IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona prema prognozi IDC-a past će 11,9 posto na godišnjoj razini s krajem 2020., što znači da bi trebalo biti isporučeno oko 1,2 milijardi uređaja.

Takva se prognoza temelji na najlošijem rezultatu u povijesti tržišta pametnih telefona. Riječ je o padu od 18,2 posto na godišnjoj razini u prvoj polovici ove godine, što je posljedica pandemije koronavirusa i njen utjecaj osjetit će se sve do kraja 2020. Stoga, IDC naglašava da bi se rast broja isporuka trebao osjetiti tek tijekom prvog kvartala iduće godine.

Jer, pandemija koronavirusa nije samo na nekoliko mjeseci zaustavila ili usporila industrije, već je promijenila navike potrošača, ali i utječe na njihovu kupovnu moć. Samim time, pametni telefoni, posebno oni luksuzni, nekako su postavljeni u stranu i trebat će proći gotovo godinu dana da se situacija ispravi te postavi "na noge".

"Pozitivno je što bi 5G trebao biti katalizator kroz ovaj teži period, a igrat će vitalnu ulogu za isporuke pametnih telefona na globalnoj razini kroz 2021.", ističu iz IDC-a.

Najveći problem bila je Kina, koju je koronavirus prvu pogodio pa se sve zatvorilo i usporilo te utjecalo na cijeli svijet. Ali, dok je virus stigao u druge dijelove svijeta, Kina se počela oporavljati i imat će jednoznamenkasti pad u konačnici. Europa će patiti daleko više, dvoznamenkasti pad je neminovan.

Treba uzeti u obzir da je Europa bila pogođena u trenucima kineske "samoizolacije", a potom je i sama pogođena virusom pa se kriza samo produbila. A tek treba vidjeti kakav će utjecaj na tržište imati situacija u Sjevernoj i Južnoj Americi, koje su tek tijekom sredine drugog kvartala osjetile istinske posljedice pandemije.

No, iz IDC-a se naglašava da je poticajno kako se Kina brzo oporavila, što znači da bi takav primjer mogli pratiti i drugi pa možda ona ekonomska kriza koja slijedi ne bude toliko strašna kako se čini. I u konačnici možda IDC promijeni prognozu za ovu godinu - na bolje.

Još iz kategorije

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

03.07.2020. komentiraj

Novi Huawei P40 Pro+ dostupan je na hrvatskom tržištu. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 9.999 kuna, a ako se uređaj prednaruči odmah, na dar se dobiva Watch GT 2e pametni sat i najnoviji Huawei SuperCharge bežični punjač od 40 W. Korisnici će uz ova dva besplatna uređaja na dar dobiti i 12 mjeseci besplatnog prostora na Huawei Cloudu od čak 50 GB. Ponudu je moguće iskoristiti kod prodajnih partnera do 15. srpnja ili do isteka zaliha.

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.