PAMETNI TELEFONI

Apple zauzima prvo mjesto na tržištu pametnih telefona u 2023.

Apple zauzima prvo mjesto na tržištu pametnih telefona u 2023.

Samsung je zasjeo na vrh tržišta pametnih telefona 2010. godine, a za 2023. je to sada Apple, prema IDC-u. Svojevrsna promjena moći na vrhu najvećeg tržišta potrošačke elektronike potaknuta je dosad visokim tržišnim udjelom za Apple i prvi put na vrhu.

Općenito, globalno tržište pametnih telefona ostaje izazovno, ali zamah se brzo kreće prema oporavku. Prema preliminarnim podacima IDC-a, globalne isporuke pametnih telefona smanjile su se za 3,2 posto u odnosu na prošlu godinu na 1,17 milijardi jedinica u 2023. Iako ovo označava najnižu godišnju količinu u desetljeću, uglavnom potaknutu makroekonomskim izazovima i povećanim inventarom početkom godine, rast u drugoj polovici godine učvrstio je očekivani oporavak za 2024. Četvrto tromjesečje zabilježilo je rast od 8,5 posto u odnosu na prethodnu godinu i 326,1 milijun isporuka, više od predviđanja rasta od 7,3 posto.

"Iako smo u drugoj polovici 2023. vidjeli snažan rast niskobudžetnih Android playera kao što su Transsion i Xiaomi, koji proizlazi iz brzog rasta na tržištima u razvoju, Apple je očito najveći dobitnik", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Trackera. tim. "Ne samo da je Apple jedini igrač u Top 3 koji pokazuje pozitivan godišnji rast, već također po prvi put zauzima prvo mjesto na godišnjoj razini. Sve to unatoč suočavanju s povećanim regulatornim izazovima i obnovljenoj konkurenciji Huaweija u Kini, njegovom najvećem tržištu. Appleov kontinuirani uspjeh i otpornost velikim su dijelom posljedica rastućeg trenda vrhunskih uređaja, koji sada predstavljaju preko 20 posto tržišta, potaknutog agresivnim ponudama zamjene i beskamatnim planovima financiranja."

U 2023. Appleove isporuke porasle su za 3,7 posto i dosegle 234,6 milijuna, što je udio od 20,1 posto. Samsung je pao 13,6 posto na godišnjoj razini na 226,6 milijuna isporuka, što je udio od 19,4 posto. Xiaomi je zadržao treće mjesto s padom od 4,7 posto na 145,9 milijuna isporučenih uređaja. OPPO je bio četvrti sa 103,1 milijuna isporuka, što je pad od 9,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Transsion je ušao među prvih pet s rastom od 30,8 posto.

"Ukupna promjena u poretku na vrhu tržišta dodatno naglašava intenzitet konkurencije unutar tržišta pametnih telefona", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja. "Apple je sigurno odigrao ulogu u Samsungovom padu u rangu, ali sveukupni Android prostor se diverzificira unutar sebe. Huawei se vratio i brzo napreduje unutar Kine, marke poput OnePlusa, Honora, Googlea i drugih lansiraju vrlo konkurentne uređaje u nižim cjenovni rang visoke klase. A sklopivi uređaji i povećane rasprave oko AI mogućnosti na pametnim telefonima dobivaju na snazi. Sve u svemu, prostor za pametne telefone ide prema vrlo zanimljivom vremenu."

Apple je predvodio listu pet najboljih u 4Q23 sa značajnom razlikom. Zauzeo je 24,7 posto tržišta s 80,5 milijuna isporuka, što je povećanje od 11,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Samsung je, s druge strane, zabilježio pad isporuka za 10,9 posto na godišnjoj razini na 53 milijuna. Xiaomi je ostao treći s udjelom od 12,5 posto i rastom od 22,7 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. Transsion je zabilježio još veći rast u isporukama od 68,6 posto što ga je odvelo na četvrto mjesto dok je vivo pao na peto mjesto s porastom od 3,5 posto na 99,5 milijuna pošiljaka.