PAMETNI TELEFONI

Huawei zauzima prvo mjesto u globalnim isporukama sklopivih pametnih telefona u prvom kvartalu 2024.

Huaweijev prijelaz na 5G u sklopivim uređajima bio je ključni pokretač njegovog rasta od 257 posto na godišnjoj razini u ovom kvartalu. Prije godinu dana, Huaweijev sklopivi portfelj sastojao se isključivo od LTE uređaja.

Huawei zauzima prvo mjesto u globalnim isporukama sklopivih pametnih telefona u prvom kvartalu 2024.

Globalno tržište sklopivih pametnih telefona poraslo je 49 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2024., bilježeći najveću stopu porasta u šest kvartala, prema najnovijem praćenju pošiljki sklopivih pametnih telefona Counterpoint Research. Ovaj porast prvenstveno je potaknut značajnim povećanjem isporuka kod nekoliko kineskih OEM-ova. Naime, Huawei se prvi put popeo na prvo mjesto u tromjesečnim globalnim isporukama, prestigavši ​​Samsung, koji je dosljedno bio vodeći na tržištu.

Huaweijev prijelaz na 5G u sklopivim uređajima bio je ključni pokretač njegovog rasta od 257 posto na godišnjoj razini u ovom kvartalu. Prije godinu dana, Huaweijev sklopivi portfelj sastojao se isključivo od LTE uređaja. Međutim, do prvog tromjesečja 2024. udio sklopivih uređaja s omogućenom 5G skočio je na 84 posto ukupnih isporuka sklopivih uređaja marke.

Lansiran u rujnu prošle godine, prvi Huaweijev 5G sklopivi telefon u obliku knjige, Mate X5, bio je jedan od najprodavanijih na kineskom tržištu sklopivih uređaja tri uzastopna tromjesečja. U ožujku 2024. Huawei je također objavio svoj prvi 5G preklopni model Pocket 2, značajno pridonoseći isporukama u prvom kvartalu. Unatoč izazovima u osiguravanju zaliha za svoj 5G SoC koji je sam razvio, Huawei će nastaviti tretirati sklopive uređaje kao prioritet, s obzirom na njihovu višu cijenu.

Za razliku od Huaweijevog fokusa na kinesko tržište, HONOR i Motorola postigli su značajan rast isporuka i na inozemnim tržištima. HONOR-ov globalni tržišni udio sklopivih uređaja skočio je s 3 posto prije godinu dana na 12 posto u prvom kvartalu 2024., što ga čini trećim najvećim igračem. Njegove isporuke izvan Kine uvelike su porasle iz male baze, potaknute najtanjim sklopivim modelom tipa knjige, HONOR Magic V2, koji je postao najviše isporučen sklopivi telefon u zapadnoj Europi u prvom tromjesečju 2024. Slično tome, Motorola je povećala svoj globalni tržišni udio na 11 posto do četvrtog mjesta, s Razr 40 (aka Razr 2023) koji je postao vrhunski model u Sjevernoj Americi.

Također analitičari su uočili da su u prvom tromjesečju 2024. sklopivi uređaji u obliku knjige činili 55 posto globalnih isporuka sklopivih uređaja, nadmašivši tip preklopnih telefona po prvi put od 2021. kada je tržište sklopivih pametnih telefona započelo značajan rast nakon izlaska Samsung Galaxy Z-a. Flip 3. Tržište preklopnih telefona, koje pretežno predvodi Samsung, uvijek je uživalo popularnost zbog pristupačnijih cijena, osim na kineskom tržištu sklopivih uređaja. Međutim, dok kineski proizvođači originalne opreme kao što su Huawei, HONOR, OnePlus i vivo od druge polovice prošle godine konstantno lansiraju nove proizvode u obliku knjiga, rast Samsungovog segmenta preklopnih telefona je usporen, što je rezultiralo preokretom između popularnih tipova u ovom kvartalu. .

Unatoč porastu sklopivih knjiga, očekivanja su i dalje visoka za potencijal rasta tržišta školjki na preklop ove godine, poduprta nekim očekivanim lansiranjem proizvoda. Samsung namjerava povratiti svoje vodstvo na tržištu s nadolazećim Z Flip 6, koji obećava poboljšane performanse i pouzdanost. Huawei također postavlja agresivne ciljeve za tržište preklopnih telefona, planirajući dodati jeftiniji model u svoj portfelj. I HONOR i Xiaomi spremni su po prvi put ući u natjecanje s preklopnim telefonima, intenzivirajući tržišnu dinamiku.