NOSIVI UREĐAJI

Isporuke nosive opreme porasle su 8,8 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2024.

Apple je zadržao prvo mjesto iako su ga kočili loši makroekonomski uvjeti, privremena zabrana pojedinih modela satova i nedostatak novijih AirPodova.

Isporuke nosive opreme porasle su 8,8 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2024.
Pixabay

Tržište nosivih uređaja započelo je 2024. s naglim rastom jer su globalne isporuke nosivih uređaja porasle 8,8 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvom tromjesečju na 113,1 milijun jedinica, prema IDC-u. Unatoč rastu isporuka, prosječne prodajne cijene (ASP) pale su peto tromjesečje zaredom, pavši za 11 posto u 1. tromjesečju 24. kako su tržišta u nastajanju ojačala i kako je gospodarstvo vršilo pritisak na potrošačku potrošnju.

"Nedostatak većih inovacija u premium segmentu omogućio je markama razine 2 da smanje jaz u svim segmentima", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja u IDC Worldwide Mobile Device Trackers. "Dok ne dođemo do točke u kojoj novi senzori ili algoritmi omogućuju preskriptivne uvide ili praćenje novih podatkovnih točaka kao što su krvni tlak ili glukoza, potrošači će vjerojatno gravitirati prema cjenovnim točkama srednje vrijednosti i to je mjesto gdje su brendovi nastavili ulažu diverzifikacijom svojih ljestvica cijena."

"Važno je obratiti veliku pozornost na manje, regionalne dobavljače", rekao je Ramon T. Llamas, direktor istraživanja u IDC-ovom timu Wearables. "Apetit za nosivom opremom nije izgubljen na tržištima u razvoju, ali više cijene nosive opreme vrhunskih robnih marki čine je za mnoge previsokom. To je otvorilo vrata lokalnim robnim markama da uvedu jeftine, ali opet opterećene uređaje kako bi zadovoljili ovu nezadovoljenu potražnju . Tako su tvrtke kao što su Xiaomi i Imagine Marketing uspostavile pozicije među najboljim dobavljačima diljem svijeta."

Apple je zadržao prvo mjesto iako su ga kočili loši makroekonomski uvjeti, privremena zabrana pojedinih modela satova i nedostatak novijih AirPodova. Sve u svemu, isporuke Apple Watcha pale su 19,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su se isporuke slušalica, uključujući AirPods i Beats, smanjile 18,8 posto tijekom tromjesečja.

Xiaomi je zauzeo drugo mjesto s rastom od 43,4 posto u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući jednostavnoj usporedbi s padom od 16 posto u prvom kvartalu 2023. Tvrtkini proizvodi orijentirani na vrijednost odjeknuli su među korisnicima, a nedavni ponovni ulazak na Wear OS satove pomogao je tvrtka je postala treći najveći dobavljač unutar Googleovog ekosustava i povećala je ukupne prosječne prodajne cijene pametnog sata.

Huawei je zauzeo treće mjesto, pretekavši Samsung, zahvaljujući povratku svog poslovanja s pametnim telefonima, što je imalo pozitivan utjecaj na nosive uređaje zbog povezivanja. Međutim, prodaja tvrtke snažno je koncentrirana u Kini, a oko tri četvrtine dolazi iz regije.

Samsung je pao na četvrto mjesto. Lansiranje Galaxy Fit 3, kao i uspjeh s slušalicama niže cijene, pomogli su tvrtki u postizanju tržišnog tržišnog rasta iako je njezina osnovna proizvodnja pametnih satova pala za 5,1 posto tijekom tromjesečja.

Imagine Marketing (boAt) zaokružuje prvih pet. Indijski brend poznat po svojim proizvodima koji su iznimno vrijedni, uspio je povećati svoju količinu slušalica za 17,5 posto, ali su njegovi pametni satovi zabilježili ogroman pad od 61,3 posto zbog ekstremne konkurencije unutar matične zemlje.