Cijene SSD-ova nastavljaju s padom

Cijene SSD-ova nastavljaju s padom

Pad cijena NAND flasha koji se koristi u SSD diskovima i flash memorijskim karticama utječe na prodaju oba kraja tržišta, što je rezultiralo novim rješenjima za podatkovne centre, dok i niže cijene SSD diskova proizvođačima omogućava njihovo češće uvrštavanje u računala.

Najveće promjene bit će kod SSD diskova od 512GB jer po novome će iznositi koliko i one koje su u 2018. vrijedile za 256GB. Tu nije kraj, cijene će nastaviti padati, ali ne samo za diskove od 512GB već i za diskove kapaciteta 1TB. Sukladno tome, proizvođači povećavaju SSD kapacitet u računalima bez da podižu cijene, što korisnicima svakako odgovara i to pozdravljaju. Ukratko, dobitna kombinacija na svim stranama.

Ipak, Apple nije otišao u tom smjeru, njegova nova iMac linija ima skromna SSD poboljšanja, kao i skroman pad cijene. Pa tako MacBook Air sa SSD diskom od 1,5TB košta stotinu američkih dolara manje, Mac ini i MacBook Pro su 200 dolara jeftiniji uz kapacitet od 2TB i 400 dolara je pala cijena za MacBook Pro kapaciteta 4TB. Možda je još uvijek prerano za veće rezove pa Apple nikamo ne žuri, ali ako se ovo stanje nastavi, svakako da će i ta kompanija uvažiti nove prilike i prilagoditi im se na adekvatan način.

Ujedno, ovaj pad cijena pomaže boljem prihvaćanju za NVMe (Non-Volatile Memory express) i mogao bi zbog toga stići do situacije u kojoj je rame uz rame sa SATA SSD. To je iznimno bitno jer SATA je sabirnica na računalu namijenjena za spajanje tvrdih diskova. Ali, iako nudi brzine prijenosa podataka od tri do šest gigabita u sekundi, problem su IOPS (input/output operacije u sekundi) i latencija. Zato se proizvođači uvelike okreću prema NVMe, koji sa SSD radi iznimno glatko.

Dosad su pak cijene bile najveća prepreka razvoju jer NVMe SSD rješenja kreću se u tisućama, pa i desecima tisuća dolara. Barem je tako bilo do ovog osjetnijeg pada cijena pa bi se sve skupa moglo promijeniti, odnosno, bolja tehnologija trebala bi biti jeftinija.

Još iz kategorije

Samsung uvodi Siguran servis za svoje korisnike

Samsung uvodi Siguran servis za svoje korisnike

09.04.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je uslugu Siguran servis, kako bi svojim korisnicima osigurala neometano servisiranje proizvoda i u okolnostima kada je potrebno ostati kod kuće, ističu iz ovog korejskog proizvođača. 'Usluga Daljinski servis pruža brz popravak televizora i pametnih telefona, dok će usluga Od vrata do vrata omogućiti sigurno, beskontaktno preuzimanje i transport uređaja. Istovremeno, Samsung će provoditi i dodatnu dezinfekciju uređaja, kako bi higijena bila na najvišem nivou', pojašnjavaju iz kompanije.

Stižu nova Lenovo Legion gaming računala

Stižu nova Lenovo Legion gaming računala

08.04.2020. komentiraj

Lenovo Legion računala omogućit će gaming entuzijastima još bolje i potpunije iskustvo. Nadolazeću liniju osobnih računala pokreću najnovija grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER GPU sa značajkom Max-Q Design i do novi Intel Core H-Series mobilni procesori desete generacije.

Canon tvrdi da ništa nije nemoguće

Canon tvrdi da ništa nije nemoguće

08.04.2020. komentiraj

Nakon ranije najave razvoja modela EOS R5 fotoaparata punog kadra bez zrcala utemeljenog na revolucionarnom sustavu EOS R, Canon otkriva još informacija i sami tvrde da ništa nije nemoguće i tvrde da će video mogućnosti modela EOS R5 znatno nadmašiti one konkurentskih fotoaparata na tržištu.