Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Naime, ukoliko Google povuče Android licencu za Huawei, ostat će mu sama jezgra operativnog sustava jer radi se o open sourceu i dio je projekta Android Open Source pa samim time besplatna za sve. Ali, Google naplaćuje korištenje Play Storea i aplikacija kao Gmail, Maps, YouTube... za sve uređaje koji se isporučuju u Europu.

S obzirom da svi koji nešto predstavljaju ili žele predstavljati u svijetu pametnih telefona, ali i gadgeta općenito, isporučuju u Europu, to je ozbiljan problem. Stoga, za Huawei preostaju tri mogućnosti. Prva, može zadržati postojeći EMUI framework, ali eliminirati sve tragove Googlea u vlasitim aplikacijama i trgovini aplikacijama. Druga, može sklopiti partnerstvo s third party app trgovinom kao Aptoide. Treće, može se okrenuti svom operativnom sustavu, koji nema veze s Androidom.

Naravno, nijedan od tri izbora nije lak. Kao drugi najveći proizvođač na svijetu, Huawei stoji iza desetaka raznih modela pametnih telefona i svaka promjena takve magnitude zahtijevala bi iznimnu žrtvu. Svaki korak bi bio iznimno kompliciran, od dizajna, marketinga, cijene i brojnih drugih detalja u samoj proizvodnji i plasmanu na tržište.

Ukoliko bi pak Huawei uspio sam opstati, postao bi istinski konkurent za iOS i Android, a usput bi i načinio izniman udarac Googleovoj dominaciji. Ipak, Huawei stoji iza 250 do 300 milijuna prodanih uređaja godišnje, samo kad se radi o pametnim telefonima.

Nekako se čini da će upravo past izbor na treći korak, okretanje svom operativnom sustavu, što Samsung nije uspio s Tizenom, a svakako nije uspio ni Microsoft, ali ni Blackberry, Nokia... Vidjeli smo već Lite OS na Watch GT i solidan je, bez obzira što nema third party aplikacije. Uostalom, vidjeli smo i da fork Androida može uspjeti, kao u slučaju Amazonova Kindle Firea, koji funkcionira jako dobro i ne ovisi o Googleu.

Također, najbitnije, Huawei je lider u Kini i potpomognut od strane države, što znači da bi kupnja njegovih uređaja, s njegovim OS, postala stvar nacionalnog ponosa. Stoga, Huawei ni u kojem slučaju ne može propasti, upitno je tek može li dominirati u svijetu kao dosad i može li uzdrmati duopol koji drže Android i iOS. Bilo bi teško, ali ne i neizvedivo. Ako bi uspio, mogli bismo vidjet i Samsung kako kreće svojim putem, a potom bismo vrlo lako mogli vidjeti i druge proizvođače da se okreću operativnim sustavima koji nisu Android.

Stoga, možda Googleova odluka i nije toliko loša u konačnici, barem ako razmišljamo na ovaj način i želimo nešto konkurentnije, neovisnije i decentralizirano tržište.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Koji mobiteli najmanje zrače?

INFOGRAFIKA: Koji mobiteli najmanje zrače?

17.11.2019. komentiraj

Zračenje mobilnih uređaja goruća je tema otkako su se pojavili i to se nije promijenilo s razvojem pametnih telefona, zbog čega je zanimljivo vidjeti koji odašilju najmanje radioaktivnog zračenja. Uvjerljivo su ispred svih ZTE i Samsung modeli pametnih telefona.

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

15.11.2019. komentiraj

Huawei je službeno predstavio HUAWEI nova 5T u kolovozu, a ovaj je uređaj odmah privukao brojne gaming entuzijaste svojim 6,26-inčnim ekranom i moćnim Kirin 980 čipom. Mobitel upogonjen na EMUI 9.1 sadržava značajke koje poboljšavaju gaming iskustvo – poput Game Acceleration, Uninterrupted Gaming i AppAssistant koji ne samo da blokiraju obavijesti koje odvraćaju pozornost, već i pružaju bolju kvalitetu slike.

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

13.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavlja s rastom i dogodine će, prognozira Gartner u svom novom izvješću koje se tiče ove industrije, dostići vrijednost od 52 milijarde američkih dolara, što je rast od 27 posto u odnosu na 2019. Pozitivne su to vijesti za proizvođače, koji su nekako došli na svoje poslije početnog lutanja i pesimizma kako im trud neće polučiti plodom. Ujedno, rast će se nastaviti i narednih godina.