PAMETNI TELEFONI

Isporuke pametnih telefona u Europi konačno nastavljaju rast u prvom kvartalu 2024.

Na europskom tržištu vodeći Samsung, Apple i Xiaomi. Samsung nastavlja rast zahvaljujući S24 seriji, Apple pada u očekivanju iPhone 16, Xiaomi se oporavlja nakon nekog vremena problema

Isporuke pametnih telefona u Europi konačno nastavljaju rast u prvom kvartalu 2024.
Depositphotos

Isporuke pametnih telefona u Europi konačno su se vratile na rast u prvom tromjesečju 2024., povećavši se za 10 posto na godišnjoj razini, prema Counterpoint Researchu. Ovo je označilo prvi porast isporuka u regiji od trećeg kvartala 2021., što sugerira da je najgore prošlo. Međutim, isporuke su još uvijek bile znatno ispod razina prije pandemije, a s obzirom na to da je 1. tromjesečje 23. svjedočilo najnižim isporukama u Europi u više od desetljeća, s rastom tržišta treba postupati s oprezom u nadolazećoj godini.

“Makroekonomski uvjeti u regiji se popravljaju, a neki impresivni novi uređaji, posebno iz Samsunga, Xiaomija i HONORA, donijeli su obnovljeni optimizam na tržište. Konkretno, Samsung je vidio povratak u formu u 1. kvartalu 2024., bilježeći rast po prvi put od 4. kvartala 2021. HONOR-ov neumorni marš doveo je do toga da je prestigao OPPO i zauzeo petu poziciju po prvi put, dok je Transsionov podbrand TECNO značajno porastao u istočnoj Europi,” komentirao je Jan Stryjak, pomoćni direktor u Counterpoint Research.

“Europsko tržište pokazuje znakove oporavka i povjerenje potrošača se poboljšava, potpomognuto nekim zanimljivim inovacijama oko AI-ja na uređaju. Ali još nismo izašli iz šume. Iako očekujemo da će tržište rasti niskim jednoznamenkastim brojevima do kraja 2024., to je još uvijek posljedica iznimno loše 2023. i ne očekujemo da ćemo se uskoro vratiti na razine prije pandemije,” dodao je Stryjak.

Samsungov rast od 7 posto na godišnjoj razini u 1. tromjesečju 2024. okončao je niz padova koji sežu u 4. tromjesečje 2021. Njegova serija S24 pokretana umjetnom inteligencijom bila je vrlo dobro prihvaćena, a novi pametni telefoni marke A35 i A55 lansirani krajem kvartala trebali bi prenijeti zamah u drugo tromjesečje. Appleove isporuke pale su za 1 posto jer je prodaja iPhonea 15 nastavila padati zbog sezonskih promjena. Budući da se iPhone SE ne očekuje 2024., isporuke bi trebale nastaviti padati do lansiranja iPhonea 16 kasnije tijekom godine.

Xiaomijeve isporuke porasle su za 11 posto, nastavljajući svoj oporavak nakon nekoliko teških godina. Xiaomi je posebno dobro prošao u zapadnoj Europi, posebice u Španjolskoj i Italiji. Međutim, dobavljač se mučio u srednjoj i istočnoj Europi, gdje je rast Samsunga i TECNO-a doveo do pada udjela brenda na najnižu razinu od 1. kvartala 2022. Realmeove isporuke porasle su za 59 posto, potaknute rastom u zapadnoj Europi i naglim oporavkom na nekim od njegovih ključnih tržišta kao što su Italija i Španjolska. Realme je također zabilježio rast u srednjoj i istočnoj Europi, posebno u Turskoj, Ukrajini i Mađarskoj. HONOR je zabilježio rast od 67 posto, pretekavši OPPO i po prvi put zauzevši peto mjesto u Europi. To je potaknula Zapadna Europa gdje su se njegove isporuke više nego udvostručile tijekom godine.