Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Raspberry Pi Foundation udvostručila je maksimalnu količinu dostupne radne memorije (RAM) u svom Raspberry Pi 4 pa on sad ima 8GB te se prodaje za 75 američkih dolara.

A kako bi se izvukla korist iz te radne memorije, Raspberry Pi Foundation na tržište izbacuje i novu 64-bitnu verziju svog operativnog sustava, koji se trenutno nalazi u ranoj beta fazi.

Osim tih noviteta, Raspberry Pi 4 je identičan uređaju koji se najavio u lipnju prošle godine, što znali da ima isti ARM baziranu procesour (CPU), HDMI, USB 3 i Ethernet portove. Ali, glavna priča i dalje je ta radna memorija, koje uistinu ima mnogo, posebno s obzirom na relativno nisku cijenu.

Naime, ove godine mnogi flagship modeli pametnih telefona imaju 8GB RAM-a, ili manje. Toliko još uvijek nemaju mnoga računala i na toj su brojci gaming računala srednje niže razine. No, razlozi za udvostručenje radne memorije postoji i iz Raspberry Pi Foundation tvrde kako se oni kriju u činjenici da treba olakšati posao onima koji se bave s podosta dijelova softvera u svom radu, kao i pri težim opterećenjima servera ili jednostavno pri radu s povećim brojem otvorenih tabova na internetskom pregledniku.

Zajednica će sasvim sigurno pronaći načine kako iskoristiti svu ti memoriju koja se ponudila. I posebno će entuzijastima biti zabavno to pronalaziti dok istražuju što se sve nudi u 64-bitnom operativnom sustavu nazvanom Raspberry Pi OS, donedavno poznat kao Raspbian. Ipak, u ovoj fazi bete, rukovodeći su se odlučili promijeniti ime.

Taj operativni sustav baziran je na Linuxu i trenutnu koristi 32-bitni kernel, što znači da ne može u potpunosti iskoristiti 8GB radne memorije. Stoga, oni koji ne žele koristiti beta softver jer im treba pun potencijal novog Raspberry Pi, tad se mogu okrenuti 64-bitnim operativnim sustavima za Pi 4, a to su Ubuntu i Gentoo.

Također, osim ovog modela od 8GB, nude se modeli od 4GB za 55 dolara te model od 2GB za 35 dolara.

Još iz kategorije

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

03.07.2020. komentiraj

Novi Huawei P40 Pro+ dostupan je na hrvatskom tržištu. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 9.999 kuna, a ako se uređaj prednaruči odmah, na dar se dobiva Watch GT 2e pametni sat i najnoviji Huawei SuperCharge bežični punjač od 40 W. Korisnici će uz ova dva besplatna uređaja na dar dobiti i 12 mjeseci besplatnog prostora na Huawei Cloudu od čak 50 GB. Ponudu je moguće iskoristiti kod prodajnih partnera do 15. srpnja ili do isteka zaliha.

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.