SAMO U KINI

Huawei iznenadio korisnike: Njegov novi operativni sustav neće podržavati Android aplikacije

Huawei iznenadio korisnike: Njegov novi operativni sustav neće podržavati Android aplikacije
HarmonyOS Next će podržavati samo instalacijski paket HAP umjesto Android paketa (APK)

U svibnju 2019., Sjedinjene Američke Države su zabranile Huaweiju korištenje američke tehnologije. To je značilo da kompanija više nije mogla koristiti Android, kojim se služila u mnogim proizvodima, uključujući pametne telefone. Odnosi se to samo i isključivo na kineske korisnike. 

Stoga je u kolovozu 2019. Huawei najavio vlastiti operativni sustav pod imenom HarmonyOS. Temeljio se na AOSP-u i podržavao je aplikacije napravljene za Android. Međutim, to će se uskoro promijeniti. Navodno, nadolazeća verzija HarmonyOS-a, nazvana HarmonyOS Next, neće podržavati aplikacije napravljene za Android.

Prošlog kolovoza, Huawei je održao Huawei Developers Conference 2023, i tijekom događanja najavio novu verziju operativnog sustava. Prema izvješćima South China Morning Post i Pandaily, on neće podržavati aplikacije napravljene za Android, budući da operativni sustav ne koristi Android library.

Konkretnije, HarmonyOS Next će podržavati samo instalacijski paket HAP umjesto Android paketa (APK). Izvješća također tvrde da mnoge tvrtke u Kini zapošljavaju developere kako bi napravile izvorne aplikacije za HarmonyOS Next, što je još jedan nagovještaj da nadolazeća verzija OS-a neće podržavati aplikacije napravljene za Android.

Ova promjena utječe na tvrtke i krajnje korisnike. Što se tiče tvrtki, sada će morati trošiti novac na razvoj aplikacija za HarmonyOS Next. Što se tiče krajnjih korisnika, možda neće pronaći svoje omiljene aplikacije na Huawei AppGallery nakon dolaska HarmonyOS Next, budući da će mnoge tvrtke još uvijek razvijati aplikacije za taj platformu. Odnosi se to samo i isključivo na kineske korisnike.