Facebook i RayBan rade pametne naočale

Facebook i RayBan rade pametne naočale

Facebook je u partnerstvu s Ray-Banom predstavio toliko dugo ičekivane pametne naočale! Riječ je o Ray-Ban Stories i bit će direktna konkurencija za Snpachatove Spectacles.

Koštat će od 299 američkih dolara, prvotno će biti dostupne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji, ali s vremenom će im se pojačati globalna prisutnost.

Sami dizajn jest klasični Wayfarer, koji će prepoznati čak i oni koji nisu toliko upućeni u industriji sunčanih naočala. Elegantno, stilizirano i iznimno popularno. Dakle, Facebook bi trebao već temeljem tog detalja, kao i cijene, polučiti uspjeh već u startu.

No, što je s tehnološkim aspektom priče? Zasad nema proširene stvarnosti (AR) no u Facebooku naglašavaju da će i to stići kroz buduće nadogradnje sustava. No zato postoji mogućnost fotografiranja i snimanja videosadržaja na vrlo jednostavan način.

Zanimljivost je da naočale ni po čemu ne odudaraju od običnih Ray-Ban sunčanih naočala takvog dizajna. I zato bi mogle biti poželjne. Kad se zagrebe ispod te površine, imaju dvostruki senzor od pet megapiksela na kameri, ugrađeni Bluetooth 5.0 i Wi-Fi kako bi se lakše obavila sinkronizacija s telefonom, bateriju, prostora za pohranu u koji stane do 500 fotografija. Za lakše korištenje, tu je i mogućnost glasovnih naredbi zahvaljujući Facebookovom asistentu.

Što se videosadržaja tiče, moguće je snimati samo do 30 sekundi no to bi trebalo zadovoljiti osnovne potrebe.

Za lakše korištenje namijenjena je Facebook View aplikacija, a radi normalno s iOS i Android uređajima.

Temelji su tu, a sad treba vidjeti kako će se Facebook i Ray-Ban snaći na podosta izazovnom tržištu. Snapchat je na njemu od 2016., Amazon se uključio 2019., a Google je sa svojim Glass propao jer je bio ispred vremena, ali i financijskih mogućnosti većine potencijalnih korisnika. Također, dizajn nije bio ovako decentan.

Za one koji žele platiti više, tu su polarizirajuće naočale od 329 dolara i za 379 dolara one s prijelaznim lećama (eng. transition lenses).

Nekako se čini da bi Facebook trebao zabilježiti izniman uspjeh jer ima iskustvo s Oculus VR, najavljuje virutalnu stvarnost (VR) i spomenutu AR za ove naočale, a tu je i baza korisnika njegovih društvenih mreža, koja nadilazi 2,5 milijardi. Stoga, teško je ne biti pozitivan...

Još iz kategorije

LG-eva novi savitljivi zasloni su tvrdi kao pravo staklo

LG-eva novi savitljivi zasloni su tvrdi kao pravo staklo

25.09.2021.

Pametni telefoni sa sklopivim zaslonima imaju dva bitna problema u ovom trenutku - jasno vidljive nabore na dijelovima gdje se savija i to što su im zasloni mekši no kod tradicionalnih telefona. Srećom južnokorejski LG spreman je odgovoriti na oba problema novim izumom.

Europa bi uskoro mogla dobiti jedinstveni punjač

Europa bi uskoro mogla dobiti jedinstveni punjač

23.09.2021.

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču Europskog parlamenta, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je današnji prijedlog za reviziju Direktive o radijskoj opremi koju je Europska komisija uputila u zakonodavni postupak, a kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve pametne telefone.

Stižu novi Canon objektivi iz RF serije

Stižu novi Canon objektivi iz RF serije

23.09.2021.

Canon Europe predstavlja dva nova objektiva RF namijenjena obogaćivanju kompleta nove generacije entuzijasta i tvoraca sadržaja, i to uz velik potencijal i nisku cijenu. Ta su dva lagana i kompaktna objektiva modeli RF 16mm F2.8 STM - Canonov prvi ultraširoki objektiv fiksne žarišne duljine iz linije EOS R, i RF 100-400mm F5.6-8 IS USM – telefoto zum objektiv koji približava fotografa subjektu.