OČEKIVAN TREND

Kumulativne isporuke 5G pametnih telefona premašile su 2 milijarde

Kumulativne isporuke 5G pametnih telefona premašile su 2 milijarde
Depositphotos

Globalne kumulativne isporuke 5G pametnih telefona premašile su 2 milijarde jedinica u 4. kvartalu 23., prema Counterpoint Researchu. Ova prekretnica postignuta je u manje od pet godina, što je najkraće razdoblje u usporedbi s prijašnjim tehnologijama poput 4G ili 3G. 4G pametnim telefonima trebalo je šest godina da dostignu ovu oznaku. Gotovo 70% svih 5G isporuka dolazi s razvijenih tržišta pametnih telefona poput Kine, SAD-a i zapadne Europe. Apple i Samsung bili su vodeći brendovi 5G pametnih telefona, kumulativno isporučenih preko 1 milijarde jedinica.

Robne marke pametnih telefona snažno su promovirale 5G mogućnosti i značajke dok su svoje ponude razlikovale na visoko konkurentnom tržištu. Lansiranje serije iPhone 12, prvog iPhonea koji podržava 5G, značajno je ubrzalo usvajanje 5G, podigavši globalne 5G isporuke na više od 100 milijuna jedinica u jednom tromjesečju po prvi put u 4. kvartalu 20. Zamah se nastavio i isporuke su dosegle novi rekord u 4. kvartalu 23., dosegnuvši 200 milijuna jedinica u jednom kvartalu.

Priuštivost i dostupnost 5G pametnih telefona poboljšane su zbog smanjenja jaza u cijenama između 5G i 4G čipseta, zajedno sa strateškim odabirom komponenti od strane OEM-a kako bi se održao trošak popisa materijala. Osim toga, proizvođači čipseta kao što su MediaTek i Qualcomm pomogli su proizvođačima originalne opreme pametnih telefona da ponude pristupačne 5G telefone lansiranjem osnovnih 5G čipseta. Sve je to omogućilo proizvođačima originalne opreme, posebno kineskim markama, da ponude širi portfelj 5G pametnih telefona, posebno u srednjim i srednjim do visokim segmentima. Čak i na tržištima gdje 5G mreže nisu u potpunosti operativne, potrošači se odlučuju za 5G pametne telefone kako bi osigurali svoje ulaganje u budućnost.

Razvijena tržišta približavaju se zasićenju, s doprinosom 5G pametnih telefona ukupnoj isporuci od 80% u 2023. predvođeni premium segmentom. Stoga glavni proizvođači pametnih telefona uvode 5G mogućnost kao uobičajenu značajku u svojim uređajima srednje klase, dok je uvode u pristupačne segmente. Nadalje, veća je svijest potrošača i potražnja za 5G kao značajkom u zemljama u razvoju gdje i telekom operateri proširuju 5G pokrivenost. 5G pametni telefoni opremljeni su svim potrebnim elementima za prodor u pristupačne segmente tržišta u razvoju. Stoga će tržišta u razvoju poput Indije i jugoistočne Azije pokrenuti zamah za sljedeću milijardu isporuka 5G pametnih telefona.