Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Raspberry Pi Foundation udvostručila je maksimalnu količinu dostupne radne memorije (RAM) u svom Raspberry Pi 4 pa on sad ima 8GB te se prodaje za 75 američkih dolara.

A kako bi se izvukla korist iz te radne memorije, Raspberry Pi Foundation na tržište izbacuje i novu 64-bitnu verziju svog operativnog sustava, koji se trenutno nalazi u ranoj beta fazi.

Osim tih noviteta, Raspberry Pi 4 je identičan uređaju koji se najavio u lipnju prošle godine, što znali da ima isti ARM baziranu procesour (CPU), HDMI, USB 3 i Ethernet portove. Ali, glavna priča i dalje je ta radna memorija, koje uistinu ima mnogo, posebno s obzirom na relativno nisku cijenu.

Naime, ove godine mnogi flagship modeli pametnih telefona imaju 8GB RAM-a, ili manje. Toliko još uvijek nemaju mnoga računala i na toj su brojci gaming računala srednje niže razine. No, razlozi za udvostručenje radne memorije postoji i iz Raspberry Pi Foundation tvrde kako se oni kriju u činjenici da treba olakšati posao onima koji se bave s podosta dijelova softvera u svom radu, kao i pri težim opterećenjima servera ili jednostavno pri radu s povećim brojem otvorenih tabova na internetskom pregledniku.

Zajednica će sasvim sigurno pronaći načine kako iskoristiti svu ti memoriju koja se ponudila. I posebno će entuzijastima biti zabavno to pronalaziti dok istražuju što se sve nudi u 64-bitnom operativnom sustavu nazvanom Raspberry Pi OS, donedavno poznat kao Raspbian. Ipak, u ovoj fazi bete, rukovodeći su se odlučili promijeniti ime.

Taj operativni sustav baziran je na Linuxu i trenutnu koristi 32-bitni kernel, što znači da ne može u potpunosti iskoristiti 8GB radne memorije. Stoga, oni koji ne žele koristiti beta softver jer im treba pun potencijal novog Raspberry Pi, tad se mogu okrenuti 64-bitnim operativnim sustavima za Pi 4, a to su Ubuntu i Gentoo.

Također, osim ovog modela od 8GB, nude se modeli od 4GB za 55 dolara te model od 2GB za 35 dolara.

Još iz kategorije

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

28.07.2021.

Xiaomi je predstavio paletu AIoT proizvoda koji poboljšavaju pametna iskustva u svim aspektima života korisnika i to Mi Router AX9000, Mi 2K Gaming Monitor 27 ’’, Mi Electric Scooter 3, Redmi Buds 3 Pro i Mi Smart Air Fryer 3.5L.

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

28.07.2021.

Što očekivati za nadolazeći Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold, koji će se održati 11. kolovoza u 16:00 sati putem službenog YouTube kanala tvrtke, kao i službene web stranice., najavio je TM Roh, predsjednik i voditelj odjela za mobilne komunikacije, Samsung Electronics i dodao kako je tvrtka razvila svoju Galaxy Z seriju pametnih telefona koja će preoblikovati način na koji doživljavamo pametni telefon te donijeti potpuno novo korisničko iskustvo.

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

27.07.2021.

Prave bežične slušačice (TWS - truly wireless) na globalnom tržištu stoje daleko bolje od onih s tradicionalnim bluetooth povezivanjem, za što treba zahvaliti činjenici da dobivaju sve više značajki koje su nekad bile namijenjene premium headsetovima.