VELIKA ULAGANJA

Apple pojačava intenzitet istraživanja i razvoja na razine prije iPhonea

Apple pojačava intenzitet istraživanja i razvoja na razine prije iPhonea

Uoči lansiranja Apple Vision Pro, koji postaje dostupan za predbilježbu 19. siječnja, Apple je značajno povećao svoju potrošnju na istraživanje i razvoj. U fiskalnoj 2023. godini, koja je završila 30. rujna, tvrtka je potrošila 29,9 milijardi dolara na istraživanje i razvoj, čime je svoj intenzitet istraživanja i razvoja, tj. potrošnju na istraživanje i razvoj kao postotak prodaje, doveo do razine zadnje viđene prije lansiranja iPhonea početkom 2000-ih.

Od fiskalne 2020. godine, Appleova potrošnja na istraživanje i razvoj povećala se za više od 10 milijardi dolara, budući da je rad na tvrtkinoj navodno revolucionarnoj XR slušalici i njenom prelasku na Apple silicij oduzeo mnogo kapitala.

Na pitanje o velikom porastu potrošnje na istraživanje i razvoj u posljednje dvije godine, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook sveo je to na "niz stvari": stvari o kojima nije mogao govoriti, Vision Pro, AI, strojno učenje i ulaganja u Apple silicij.

Također je istaknuo da su Appleovi izdaci za istraživanje i razvoj "vrlo konkurentni" u usporedbi s drugima, dok je financijski direktor Luca Maestri dodao da je agresivno trošenje tvrtke na istraživanje i razvoj jedan od pokretača širenja bruto marže, što znači da djelomično plaća samu sebe, da tako kažemo.