SKROMAN RAST

Borba na tržištu nosivih uređaja se nastavlja

Borba na tržištu nosivih uređaja se nastavlja

U 2023. globalno tržište nosivih nosivih uređaja doživjelo je skroman rast od 1,4%, postigavši isporučenu količinu od 185 milijuna jedinica. Doprinosi tržišta u nastajanju bili su posebno zapaženi, dajući značajan zamah ukupnom rastu.  Osim toga, raznoliki razvoj osnovnih satova unio je u industriju novu dinamiku. Međutim, isključujući dodatnih 15 milijuna indijskih isporuka uglavnom osnovnih satova, ukupno tržište nosivih uređaja smanjilo se za 8%, predvođeno padom pametnih satova i osnovnih nosivih uređaja.

Usred dinamičnog gospodarskog krajolika obilježenog inflatornim pritiscima i promjenjivim osjećajima potrošača nakon pandemije, potrošnja potrošača u Europi i Sjevernoj Americi prešla je s diskrecijske kupnje poput pametnih uređaja na usluge. Ova promjena utjecala je na tržište pametnih satova, što je rezultiralo znatnim padom isporuka diljem Sjeverne Amerike i Zapadne Europe, regija u kojima je penetracija pametnih satova bila veća. Očito je da su se dobavljači poput Applea, Samsunga i Googlea također borili s nedovoljnom inovativnošću i konkurentnošću, ne uspijevajući privući potrošače jer njihova privlačnost nije ispunila očekivanja.

Nasuprot tome, tržište osnovnih satova pokazalo je snažan potencijal rasta, ističući se kao jedini segment koji raste 25% godišnje na godišnjoj razini. Nekoliko čimbenika doprinosi ovom rastu. Prvo, snažan zamah i dalje postoji u azijsko-pacifičkoj regiji, posebno u Indiji, što potiče širenje usvajanja osnovnih satova. Osnovni satovi postali su popularni na tržištima u razvoju zbog svoje cjenovne pristupačnosti i praktičnih značajki, ističući neiskorištene tržišne prilike budući da su stope prodora uređaja s nosivim uređajima i dalje niske.

Kineski dobavljači igrali su ključnu ulogu u poticanju rasta tržišta osnovnih satova. Xiaomi je dosljedno inovirao i proširio svoju paletu proizvoda, nudeći raznolike proizvode po različitim cijenama na globalnoj razini. Naglasak tvrtke na uključivanju GPS tehnologije u pristupačnije opcije i omogućavanje povezivanja ekosustava za uređaje početničke razine ojačao je njen položaj na tržištu. U međuvremenu, Huawei je poboljšao privlačnost osnovnih satova poboljšanjem dizajna i kvalitete materijala, ojačavši svoj vrhunski imidž na vrhu ukupne ponude vrijednosti.

Štoviše, dobavljači aktivno uvode više unaprijed instaliranih aplikacija na osnovne satove, osobito u Kini, dodatno zamagljujući percepciju potrošača o pametnim satovima i osnovnim satovima. Ovi "pametniji" osnovni satovi ne samo da nude bogate funkcionalnosti, već dolaze i po pristupačnim cijenama, zadovoljavajući dnevne potrebe većine potrošača. Ove su strateške inicijative značajno potaknule globalnu konkurentnost kineskih dobavljača, izbacivši Xiaomi i Huawei na prva tri mjesta u 2023., tijesno iza Applea.

Sve veći broj kineskih dobavljača pametnih telefona odlučuje se koristiti Wear OS platformu, označavajući 2024. kao ključnu godinu za širenje Wear OS-a. Na primjer, ulazak Xiaomija i OnePlusa na europsko tržište sa svojim Wear OS pametnim satovima potrošačima nudi isplative izbore, istovremeno vršeći konkurentski pritisak na Samsung i Google u regiji.

Kineski dobavljači nastoje iskoristiti Wear OS kao odskočnu dasku za ulazak u segment pametnih satova srednje i visoke klase, postavljajući pozornicu za poboljšani, napredniji ekosustav uređaja za Android. Međutim, kako bi zadržali svoj zamah na međunarodnoj razini iu sektoru pametnih satova, ovi se dobavljači moraju usredotočiti na kontinuirano poboljšanje i inovacije u slučajevima upotrebe, povezivosti, praćenju zdravlja i kondicije te dizajnu, među ostalim područjima. To je ključno za ostanak konkurentan na tržištu koje se brzo mijenja i ispunjavanje rastućih očekivanja potrošača.

Gledajući unaprijed, inovacije će biti ključne za revitalizaciju tržišta nosivih uređaja. Napredne značajke poput uvida vođenih umjetnom inteligencijom, poboljšanih mogućnosti praćenja zdravlja i porasta vrhunskih uređaja i uređaja usmjerenih na vanjsku upotrebu ključni su pokretači rasta.

Canalys zadržava oprezno optimističan stav za 2024. s prognoziranim rastom od 7% za tržište nosivih uređaja. Postoje prepreke koje treba prevladati, poput oporavka od pada isporuka, globalnog širenja i integracije AI-ja, posebno jer su AI aplikacije u fazi istraživanja i zahtijevaju zajedničke napore i vrijeme za testiranje tržišta. U ovom ključnom trenutku ispunjenom transformacijom i prilikama, dobavljači moraju zadržati stratešku fleksibilnost, aktivno tražiti inovativna otkrića i kontinuirano prikupljati praktično iskustvo.

Kratkoročno, tržište osnovnih satova nastavlja pokazivati snažan potencijal rasta jer dobavljači aktivno istražuju pozicioniranje proizvoda u više područja kao što su praćenje zdravlja, praćenje sportskih aktivnosti i dnevne interakcije, povećavajući vrijednost proizvoda i profitabilnost kroz optimizirani dizajn i materijale. Gledajući unaprijed, s integracijom napredne tehnologije poput umjetne inteligencije i naprednijih mogućnosti praćenja zdravlja, očekuje se da će pametni satovi imati naprednije mogućnosti sustava i širi raspon aplikacija. Stoga Canalys predviđa da se do 2025. godine očekuje da će ukupna isporuka uređaja s nosivim narukvicama dosegnuti 217 milijuna jedinica, pri čemu će pametni satovi u rastu nadmašiti ostale kategorije nosivih narukvica.