, zabilježile su niske do srednje jednoznamenkaste padove.

Unatoč izazovnom okruženju, pozicioniranje proizvođača pametnih telefona nije se mnogo promijenilo tijekom drugog kvartala ove godine.

Samsung je zadržao prvo mjesto s udjelom od 21,8 posto i zdravim rastom u svim regijama osim u Europi. Apple je na drugom mjestu sa 15,6 posto udjela, dok je Xiaomi na trećem mjestu smanjivši razliku na 13,8 posto udjela. vivo i OPPO završili su kvartal na četvrtoj poziciji s 8,7 posto odnosno 8,6 posto udjela.

Još iz kategorije

Hrvatska premijera Huawei Nova 10 pametnog telefona

Hrvatska premijera Huawei Nova 10 pametnog telefona

05.10.2022.

Huawei je objavio početak prodaje novog modela pametnog telefona - nova 10, elegantno dizajniranog uređaja s moćnom prednjom kamerom i snažnom SuperCharge 66 W značajkom.

Novo VR rješenje za poslovne korisnike iz Lenova

Novo VR rješenje za poslovne korisnike iz Lenova

04.10.2022.

Lenovo je najavio nove sve-u-jednom VR slušalice dizajnirane za poduzeća. Udoban ThinkReality VRX tankog profila sa šest stupnjeva slobode (6DoF) ima optiku u obliku palačinke i mogućnosti prolaza u punoj boji, visoke razlučivosti za aplikacije miješane stvarnosti (MR). ThinkReality VRX također je podržan kompletnim paketom end-to-end usluga kako bi se tvrtkama pomoglo u postizanju brzine do rješenja i bržem ostvarivanju povrata ulaganja.

Xiaomi 12T serija uskoro stiže na hrvatsko tržište

Xiaomi 12T serija uskoro stiže na hrvatsko tržište

04.10.2022.

Nakon futurističke i inovativne Xiaomi 11T serije, koja je napravila pravu pravcatu revoluciju pametnih telefona u fotografiji i videografiji, Xiaomi je za ovu godinu svojim korisnicima pripremio nova iznenađenja. Prošlogodišnja 11T serija je korisnicima dala pristup najboljem kinematografskom iskustvu i vrhunsku tehnologiju za profesionalce stavila u ruke inovativnih kreativaca, a sada Xiaomi nastavlja u jednako revolucionarnom smjeru.