Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Naime, ukoliko Google povuče Android licencu za Huawei, ostat će mu sama jezgra operativnog sustava jer radi se o open sourceu i dio je projekta Android Open Source pa samim time besplatna za sve. Ali, Google naplaćuje korištenje Play Storea i aplikacija kao Gmail, Maps, YouTube... za sve uređaje koji se isporučuju u Europu.

S obzirom da svi koji nešto predstavljaju ili žele predstavljati u svijetu pametnih telefona, ali i gadgeta općenito, isporučuju u Europu, to je ozbiljan problem. Stoga, za Huawei preostaju tri mogućnosti. Prva, može zadržati postojeći EMUI framework, ali eliminirati sve tragove Googlea u vlasitim aplikacijama i trgovini aplikacijama. Druga, može sklopiti partnerstvo s third party app trgovinom kao Aptoide. Treće, može se okrenuti svom operativnom sustavu, koji nema veze s Androidom.

Naravno, nijedan od tri izbora nije lak. Kao drugi najveći proizvođač na svijetu, Huawei stoji iza desetaka raznih modela pametnih telefona i svaka promjena takve magnitude zahtijevala bi iznimnu žrtvu. Svaki korak bi bio iznimno kompliciran, od dizajna, marketinga, cijene i brojnih drugih detalja u samoj proizvodnji i plasmanu na tržište.

Ukoliko bi pak Huawei uspio sam opstati, postao bi istinski konkurent za iOS i Android, a usput bi i načinio izniman udarac Googleovoj dominaciji. Ipak, Huawei stoji iza 250 do 300 milijuna prodanih uređaja godišnje, samo kad se radi o pametnim telefonima.

Nekako se čini da će upravo past izbor na treći korak, okretanje svom operativnom sustavu, što Samsung nije uspio s Tizenom, a svakako nije uspio ni Microsoft, ali ni Blackberry, Nokia... Vidjeli smo već Lite OS na Watch GT i solidan je, bez obzira što nema third party aplikacije. Uostalom, vidjeli smo i da fork Androida može uspjeti, kao u slučaju Amazonova Kindle Firea, koji funkcionira jako dobro i ne ovisi o Googleu.

Također, najbitnije, Huawei je lider u Kini i potpomognut od strane države, što znači da bi kupnja njegovih uređaja, s njegovim OS, postala stvar nacionalnog ponosa. Stoga, Huawei ni u kojem slučaju ne može propasti, upitno je tek može li dominirati u svijetu kao dosad i može li uzdrmati duopol koji drže Android i iOS. Bilo bi teško, ali ne i neizvedivo. Ako bi uspio, mogli bismo vidjet i Samsung kako kreće svojim putem, a potom bismo vrlo lako mogli vidjeti i druge proizvođače da se okreću operativnim sustavima koji nisu Android.

Stoga, možda Googleova odluka i nije toliko loša u konačnici, barem ako razmišljamo na ovaj način i želimo nešto konkurentnije, neovisnije i decentralizirano tržište.

Još iz kategorije

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.

Huawei predstavio EMUI10 već broji više od 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika

Huawei predstavio EMUI10 već broji više od 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika

18.08.2019. komentiraj

Na Huawei HDC konferenciji, koja je nedavno održana u Dongguanu u Kini, gdje je službeno predstavljen EMUI10, Dr. Wang Chenglu, predsjednik odjela Software Engineering u Huawei Consumer Business grupi, rekao je kako je EMUI10 pionirska aplikacija distribuirane tehnologije za sve uvjete rada. Njegov je razvoj omogućio i razvoj specifičnih aplikacija za audio i video pozive, provođenje poslovnih zadataka na nizu uređaja te druge aplikacije za pametne uređaje koje se mogu koristiti u vozilima. Huawei P30 serija prva će se nadograditi na EMUI10 Beta verziju tijekom internog testiranje 8. rujna, a bit će dostupna kasnije za seriju Mate 20.