Pad tržišta

Nastavak pada prodaje pametnih telefona u zapadnoj Europi

Nastavak pada prodaje pametnih telefona u zapadnoj Europi
Depositphotos / Ilustracija

Zapadnoeuropsko tržište pametnih telefona suočilo se s kontinuiranim padom u prvom kvartalu 2023., padom od 13 posto na 23,7 milijuna isporučenih jedinica, prema Canalysu. To je izravan rezultat izazovnih gospodarskih uvjeta koji potiču manju potražnju potrošača i produženje ciklusa kupnje. Međutim, pojavio se tračak nade s posljednjom Canalysovom prognozom koja predviđa oporavak od 6 posto rasta u 2024., signalizirajući potencijalno oživljavanje tržišta.

Samsung je preuzeo prvo mjesto s 35 posto tržišnog udjela, unatoč padu od 16 posto na godišnjoj razini. “Samsung je pomaknuo svoj fokus dalje prema srednjem do visokom segmentu u zapadnoj Europi, motiviran boljim pokretačima prihoda, višim profitnim maržama i snažnijim potencijalom za integraciju ekosustava,” rekao je Runar Bjørhovde, analitičar u Canalysu.

“Prema procjenama Canalysa, u 1. kvartalu 2023., Samsungov ASP porastao je za 11 posto, što je rezultiralo padom od 6 posto ukupne vrijednosti isporučenih uređaja. Appleove isporuke u ovom kvartalu porasle su za 1 posto u usporedbi s prvim kvartalom 22. godine, potaknute prodajom iPhonea 14 Pro i Pro Maxa. Apple je i dalje najotporniji dobavljač u Zapadnoj Europi, podržan najvjernijom bazom korisnika u regiji u kombinaciji s velikom popularnošću među preklopnicima.”

Xiaomi je obranio treće mjesto s 15 posto tržišnog udjela, unatoč padu od 17 posto na godišnjoj razini. OPPO i TCL završili su prvih pet, pri čemu svaki zauzima 3 posto tržišnog udjela, s padom od 53 posto i rastom od 19 posto na godišnjoj razini. "Situacija na tržištu postaje nevjerojatno konkurentna izvan tri najbolja dobavljača", rekao je Kieren Jessop, istraživački analitičar u Canalysu.

“U prvom tromjesečju 2023. OPPO, TCL, Google Pixel, Motorola, HONOR i HMD Global bili su blisko pozicionirani, a nekoliko ovih brendova ima ambicije i kapital za ulaganje u regiji. Prije kraja 2023. bit će značajnih promjena na poretku“, pojašnjava Jessop.

Canalysovi podaci ukazuju na skok u cjenovnom segmentu od 800 USD i više, koji sada čini 41 posto tržišta, što je porast u odnosu na 35 posto koliko je ostvareno prethodne godine. “U kojem dominiraju Apple i Samsung, ovaj segment zahtijeva golema, održiva ulaganja za prodor”, dodao je Jessop.

„Međutim, kako bi osigurali kratkoročni rast, prodavači će možda trebati zadovoljiti segmente nižih cijena i iskoristiti snažne promocije. Konkretno, tržište ispod 400 USD predstavlja pristupačniju priliku dobavljačima“, tvrdi Jessop.

"Nedavna gospodarska klima omogućila je operaterima da povrate udio u kanalu na nešto više od 50 posto, oporavljajući se od pada izazvanog pandemijom", istaknuo je Bjørhovde.

“Ovo oživljavanje uvelike duguje privlačnim financijskim planovima i paketnim ponudama skrojenim za tržište koje je sve više zainteresirano za uređaje srednje i visoke klase. U međuvremenu su cijene uređaja u zapadnoj Europi značajno porasle, za 16 posto u odnosu na 1. kvartal 2022. i 29 posto u odnosu na 1. kvartal 2019., što je rezultiralo najvišom ikada zabilježenom prosječnom prodajnom cijenom u 1. kvartalu 2023. godine“, pojašnjava Bjørhovde.

Osim toga, operateri proširuju svoj doseg potrošača daljnjom integracijom u maloprodajne lance trgovina, često nudeći pakete pretplate na uređaje. U zamršenoj strukturi kanala, gdje maloprodajni lanac trgovina može prodavati uređaj i pretplatu kao paket u ime operatera, prodavači moraju njegovati bliske odnose s obje strane kako bi se razlikovali i podržali diferencijaciju svojih partnera u trgovini.

Kako kupnja uređaja postaje sve kompliciranija, pametni prodavači mogu iskoristiti ove složenosti stvaranjem jakih partnerstava u cijelom kanalu, povećavajući svoju privlačnost na tržištu. Rast u 2024. ovisit će o sposobnosti dobavljača da vješto upravljaju zalihama, minimiziraju troškove i optimiziraju rute do tržišta. Osim toga, bit će ključno lokaliziranje marketinških napora i pružanje solidne podrške korisnicima i kanalima.