LUKAV POTEZ

Huawei trakama sakrio čipove kako se ne bi otkrilo tko su mu dobavljači

Huawei trakama sakrio čipove kako se ne bi otkrilo tko su mu dobavljači
Dražen Tomić

Huawei, vodeći proizvođač poslužitelja (servera) i komunikacijske opreme, suočava se sa značajnim izazovima kada je u pitanju nabava čipova potrebnih za njegove proizvode. Iako je teško nabaviti komponente, kineski div nije bez mogućnosti.

Naime, iako se zbog američkih sankcija suočava sa značajnim poteškoćama, Huawei se svejedno i dalje snalazi. No, iz kompanije ne žele otkriti izvore opskrbe čipovima. Stoga, u pokušaju da zaštiti "identitet" dobavljača, Huawei je poduzeo posebne mjere za prikrivanje čipova koje koristi u svojim proizvodima. Na podosta zanimljiv način!

Tijekom Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni, Huawei je predstavio najnovije matične ploče za servere i čipove prekrio trakom kako se ne bi otkrilo tko je dobavljač.

Razlog tome je što su gotovo svi čipovi dostupni na tržištu načinjeni pomoću alata za automatizaciju elektroničkog dizajna koji su razvijeni u Sjedinjenim Američkim Državama i proizvedeni na opremi koja sadrži tehnologije kreirane također tamo. Kao rezultat, dobavljači čipova moraju dobiti odgovarajuće licence od američkog Ministarstva trgovine (FCC) kako bi ih prodali Huaweiju ili njegovim podružnicama. Međutim, dobivanje ovih licenci može biti izazovan proces. I dugotrajan.

Kako bi prevladao ovu prepreku, Huawei može pribjeći kupnji čipova na "sivom" tržištu ili drugim načinima nabave koji su potencijalno u "sivoj zoni". Samim time, držeći dobavljače čipova u tajnosti, Huawei se nada zaštititi poslovne tajne i održati konkurentsku prednost. To je vidljivo iz slika koje je na Twitteru objavio Jay Goldberg, a prikazuju Huawei kako skriva oznake na nekim od čipova.

Unatoč ograničenjima koja nameće trenutni trgovinski rat između SAD-a i Kine, Huawei ostaje glavni "igrač" na tržištima serverske i komunikacijske opreme. Nastavlja neometano prodavati svoje proizvode u Kini i drugim zemljama, ali su joj potrebni čipovi za izradu svih tih uređaja.

Dok je gubitak pristupa naprednoj proizvodnji poluvodiča izvan Kine omeo njegov razvoj čipova, Huawei navodno surađuje s kineskim SMIC-om na izgradnji tvornice koja može proizvoditi čipove i sustave u paketima koji su mu potrebni za proizvodnju. Poduzimajući takve mjere, Huawei pokazuje  predanost prevladavanju izazova s kojima se suočava i održava vodeću poziciju u tehnološkoj industriji.