Google redizajnirao brend Androida

Google redizajnirao brend Androida

Foto: Google

Google će za Android 10 operativni sustav uvesti neke promjene, koje se ipak tiču ponajprije dizajna, a nešto manje samih funkcija, tako da oni koji očekuju revoluciju ne bi trebali gajiti previše nade u njih. No, svaka promjena na bolje uvijek dobro dođe, makar se radilo samo o onim estetskima.

A one idu u prvom redu, pa će tako sami dizajn imena "android" izgledati drugačije. Bit će ispisan crnim slovima s ikonicom već prepoznatljivog zelenog bugdroida. Dakle, to je treći put da se mijenja sami logo i prvi put od 2014., kad je uveden ovaj koji trenutno gledamo.

Kad smo kod bugdroida, on se isto mijenja. Ostat će mu se samo gornja polovica glave i to je to. Dojam je kao da se skriva iza nekog stola i kao da viri. Malo čudna odluka, ali Google je očito želio načiniti zaokret, što se uistinu i događa. Ipak, treba znati da će Google kroz Creative Commons licene nuditi prijašnji izgled bugdroida, no ovaj službeni bit će samo gornja polovica glave.

Nije ni to sve, uvodi se nova paleta boja. Riječ je o zelenoj, plavoj, mornaričko plavoj, narančastoj, krem i svijetlo plavoj. Sve te boje nisu vezane uz Android OS već za sami Android brand i Google će ih koristiti u marketinške svrhe. Dakle, developeri se mogu poigravati bojama kako su i prije.

I to je u principu sve, iako se kroz zanimljiv YouTube video može vidjeti konkretno o čemu se sve radi po pitanju novog izgleda branda Android. Nije da će mnogi primijetiti sve te detalje, ali osvježenje uvijek dobro dođe, ostaje dojam nečeg novog, boljeg i naprednijeg. Ili se barem tako čini u teoriji.

Što se tiče nekih konkretnih promjena u tehničkom smislu, na to će se ipak morati dodatno pričekati narednih tjedana i mjeseci. Ono čemu se svi možemo nadati jest da će uistinu one i stići jer sve drugo ne bi imalo toliko smisla. Kakve će biti, zasigurno ne revolucionarne, kako je i rečeno, no promjena je uvijek dobrodošla!

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.