OČEKIVAN TREND

iPhone dostiže 50 posto udjela prihoda u SAD-u, Indiji i tržištima u razvoju

iPhone dostiže 50 posto udjela prihoda u SAD-u, Indiji i tržištima u razvoju
Depositphotos

Prihodi od globalnog tržišta pametnih telefona pali su za 2 posto na nešto ispod 410 milijardi dolara u 2023. u usporedbi s padom od 4 posto u isporukama na 1,17 milijardi jedinica, prema Counterpoint Researchu. To je zahvaljujući rastu od 2 posto globalnih ASP-ova za pametne telefone koji su prvi put dosegli 350 USD.

Apple je predvodio tržište s 50 posto udjela u globalnim prihodima od pametnih telefona, što je najveći udio u cijeloj godini. To je pridonijelo stalnom trendu premiumizacije s jednim od svaka četiri pametna telefona isporučenih u 2023. na veliko za više od 600 USD. Slijedom toga, dok su non-premium segmenti doživjeli dvoznamenkasti pad, isporuke premium pametnih telefona porasle su za 8 posto zahvaljujući sklopivim uređajima, značajkama kao što je GenAI i, naravno, Appleu.

“Apple je istisnuo Samsung kao najveći igrač u isporukama po prvi put u cijeloj godini. Dok je SAD dao najveći količinski doprinos Appleovom rastu, također je dobio veliki poticaj kroz dvoznamenkasti rast na tržištima u razvoju uključujući Indiju, Karibe i Latinsku Ameriku (CALA), te Bliski istok i Afriku (MEA). Ovaj rast nadoknadio je sve izazove s kojima se Apple možda suočio u Kini zbog ponovnog uspona Huaweija. S popratnim rastom ASP-a od 2 posto, vidi se da je u super-ciklusu prihoda, potaknut nepokolebljivošću ekosustava u kombinaciji s trendom premiumizacije, prelazeći godišnji prihod od 200 milijardi USD,” istaknuo je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja u Counterpointu. Istraživanje.

Samsung, dugogodišnji tržišni lider u pogledu isporuka, pretrpio je neuspjehe na više frontova i ustupio je dio udjela na premium tržištima Appleu. Njegovi telefoni srednje klase također su se suočili sa sve većom konkurencijom kineskih OEM-a uključujući Xiaomi i vivo na tržištima kao što je Indija. Njegove uređaje niže klase izazvala je Transsion Group u MEA i jugoistočnoj Aziji (SEA).

Glavni kineski proizvođači originalne opreme, osim Huaweija i HONOR-a, pretrpjeli su pad isporuka, kao i pad prihoda u 2023. Među prvih pet robnih marki, vivo je pretrpio 16 posto prihoda i pad isporuka od 12 posto kao rezultat relativno slabe izvedbe u Europi i vremena svog vodećeg lansiranja. OPPO-ov prihod i pad isporuke iznosili su po 9 posto. Općenito, globalni ASP-ovi za pametne telefone također će vjerojatno nastaviti svoje putovanje uzlaznom putanjom s dobavljačima, prijevoznicima i trgovcima na malo koji preferiraju prodaju modela više klase. Dok je na strani potražnje, potpomognut boljim mogućnostima financiranja, potrošači su također pokazali veću spremnost potrošiti više za dugotrajnije uređaje. Ponovno oživljavanje Huaweija u Kini također će vjerojatno pridonijeti rastu ASP-a.