ANALIZA TRŽIŠTA

Koliko često su se SSD diskovi kvarili u prošloj godini?

Koliko često su se SSD diskovi kvarili u prošloj godini?
Depositphotos / Ilustracija

Backblaze je predstavio izvješće o kvarovima SSD (solid-state drive) diskova u prošloj godini, kojim se još jednom potvrdilo da su sve izdržljiviji alat za pohranu podataka. Ali i sve jeftiniji pa polako svjedočimo zaokretu prema njim u odnosu na hard diskove (HDD).

Naime, kao kompanija specijalizirana za cloud i pohranu podataka, Backblaze napravio je istraživanje koje se tiče onih kojima poslovanje ovisi o te dvije stavke. I svi oni, bez iznimke, koriste SSD kao "boot drive".

U samom istraživanju pratila se statistika 2906 SSD diskova, ali treba imati na umu da većina njih nisu najnoviji M.2 NVMe modeli i općenito su podosta mali kapacitetom. Primjerice, najveći udio imaju oni od 250GB, potom 500GB i tek njih tri su od 2TB. Zato se ne može reći da je istraživanje u skladu s vremenom. Više je neki općeniti pokazatelj dugovječnosti SSD diskova.

Također, nema smisla koncentrirati se na one diskove s manje od 100.000 "drive dana" jer takvi podaci su manje relevantni. Dakle, što se tiče onih koji zadovoljavaju taj kriterij, stopa kvarova im je ispod jedan posto na godišnjoj razini, što je gotovo pa savršeno!

Čak su navedeni i modeli o kojima se radi - Crucial MX500 250GB, Seagate BarraCuda SSD i SSD 120 te Dell BOSS. S njima ne možete promašiti, koristili ih privatno ili u sklopu servera, jasno je da mogu trajati godinama praktički bez greške.

Dapače, kad se spominju ovi modeli, stopa kvarova je oko jedan posto i na trogodišnjoj razini, što je više nego odlično. A sad dolazimo do "ali"...

Uvjeti u kojima se ti diskovi nalaze su podosta idealni i konstantni, temperatura na kojoj rade rijetko se spušta ispod 25 stupnjeva i rijetko prelazi 42 stupnja. U samo četiri slučaja išla je ispod tog praga, odnosno, u samo jednom slučaju iznad.

Treba spomenuti i da je Backblaze imao HDD istraživanje u kojem je bilo više od 290.000 diskova, a možete ga pročitati OVDJE. Ujedno, za više informacija o ovom SSD istraživanju, kliknite OVDJE.