TRŽIŠTE SLUŠALICA

Isporuke slušalica porasle su za 6 posto u prvom kvartalu ove godine i premašile 90 milijuna jedinica

Na zasićenom TWS tržištu, bežične slušalice postale su fokus za dobavljače koji traže rast. Sony vodi sa značajnim dobicima u vodećim i osnovnim proizvodima, rastući svoj tržišni udio za 17 posto. Samsung i Apple strateški su iskoristili brendove JBL (Harman) i Beats kako bi povećali izloženost i angažirali suradnike kako bi ojačali veze s potrošačima, osiguravajući svoje vodeće pozicije.

Isporuke slušalica porasle su za 6 posto u prvom kvartalu ove godine i premašile 90 milijuna jedinica

Svjetsko tržište pametnog osobnog zvuka (slušalica) pokazalo je znakove oporavka u prvom tromjesečju 2024., s porastom isporuka od 6 posto na godišnjoj razini na preko 90 milijuna jedinica, prema najnovijim procjenama Canalysa. Ovaj ponovni porast prvenstveno su potaknule True Wireless Stereo (TWS) i bežične slušalice, čije su isporuke porasle za 8 posto, odnosno 12 posto. Glavni igrači aktivno traže nove razvojne mogućnosti u različitim segmentima tržišta, ubrizgavajući obnovljenu vitalnost u industriju.

Kao ključni segment unutar tržišta pametnog osobnog zvuka, TWS je zadržao stabilne količine isporuka unatoč izazovima kao što su ograničena diferencijacija proizvoda i visoka svijest potrošača. Analitičar Canalys Research Jack Leathem rekao je: "Tržište TWS-a je zastalo kako potrošači rastu, zbog čega se dobavljači više oslanjaju na strategije određivanja cijena za rast." Na primjer, Xiaomi je povećao svoj tržišni udio ulaskom u srednji do niži segment s proizvodima po cijeni od samo 15 dolara, uspješno nadmašivši Samsung i postao drugi najveći igrač, s rastom od 61 posto. U međuvremenu, Huawei je lansirao svoj prvi proizvod ispod 30 dolara i proširio svoju prisutnost na inozemnim tržištima, postigavši ​​nevjerojatan rast od 71 posto. Samsung je zadržao svoju konkurentnost integracijom vrhunskih značajki Active Noise Canceling (ANC) u proizvode osnovne razine. Uz zasićenje tržišta TWS-a, prodavači se okreću tržištu Open Wearable Stereo (OWS) u nastajanju za novim prilikama.

OWS tržište, obično u obliku TWS-a otvorenog dizajna, brzo se pojavljuje kao dosad neistraženo tržište s malo konkurencije i golemim potencijalom rasta. Prema procjenama Canalysa, ovaj je segment pokazao snažan dvoznamenkasti kvartalni rast u prvom tromjesečju 2024., zaokupivši značajan interes brojnih dobavljača. Očekuje se da će ovaj zamah rasta ostati snažan u bliskoj budućnosti. Ali ovo cvjetajuće tržište suočava se s izazovima, uključujući dominaciju vrhunskih robnih marki u vrhunskom segmentu i nedosljednu kvalitetu početnih proizvoda s bijelim oznakama, što dovodi do mješovitog korisničkog iskustva koje će spriječiti široko usvajanje. "Dok pristupačni proizvodi mogu privući rano zanimanje potrošača, loša korisnička iskustva dovest će do negativnih percepcija, utječući na šire prihvaćanje kategorije", rekla je analitičarka Canalys Research Claire Qin. “OWS tržište mijenja pravila igre. Kako bi igrači uspjeli, moraju se usredotočiti na stjecanje istinskog povjerenja potrošača i poticanje duboke lojalnosti brendu.”

Na zasićenom TWS tržištu, bežične slušalice postale su fokus za dobavljače koji traže rast. Sony vodi sa značajnim dobicima u vodećim i osnovnim proizvodima, rastući svoj tržišni udio za 17 posto. Samsung i Apple strateški su iskoristili brendove JBL (Harman) i Beats kako bi povećali izloženost i angažirali suradnike kako bi ojačali veze s potrošačima, osiguravajući svoje vodeće pozicije. Igrači u usponu poduzimaju hrabre poteze na globalnom tržištu s bežičnim slušalicama bogatim značajkama po cijeni od oko 60 američkih dolara, nudeći niz opcija koje konkuriraju TWS-u u kvaliteti zvuka i povezivosti s dva uređaja. Isporukom robusnih značajki i pristupačnih cijena, oni potiču potrošače da istraže različite faktore oblika i korisnička iskustva bežičnih slušalica, povećavajući njihovu konkurentsku prednost.

“Unatoč tome što je tržište u ranoj fazi oporavka s jednoznamenkastim rastom, igrači aktivno traže nove prilike diverzifikacijom proizvodnih linija i pročišćavanjem tržišne segmentacije”, izjavila je voditeljica istraživanja Canalysa Cynthia Chen. “Oni poboljšavaju kvalitetu proizvoda, optimiziraju pozicioniranje i osiguravaju kontinuirani razvoj tržišta kako bi odgovorili na izazove. Na tržištu punom potencijala, želja za inovacijama i diverzifikacijom važnija je nego ikad. Tvrtke koje ovladaju kvalitetom proizvoda i tržišnom segmentacijom prednjačit će, pretvarajući pametni osobni audio krajolik u živahan i dinamičan prostor.”