Cijene SSD-ova nastavljaju s padom

Cijene SSD-ova nastavljaju s padom

Pad cijena NAND flasha koji se koristi u SSD diskovima i flash memorijskim karticama utječe na prodaju oba kraja tržišta, što je rezultiralo novim rješenjima za podatkovne centre, dok i niže cijene SSD diskova proizvođačima omogućava njihovo češće uvrštavanje u računala.

Najveće promjene bit će kod SSD diskova od 512GB jer po novome će iznositi koliko i one koje su u 2018. vrijedile za 256GB. Tu nije kraj, cijene će nastaviti padati, ali ne samo za diskove od 512GB već i za diskove kapaciteta 1TB. Sukladno tome, proizvođači povećavaju SSD kapacitet u računalima bez da podižu cijene, što korisnicima svakako odgovara i to pozdravljaju. Ukratko, dobitna kombinacija na svim stranama.

Ipak, Apple nije otišao u tom smjeru, njegova nova iMac linija ima skromna SSD poboljšanja, kao i skroman pad cijene. Pa tako MacBook Air sa SSD diskom od 1,5TB košta stotinu američkih dolara manje, Mac ini i MacBook Pro su 200 dolara jeftiniji uz kapacitet od 2TB i 400 dolara je pala cijena za MacBook Pro kapaciteta 4TB. Možda je još uvijek prerano za veće rezove pa Apple nikamo ne žuri, ali ako se ovo stanje nastavi, svakako da će i ta kompanija uvažiti nove prilike i prilagoditi im se na adekvatan način.

Ujedno, ovaj pad cijena pomaže boljem prihvaćanju za NVMe (Non-Volatile Memory express) i mogao bi zbog toga stići do situacije u kojoj je rame uz rame sa SATA SSD. To je iznimno bitno jer SATA je sabirnica na računalu namijenjena za spajanje tvrdih diskova. Ali, iako nudi brzine prijenosa podataka od tri do šest gigabita u sekundi, problem su IOPS (input/output operacije u sekundi) i latencija. Zato se proizvođači uvelike okreću prema NVMe, koji sa SSD radi iznimno glatko.

Dosad su pak cijene bile najveća prepreka razvoju jer NVMe SSD rješenja kreću se u tisućama, pa i desecima tisuća dolara. Barem je tako bilo do ovog osjetnijeg pada cijena pa bi se sve skupa moglo promijeniti, odnosno, bolja tehnologija trebala bi biti jeftinija.

Još iz kategorije

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

17.02.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics je na Samsung Forumu, koji se održao u Mediteranskom konferencijskom centru u gradu Valleta na Malti, predstavio svoje najnovije televizore i audio uređaje za područje Europe u 2020. godini. Među njima su Q950TS QLED 8K televizor te proširena ponuda QLED 8K i 4K uređaja te MicroLED, Lifestyle televizora.

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

16.02.2020. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu se izdvajaju po moćnim kamerama i proizvođači su to shvatili, zbog čega je poprilično nejasno da u 2020. još uvijek postoje prijenosna računala s kamerama od svega 1MP! Da, dobro ste pročitali. I proizvođači to ne misle promijeniti tako brzo.

Koronavirus neće utjecati na prodaju Nintendo Switcha u Sjevernoj Americi i Europi

Koronavirus neće utjecati na prodaju Nintendo Switcha u Sjevernoj Americi i Europi

15.02.2020. komentiraj

Koronavirus nije opasan samo po život ljudi koje može zaraziti već narušava svakodnevicu u svakom smislu, pa tako i onom koje se veže uz tržišta svih vrsta. Ali, dok slušamo o gubicima raznih kompanija zbog nemogućnosti poslovanja, pozitivna je vijest da Nintendo Switch nema tih problema.