SVE U JEDNOM

Asus novim uređajima odlučio ispuniti želje gamera

Asus novim uređajima odlučio ispuniti želje gamera

Početak godine u IT svijetu tradicionalno obilježava CES sajam koji se održava u Las Vegasu. Tamo dolaze najjača imena u industriji i jedno od njih svakako je Asus, koji je predstavljanje novih proizvoda podijelio u dva dijela. A jedan od tih dijelova bili su uređaji namijenjeni ljubiteljima videoigara, odnosno - gaminga.

Krenimo redom s onime što je svijet prvi put mogao vidjeti u Las Vegasu, a uskoro će moći i kupiti na većini tržišta.

ROG Zephyrus serija

Najveću pažnju su privukli modeli iz prestižne ROG Zephyrus serije tankih i laganih gamerskih laptopa - potpuno redizajnirani Zephyrus G14 i G16. Zanimljivo je kako je Asus uspio upakirati vrhunski gamerski hardver u aluminijumsko kućište debljine samo 15 mm, koliko ima novi ROG Zephyrus G16 GU605. Iako ima ekran dijagonale 16 inča, težak je samo 1,85 kg, što je impresivno kada se uzme u obzir da može biti opremljen najnovijim Intel Core Ultra 9 185H procesorom i NVIDIA GeForce RTX 4090 grafičkom karticom. Naravno, postoje i nešto slabije konfiguracije, ali se svi modeli odlikuju izuzetno efikasnim sistemom za hlađenje.

Manji model, Zephyrus G14 je težak samo 1,5 kg, a poseduje AMD Ryzen procesor iz najnovije serije 8000. Oba modela imaju OLED ekrane, koje po prvi put susrećemo kod Asusovih gamerskih laptopa. Uz kvalitetu prikaza slike, G-Sync i brzinu osvežavanja do 240 Hz, pružit će gamerima nešto drugačije. Unaprijeđeni dizajn je donio i LED traku na poklopcu, koja omogućava personalizaciju i jedinstven izgled svakog uređaja. Laptopi iz Zephyrus serije imaju unaprijeđene AI mogućnosti, a korist će se vidjeti ne samo u igrama nego i u svakodnevnom korištenju.

ROG Strix serija

Tradicionalno je namijenjena najzahtjevnijim gamerima, a fanove će razveseliti što je osvježena. Uz najnoviju generaciju Intel Core procesora, novitet je što sada i veći model, Strix SCAR 18 ima ROG Nebula HDR ekran. U pitanju je unaprijeđeni Mini LED ekran, s više 2000 zona zatamnjenja i 1100 nita osvjetljenjem pa će HDR sadržaj i igre izgledati jako dobro. I Strix SCAR i Strix G modeli u najjačoj varijanti mogu imati Intel Core i9 14900HX procesor, u kombinaciji s moćnim grafičkim karticama, koja kod SCAR modela može biti i NVIDIA GeForce RTX 4090. Uz to, svi modeli iz Strix serije imaju po tri ventilatora i hlađenje procesora tekućim metalom, što garantira izuzetne performanse i tihi rad.

TUF Gaming

Ni ova serija, namijenjena gamerima skromnijeg budžeta nije zaboravljena. Model TUF Gaming A16 se temelji na AMD Ryzen procesorima, uz NVIDIA GeForce RTX 4070 u najjačoj varijanti, dok je srce TUF Gaming F16 modela Intel Core procesor u kombinaciji s NVIDIA GeForce RTX 4060 ili slabijim grafičkim karticama. U odnosu na prethodnu generaciju oba modela imaju novo i vrlo izdržljivo kućište.

ROG Phone 8

Nisu predstavljeni samo novi laptopi nego i pametni gaming telefoni - ROG Phone 8 i ROG Phone 8 Pro. U odnosu na prethodnike, ROG Phone 8 serija predstavlja značajan zaokret prema široj publici. Naime, Asus ovim modelom nudi svestraniji telefon, s naglaskom na funkcije koje su neophodne gamerima. Svakako, najveće poboljšanje je postignuto kod kamere.

Sustav se sada sastoji od tri kamere - glavne do 50 MP, Sony IMX890, koju odlikuje Hybrid Gimbal Stabilizer 3.0 sa stabilizacijom po šest osi, 13 MP ultraširoke i 32 MP telefoto kamere s 3X optičkim zoomom te OIS-om. Više nego dobre performanse garantira Snapdragon 8 Gen 3 procesor, a za prikaz slike je zadužen 6,78 inčni Samsung E6 AMOLED ekran s frekvencijom osvežavanja od 165 Hz. Baterija je kapaciteta 5500mAh. Popis zanimljivih mogućnosti upotpunjuju IP68 otpornosti na vodu i prašinu te AI tehnologija.