MAGIC V2

Honor predstavio preklopni pametni telefon sa supersnažnom baterijom

Honor predstavio preklopni pametni telefon sa supersnažnom baterijom

Honor je nedavno na berlinskom IFA sajmu predstavio najlakši i najtanji pametni preklopni telefon na svijetu – Magic V2. Uređaj, čiji se dolazak očekuje i na hrvatsko tržište, predstavlja značajnu prekretnicu u dizajnu pametnih telefona budući da je uspješno postignuta ravnoteža između estetike i izdržljivosti baterije.

Korisnici danas idu u smjeru praktičnosti telefona koji jednim punjenjem može izdržati cijeli dan, bez dodatnog opterećenja koje obično dolazi s većom baterijom. Magic V2 u tome je uspio i na taj se način nametnuo kao lider u rješavanju sveprisutnog izazova izdržljivosti baterije u tankim uređajima.

Konkretnije, uređaj, sa samo 4,7 mm kada je rasklopljen i 9,9 mm kada je preklopljen, ima ugrađenu snažnu bateriju od 5000 mAh.

Kineski proizvođač to je postigao korištenjem pionirskog dizajna baterije s kompozitom silicij-ugljik. Ovaj izbor materijala omogućio je bateriji ne samo da bude lakša i tanja, već i energetski gušća, što je radikalan odmak od konvencionalnih litij-ionskih baterija, pružajući poboljšane performanse uz manji otisak.

Prednost silicij-ugljičnih baterija kakve se nalaze u Magic V2, u odnosu na tradicionalne litij-ionske baterije, leži u njezinoj superiornoj gustoći energije. Silicij, kao komponenta anodnog materijala, može zadržati više litijevih iona od grafita, koji je standardni materijal koji se koristi u tipičnim litij-ionskim baterijama. To znači veći kapacitet za pohranu energije u odnosu na fizičku veličinu baterije – mjera poznata kao gustoća energije. Stoga, baterija Magic V2 telefona može pohraniti više energije bez povećanja veličine ili težine telefona, što je značajan korak naprijed u tehnologiji baterija.

Tradicionalne litij-ionske baterije često zahtijevaju kompromis između težine i snage, odnosno baterije većeg kapaciteta povećavaju težinu uređaja. Međutim, s kompozitom silicij-ugljik, ova baterija uspijeva pružiti veći kapacitet punjenja, a pritom je i lakša. Na taj je način omogućeno da Magic V2 ostane iznimno tanak i lagan za rukovanje, bez dodatne težine koja se obično povezuje s baterijama velikog kapaciteta.

No, Honor s Magic V2 uređajem nije riješio samo uobičajene kompromise s kojima se suočavaju proizvođači pametnih telefona, već je postavio i nove standarde u industriji. Ovaj strateški pristup rezultirao je uređajem koji korisnicima pruža više slobode, bez opterećenja oko izdržljivosti baterije.