IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona prema prognozi IDC-a past će 11,9 posto na godišnjoj razini s krajem 2020., što znači da bi trebalo biti isporučeno oko 1,2 milijardi uređaja.

Takva se prognoza temelji na najlošijem rezultatu u povijesti tržišta pametnih telefona. Riječ je o padu od 18,2 posto na godišnjoj razini u prvoj polovici ove godine, što je posljedica pandemije koronavirusa i njen utjecaj osjetit će se sve do kraja 2020. Stoga, IDC naglašava da bi se rast broja isporuka trebao osjetiti tek tijekom prvog kvartala iduće godine.

Jer, pandemija koronavirusa nije samo na nekoliko mjeseci zaustavila ili usporila industrije, već je promijenila navike potrošača, ali i utječe na njihovu kupovnu moć. Samim time, pametni telefoni, posebno oni luksuzni, nekako su postavljeni u stranu i trebat će proći gotovo godinu dana da se situacija ispravi te postavi "na noge".

"Pozitivno je što bi 5G trebao biti katalizator kroz ovaj teži period, a igrat će vitalnu ulogu za isporuke pametnih telefona na globalnoj razini kroz 2021.", ističu iz IDC-a.

Najveći problem bila je Kina, koju je koronavirus prvu pogodio pa se sve zatvorilo i usporilo te utjecalo na cijeli svijet. Ali, dok je virus stigao u druge dijelove svijeta, Kina se počela oporavljati i imat će jednoznamenkasti pad u konačnici. Europa će patiti daleko više, dvoznamenkasti pad je neminovan.

Treba uzeti u obzir da je Europa bila pogođena u trenucima kineske "samoizolacije", a potom je i sama pogođena virusom pa se kriza samo produbila. A tek treba vidjeti kakav će utjecaj na tržište imati situacija u Sjevernoj i Južnoj Americi, koje su tek tijekom sredine drugog kvartala osjetile istinske posljedice pandemije.

No, iz IDC-a se naglašava da je poticajno kako se Kina brzo oporavila, što znači da bi takav primjer mogli pratiti i drugi pa možda ona ekonomska kriza koja slijedi ne bude toliko strašna kako se čini. I u konačnici možda IDC promijeni prognozu za ovu godinu - na bolje.

Još iz kategorije

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

28.07.2021.

Xiaomi je predstavio paletu AIoT proizvoda koji poboljšavaju pametna iskustva u svim aspektima života korisnika i to Mi Router AX9000, Mi 2K Gaming Monitor 27 ’’, Mi Electric Scooter 3, Redmi Buds 3 Pro i Mi Smart Air Fryer 3.5L.

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

28.07.2021.

Što očekivati za nadolazeći Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold, koji će se održati 11. kolovoza u 16:00 sati putem službenog YouTube kanala tvrtke, kao i službene web stranice., najavio je TM Roh, predsjednik i voditelj odjela za mobilne komunikacije, Samsung Electronics i dodao kako je tvrtka razvila svoju Galaxy Z seriju pametnih telefona koja će preoblikovati način na koji doživljavamo pametni telefon te donijeti potpuno novo korisničko iskustvo.

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

27.07.2021.

Prave bežične slušačice (TWS - truly wireless) na globalnom tržištu stoje daleko bolje od onih s tradicionalnim bluetooth povezivanjem, za što treba zahvaliti činjenici da dobivaju sve više značajki koje su nekad bile namijenjene premium headsetovima.