Pad tržišta

Apple najveći kupac mobilnih zaslona u 2022. godini

Apple najveći kupac mobilnih zaslona u 2022. godini

Ukupna isporuka panela mobilnih računala (uključujući prijenosna računala i tablete) dosegnula je 479 milijuna jedinica u 2022., prema Omdiji. Ovo je prvi put od 2020. da je godišnja isporuka bila ne samo manja od 500 milijuna jedinica, već i prvi pad od 16 posto na godišnjoj razini (na godišnjoj razini) nakon 2019. Potražnja na tržištu mobilnih računala postupno se hladila 2022. nakon oštrog pada porast u prethodne tri godine.

Većina robnih marki mobilnih računala zabilježila je dvoznamenkasti pad u odnosu na obim kupovine panela u 2022. na godišnjoj razini, osim Applea. Apple je kupio 99 milijuna jedinica mobilnih računala u 2022. i iako su razine pale za 4 posto, Apple je kontinuirano rangiran kao najveći kupac mobilnih računala od 2017. Uz snažan rast i iPad i MacBook proizvoda, Appleova kupnja mobilnih računala udio se povećao sa 17 posto u prosjeku prethodnih godina na 21 posto u 2022. godini, premašivši prvi put udio od 20 posto. Što se tiče aplikacija, Apple je kupio 27 milijuna jedinica zaslona za prijenosna računala u 2022. i 72 milijuna jedinica zaslona za tablet računala u 2022. Appleovi dobavljači panela za mobilna računala su BOE, LG Display i Sharp.

Drugi najveći kupac panela mobilnih računala, Lenovo je kupio 55 milijuna jedinica s padom od 29 posto zauzimajući 11 posto udjela u 2022. nakon što je na njega utjecala slaba potražnja u poslovanju s tabletima. Lenovo je također kupio 45 milijuna jedinica zaslona prijenosnih računala i 10 milijuna jedinica tablet računala u 2022. Lenovo već godinama surađuje sa svim proizvođačima zaslona mobilnih računala kako bi smanjio rizik od monopola dobavljača. Nedavno je dobavljač radio s kineskim dobavljačima zaslona kao domaćim dobavljačima ploča.

Što se tiče zaslona za prijenosna računala, za 2022. Lenovo je bio najveći kupac s 45 milijuna jedinica, a slijede ga Dell s 35 milijuna jedinica i HP s 33 milijuna jedinica. HP je godinama bio najveći kupac ploča za prijenosna računala. Prema strogoj politici kontrole inventara, HP je pao za jednu poziciju u poretku kupaca panela prijenosnih računala u 2022. nakon velikog plana prilagodbe panela. U 2023. sveukupno tržište osobnih računala ostaje usporeno jer strategija kupnje panela za prijenosna računala svake marke osobnih računala postaje konzervativna s minimalnom prognozom. Osiguravanje volumena panela za prijenosna računala od strateških partnera bit će prioritet za 2023.

Što se tiče zaslona tablet računala, Apple iPad najveći je kupac u 2022. sa 72 milijuna jedinica, a slijede ga Samsung s 29 milijuna jedinica, Amazon s 14 milijuna jedinica i Lenovo s 10 milijuna jedinica. Četiri najveća kupca panela tablet računala zabilježila su smanjenje količine u 2022. Appleove razine panela iPada pokazuju se kao slabe u 1. polugodištu 23. nakon njihove strategije probave zaliha.

"Većina marki tablet računala može smanjiti projekte novih proizvoda kako bi kontrolirala troškove i izbjegla opterećenje zalihama u razdoblju spore tržišne potražnje", rekla je Linda Lin, glavna analitičarka Omdije.

"Nasuprot tome, drugi tablet klijenti za mnoge tržišne aplikacije izvan tablet računala mogli bi igrati važnu ulogu za proizvođače panela 2023., na primjer, u znakovima, samoposlužnim strojevima, industriji i drugima“, objašnjava Linda Lin.