Nastavak pada PC prodaje u trećem kvartalu 2022.

Nastavak pada PC prodaje u trećem kvartalu 2022.

Foto: DepositPhotos

Globalne isporuke osobnih računala pale su za 15,5 posto u trećem kvartalu 2022. godine i dosegle 71,1 milijun jedinica, prema Counterpoint Researchu. Segment je zabilježio još jedan val velikih padova na godišnjoj razini nakon oštrih godišnjih i uzastopnih padova u drugom tromjesečju.

Pad u trećem tromjesečju 22. uvelike je posljedica slabosti potražnje na potrošačkim i komercijalnim tržištima, što je uglavnom bilo potaknuto globalnom inflacijom. Unatoč tome što su problemi s nedostatkom komponenti uglavnom riješeni, OEM i ODM proizvođači imaju relativno konzervativan stav o 4Q22 i 1H23. Pad potražnje za osobnim računalima nastavio se u tromjesečju usprkos opsežnim promotivnim aktivnostima velikih proizvođača originalne opreme, posebno za potrošačke linije proizvoda. Osim toga, procesi probave inventara su aktivirani kako bi se nosili s nenormalno visokim razinama kako ulazimo u drugu polovicu godine.

Iako je sezona najveće prodaje potrošačkih uređaja, proizvođači originalne opreme za osobna računala vjeruju da će se proces smanjenja zaliha nastaviti u 2023. Na temelju naših razgovora s članovima opskrbnog lanca, posebno s dobavljačima komponenti, najveći inventarni brojevi bili su u 3. kvartalu 22. i vjerojatno će početi opadati u narednim tromjesečjima, ali postoji neizvjesnost unutar opskrbnog lanca o tome kada će ponovno početi rast isporuka. Nedostatak potrošačke potražnje u sezoni povratka u školu, smanjena kupnja poduzeća zbog ekonomske neizvjesnosti i povećanje promotivnih događaja, sve je to stvorilo usporavanje zamaha rasta prosječne prodajne cijene (ASP), a također je utjecalo na prihode tržišta računala.

Lenovo je zabilježio pad od 16 posto, uglavnom u skladu s globalnim tržištem računala, slabost potrošačke potražnje djelomično je nadoknađena potrošnjom poduzeća. Njegov tržišni udio od 23,7 posto ostaje nepromijenjen u usporedbi s prošlom godinom, odražavajući snažnu poziciju Lenova i napore da se nosi s nestabilnim tržištem.

HP je zauzeo 18 posto udjela u trećem tromjesečju s 12,7 milijuna isporučenih jedinica. Ovo je drugo tromjesečje s nižim od 20 posto tržišnog udjela HP-a od 2016., ponajviše zbog njegove veće kombinacije potrošača, što je značilo da je iz trećeg tromjesečja izašao s padom od 26,5 posto. Dell je također izvijestio o padu od više od 20 posto i tržišnom udjelu od 17 posto. Njegovih 12 milijuna jedinica bilo je nešto više nego u trećem kvartalu 20. godine, neposredno prije nego što je Dell počeo imati koristi od promjena stila rada nakon početnih valova COVID-a.

Apple je izvijestio o rastu isporuka od 7 posto u usporedbi s tržištem usred prigušenog zamaha tržišta, zahvaljujući lansiranju novog proizvoda krajem drugog tromjesečja s isporukama koje su ponovno dopunjene nakon obustave rada u Kini u drugom tromjesečju koja je prekinula planove proizvodnje ODM-a. U međuvremenu, Asus je izvijestio o padu od 9 posto, odražavajući relativno otpornu izvedbu zbog svoje strategije usmjerene na poduzeće, u skladu s ciljem uprave da nadmaši isporuke u 2022. godini.

Sve u svemu, globalne isporuke osobnih računala u drugoj polovici 2022. i dalje će biti relativno veće od razine prije izbijanja Covida. Međutim, proizvođač čipova AMD tvrdio je da je slabost tržišta osobnih računala već uzrokovala negativne učinke na njegove rezultate i izglede; dok je uprava tajvanskih OEM proizvođača Acera i Asusa podijelila svoje stavove da se industrija osobnih računala neće oporaviti do 2. polugodišta 23. godine.

Gledajući u 2023. godinu problemi su i dalje tu. Counterpoint Research također prilagođava svoju prognozu isporuke za 2022. na smanjenje potražnje za mekim računalima od 13 posto. Od svih segmenata osobnih proizvoda, oni vjeruju da su računala temeljena na Armu i računala za igranje spremna najbolje prebroditi tržišnu krizu, uz pomoć Appleove ponude M-serije, kao i inkrementalnih napora u istraživanju i razvoju proizvođača čipova i šireg ekosustava.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.