NASTAVAK RASTA

iPhone i usluge nastavljaju gurati Apple

iPhone i usluge nastavljaju gurati Apple

Zahvaljujući snažnoj prodaji iPhonea i (još jednom) rekordu u prihodima od usluga, Apple se u ovo blagdansko tromjesečje vratio rastu nakon četiri uzastopna kvartala pada prodaje. Ukupni rezultati bili su malo bolji od očekivanih, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu. Prihodi su porasli za 2 posto na 119,6 milijardi dolara za tri mjeseca zaključno s 30. prosinca, čineći proteklo tromjesečje drugim najboljim tromjesečjem ikada za Apple u smislu prodaje. Kao što pokazuje naš grafikon, rast prodaje iPhonea i usluga ponovno je zamaglio slabije rezultate u ostalim Appleovim operativnim segmentima, uključujući 25-postotni pad prodaje iPada na koji je tvrtka već upozorila prije tri mjeseca.

Prodaja iPhonea, koji je još uvijek u središtu Appleovog poslovanja, porasla je 6 posto na 69,7 milijardi dolara u prosinačkom tromjesečju, što je tradicionalno najjače u smislu prodaje iPhonea jer se novi modeli obično puštaju neposredno prije nego što ona počne. Appleovo poslovanje s uslugama ponovno je bilo glavna zvijezda, jer je poraslo 11 posto na novi rekord od 23,1 milijardu dolara, gotovo 20 posto ukupne prodaje. Tim Cook je kasnije istaknuo da je povećanje od 11 posto zapravo ubrzanje u odnosu na rujansko tromjesečje, budući da je postignuto unatoč tome što je ovogodišnji blagdanski kvartal tjedan dana kraći od prošlogodišnjeg. "Postigli smo rekordne prihode svih vremena u oglašavanju, uslugama u oblaku, uslugama plaćanja i videu, kao i tromjesečne rekorde u prosincu u App Storeu i AppleCareu", rekao je Cook. Uzimajući u obzir da se Apple sada može pohvaliti instaliranom bazom od više od 2,2 milijarde aktivnih uređaja, usluge za tvrtku izgledaju kao krava muza u godinama koje dolaze.

Gledajući unaprijed, Apple je upozorio da će međugodišnje usporedbe biti nepovoljne u ožujskom tromjesečju, jer je prošlogodišnji kvartal bio potaknut smanjenom potražnjom nakon ograničenja ponude u prethodnom blagdanskom tromjesečju. Isključujući ovaj utjecaj, koji Apple procjenjuje na otprilike 5 milijardi dolara, tvrtka očekuje da će i iPhone i ukupna prodaja biti približno jednaki iz godine u godinu.