NOVA SERIJA

Dell predstavio snažan odgovor na MacBook - moćne XPS modele

Dell predstavio snažan odgovor na MacBook - moćne XPS modele
Dražen Tomić / Tomich Productions

Dell je iskoristio Mobile World Congress (MWC) u Barceloni kako bi predstavio najnovije modele prijenosnih računala i unaprijed sastavljenih desktopa ciljanih za profesionalce, ali i poslovne organizacije.

Prije svega, Dell je nadogradio unutarnji segment svog najpopularnijeg XPS hardvera, uključujući XPS 15 i 17 prijenosna računala, kao i XPS desktop računalo. Ukratko, ova generacija osjetno je moćnija od prošlogodišnje, a uz to su i ispravljene neke poteškoće.

Novi laptopi imaju sličnu estetiku kao i njihovi prošlogodišnji prethodnici. S jedne strane, Dell je predstavio tanak i lagan dizajn do točke gdje su prenosivost i kvaliteta izrade usporedivi ili čak bolji od MacBooka. S druge strane, bilo je pritužbi na probleme sa zagrijavanjem od korisnika koji su očekivali više od uređaja koji koštaju osjetno iznad tisuću američkih dolara.

Srećom, ovogodišnja prijenosna računala Dell XPS 15 i XPS 17 dolaze s navodno energetski učinkovitijim mobilnim procesorima Intel Raptor Lake 13. generacije i mobilnom grafikom Nvidia RTX 4000 (ili Intel Arc). Oba uređaja mogu se konfigurirati s procesorima Core i5, i7 ili i9 Raptor Lake-H, 64GB DDR5-4800 RAM-a i do RTX 4070 (ili Arc A370M) za 15-inčni model, odnosno, do RTX 4080 za veći model od 17 inča.

Novi XPS desktop može se konfigurirati s do Intel Core i9-13900K CPU, do 64GB DDR5 RAM-a i do Nvidia RTX 4090 grafičke kartice, iako će uskoro postojati opcija odabrati AMD ekvivalent umjesto toga. U suprotnom, korisnici dobivaju mnogo mogućnosti nadogradnje, pa čak i tekuće hlađenje, ako žele ići tim putem.

Sva tri uređaja dolaze s predinstaliranim operativnim sustavom Windows 11, ali treba napomenuti da neće sve hardverske konfiguracije biti dostupne pri pokretanju. Dell planira poboljšati dostupnost tijekom ovog proljeća. Kroz grafički prikaz na dnu mogu se vidjeti specifikacije i cijene novih modela.