Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Naime, ukoliko Google povuče Android licencu za Huawei, ostat će mu sama jezgra operativnog sustava jer radi se o open sourceu i dio je projekta Android Open Source pa samim time besplatna za sve. Ali, Google naplaćuje korištenje Play Storea i aplikacija kao Gmail, Maps, YouTube... za sve uređaje koji se isporučuju u Europu.

S obzirom da svi koji nešto predstavljaju ili žele predstavljati u svijetu pametnih telefona, ali i gadgeta općenito, isporučuju u Europu, to je ozbiljan problem. Stoga, za Huawei preostaju tri mogućnosti. Prva, može zadržati postojeći EMUI framework, ali eliminirati sve tragove Googlea u vlasitim aplikacijama i trgovini aplikacijama. Druga, može sklopiti partnerstvo s third party app trgovinom kao Aptoide. Treće, može se okrenuti svom operativnom sustavu, koji nema veze s Androidom.

Naravno, nijedan od tri izbora nije lak. Kao drugi najveći proizvođač na svijetu, Huawei stoji iza desetaka raznih modela pametnih telefona i svaka promjena takve magnitude zahtijevala bi iznimnu žrtvu. Svaki korak bi bio iznimno kompliciran, od dizajna, marketinga, cijene i brojnih drugih detalja u samoj proizvodnji i plasmanu na tržište.

Ukoliko bi pak Huawei uspio sam opstati, postao bi istinski konkurent za iOS i Android, a usput bi i načinio izniman udarac Googleovoj dominaciji. Ipak, Huawei stoji iza 250 do 300 milijuna prodanih uređaja godišnje, samo kad se radi o pametnim telefonima.

Nekako se čini da će upravo past izbor na treći korak, okretanje svom operativnom sustavu, što Samsung nije uspio s Tizenom, a svakako nije uspio ni Microsoft, ali ni Blackberry, Nokia... Vidjeli smo već Lite OS na Watch GT i solidan je, bez obzira što nema third party aplikacije. Uostalom, vidjeli smo i da fork Androida može uspjeti, kao u slučaju Amazonova Kindle Firea, koji funkcionira jako dobro i ne ovisi o Googleu.

Također, najbitnije, Huawei je lider u Kini i potpomognut od strane države, što znači da bi kupnja njegovih uređaja, s njegovim OS, postala stvar nacionalnog ponosa. Stoga, Huawei ni u kojem slučaju ne može propasti, upitno je tek može li dominirati u svijetu kao dosad i može li uzdrmati duopol koji drže Android i iOS. Bilo bi teško, ali ne i neizvedivo. Ako bi uspio, mogli bismo vidjet i Samsung kako kreće svojim putem, a potom bismo vrlo lako mogli vidjeti i druge proizvođače da se okreću operativnim sustavima koji nisu Android.

Stoga, možda Googleova odluka i nije toliko loša u konačnici, barem ako razmišljamo na ovaj način i želimo nešto konkurentnije, neovisnije i decentralizirano tržište.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja vanjski SSD SE760

ADATA predstavlja vanjski SSD SE760

26.02.2020. komentiraj

ADATA Technologyje predstavila novi vanjski SSD ADATA SE760. „Taj SSD krasi privlačan izgled i kompaktne dimenzije radi lakše prenosivosti te on ima USB 3.2 Gen 2 sučelje koje nudi izvrsne performanse čitanja i pisanja“, ističu iz Adate i dodaju da on ima kompaktan i optimiziran dizajn savršen za korištenje u pokretu.

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

25.02.2020. komentiraj

Postupno širenje dostupnosti 5G podrazumijeva revolucionarno mobilno iskustvo. Korisnici sve više koriste niz različitih uređaja u raznim uvjetima, dok su mobilne aplikacije ključne za bogatiji doživljaj povezanosti. Huawei vjeruje da će potražnja za pametnijim aplikacijama samo rasti i pritom želi biti među prvima koju će omogućiti ovu snažnu promjenu.

Huawei predstavio niz novih 5G proizvoda

Huawei predstavio niz novih 5G proizvoda

24.02.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Grupa (CBG) održala je virtualno predstavljanje novih proizvoda u Barceloni, tijekom kojeg je predstavila niz novih 5G proizvoda te strategiju koja demonstrira njihove mogućnosti. Ključni predstavljeni proizvodi su: HUAWEI Mate Xs, najnoviji sklopivi uređaj kojeg odlikuje vrhunski hardware i software, HUAWEI MatePad Pro 5G, 5G tablet koji nudi premium iskustvo u svim uvjetima, HUAWEI Wi-Fi AX3 i HUAWEI 5G CPE Pro 2 su dva rješenja za povezivanje s Wi-Fi 6+ koji nude brzu povezivost. Uz to, Huawei je predstavio i niz novih HUAWEI MateBook laptopa, koje pokreće 10. Generacija Intel® Core procesora te Windows operativni sustav.