NAPRAVITE BACKUP

Kako štitite svoje podatke? Upravitelj lozinki i dodatna sigurnost za vaše datoteke

Kako štitite svoje podatke? Upravitelj lozinki i dodatna sigurnost za vaše datoteke
Unsplash

Svaki dan oslanjamo se na desetke internetskih platformi. Pohranjujemo važne informacije u oblak, a svoje osobne i profesionalne živote na elektroničke uređaje. Ipak, s razvojem tehnologije povećavaju se i rizici za sigurnost podataka koji često dovode do gubitka privatnosti. Dakle, kako možemo učinkovito zaštititi svoje datoteke?

Jedna od najvećih sigurnosnih pogrešaka upotreba je iste lozinke za različite usluge. Napadač može jednostavno pristupiti drugim računima korisnika ako je ugrožena jedna lozinka. Idealno je rješenje upotrebljavati jedinstvene, složene lozinke koje su kombinacija različitih znamenki, slova i posebnih znakova. Ipak, pamćenje i praćenje svih tih kombinacija može predstavljati priličan izazov te je smisleno upotrebljavati upravitelj lozinki. Taj alat generira, pohranjuje i automatski popunjava lozinke za različite internetske korisničke račune. Tako ćete bolje zaštititi svoje podatke. Osim toga, prijavljivanje i upravljanje podacima bit će praktičnije. Na internetu možete pronaći plaćene i besplatne verzije. Primjeri su aplikacije 1Password, NordPass i KeePass. Imaju različite značajke, ali rade po sličnom načelu. A bolje je imati bilo kakav upravitelj lozinki nego nikakav.

Autorizacija s dvostrukom provjerom, koja je dodatna potvrda pristupa nakon unosa lozinke još je jedan način održavanja sigurnosti internetskih korisničkih računa. Obično je to kod koji se generira na vanjskom uređaju ili šalje na unaprijed postavljen broj telefona. Tako ste sigurni čak i ako lozinka padne u pogrešne ruke jer haker ne može dobiti potpuni pristup bez dodatnog alata za autorizaciju.

Pored mrežne sigurnosti, važno je voditi računa i o sigurnosti podataka koji su pohranjeni lokalno. Na kraju krajeva, tako često pohranjujemo najosobnije datoteke. Izradom sigurnosne kopije na vanjskom mediju, kao što je Samsung T5 EVO od 8 TB, možete biti sigurni da nećete izgubiti pristup svojim podacima u slučaju hakiranja ili pada poslužitelja. Ali što ako izgubimo SSD disk na putu ili računalo upotrebljava više osoba? Neki proizvođači imaju vlastite aplikacije za zaštitu, kao što je to softver Samsung Magician. To je alat koji omogućava jednostavno šifriranje i postavljanje lozinki na odabrane datoteke, instalaciju najnovijih upravljačkih programa ili pokretanje dijagnostike kako biste bili sigurni da sadržaj pogona nije oštećen. Možete upotrebljavati i biometričku sigurnost gdje samo ovlaštene osobe mogu pristupati zaštićenim datotekama, pod uvjetom da vaši uređaji imaju čitače otiska prsta.

U svijetu koji je sve više digitaliziran zaštita podataka postaje prioritet, stoga se isplati iskoristiti više oblika dodatne sigurnosti datoteka. Upravitelj lozinki, autorizacija s dvostrukom provjerom i šifriranje lokalnih kopija neka su od rješenja koja možete iskoristiti kako biste maksimalno zaštitili svoje podatke od neovlaštenog pristupa.