DOBRE VIJESTI

Nastavlja se velik pad cijena SSD komponenti

Nastavlja se velik pad cijena SSD komponenti
Depositphotos

TrendForce je objavio novosti o NAND flash tržištu i ono pokazuje da će prosječna prodajna cijena NAND flasha (ASP) pasti između tri i osam posto u trećem kvartalu ove godine.

Međutim, za PC i DIY entuzijaste, vijesti su još bolje. Očekuje se da će cijene klijentskih SSD-ova pasti između osam i 13 posto tijekom istog razdoblja. Drugim riječima, oni koji traže PC SSD pohranu možda bi mogli uštedjeti dodatnih deset posto ili više ako pričekaju nekoliko tjedana.

Naime, NAND Flash čipovi glavna su komponenta u PC SSD-ovima, proizvodima poput pametnih uređaja, UFS i eMMC, te memorijskih kartica. A raduje što će cijene ove bitne komponente uređaja za pohranu nastaviti značajno padati u tekućem kvartalu.

Kao i obično sa svojim izvješćima o tržišnim podacima, TrendForce pruža pozadinu i obrazloženje svojih predviđanja. Trenutačno proizvođači NAND-a "usklađuju napore da smanje proizvodnju".

Proizvođači se tako nadaju stvoriti umjetnu nestašicu i podići cijene NAND-a. Međutim, TrendForce smatra da će ti napori biti uzaludni i da nisu dovoljni za rješavanje stanja prekomjerne ponude, čak i uz tradicionalni sezonski porast potražnje koji se očekuje u nadolazećim mjesecima.

Gledajući pobliže segmentirane brojke koje nudi TrendForce, vidimo da će se cijene klijentskih SSD-ova vjerojatno poboljšati, ali za kupce, ne za NAND proizvođače. Stoga, kontinuirani pad od između osam do 13 posto također se isplati pričekati ako netko želi napraviti novu verziju ili nadogradnju.

S padom NAND ASP-ova, neće samo PC SSD-ovi biti skuplji. TrendForce opisuje kako su proizvodi kao što su Enterprise SSD-ovi, mobilna pohrana (eMMC i UFS) i drugi uređaji bili pogođeni i kako se predviđa da će reagirati. Dakle, očekivani padovi u komponentama pametnih telefona i tableta mogli bi biti dobrodošli kako bi se smanjio pritisak na povećanje cijena takvih proizvoda.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, TrendForce ne predviđa da će NAND ASP nastaviti strmo padati nakon trećeg kvartala. Očekuje se da će najprije vidjeti skok u cijenama vrhunskih 3D NAND-ova, ali ne daje nikakva čvrsta predviđanja o tome hoće li NAND ASP-ovi nastaviti padati ili rasti u posljednjem kvartalu ove godine.