8 savjeta kako ubrzati Android mobitel

8 savjeta kako ubrzati Android mobitel
Antonio Jularić

Pametni telefoni toliko su nam prirasli srcu, volimo ih koristiti i ponekad se uz neke vežemo pa ih ne bismo željeli mijenjati, ali nužda nas nagoni da učinimo. Prvenstveno jer se uspore, što dolazi s godinama i živim bićima, automobilima, televizorima, svemu...

No postoje neki sitni savjeti kako ubrzati pametni telefon te mu "podariti" pokoji mjesec ili godinu više, što će vam sigurno značiti. Posebno jer su savjeti besplatni i korisni, a samim time isplativiji od ulaganja u nešto novo što vam možda i neće baš najbolje "sjesti".

Najbolje od svega je što ne troše previše vremena i izimno su jednostavni pa ih nemojte preskočiti. Stoga, da ne duljimo, evo osam načina kako ubrzati Andorid pametni telefon!

1. Oslobodite prostor

Vlasnicima starijih uređaja nije strano uklanjati nepotrebne stvari s njih kako bi oslobodili prostor, ali to ne treba raditi isključivo da bi se postavilo nešto novo već da bi uređaj bio brži. Google tvrdi da se on usporava ako ima manje od deset posto slobodnog prostora, ali istina je da usporavanje krene ako je preostalo manje od 20 posto. Za uklanjanje nepotrebnih stvarčica idite u Settings > Storage > Battery and device care i zatim obrišite aplikacije koje ne koristite, fotografije koje možete postaviti na Google Photos pa osloboditi prostor na samom uređaju i na kraju, izbrišite duplicirani sadržaj, stari download sadržaj...

2. Uklanjanje nekorištenih aplikacija

U prethodnom koraku su spomenute i to ne slučajno. Mnogi od nas imaju pregršt aplikacija koje rijetko ili nikad ne pokrećemo nakon instalacije. Zato, bolje ih je ukloniti, osloboditi prostor i učiniti uređaj bržim. Ako pak niste za brisanje, možete ih "pročistiti". To se radi odlaskom u Settings > Storage > Other Apps. Zatim treba odabrati željenu aplikaciju i očistiti cache (Clear cache).

3. Promijenite brzinu animacija sustava

Iako ovo ne ubrzava telefon, ostavlja dojam kao da je brži. Naime, animacije usporavaju iskustvo i često nemaju neku konkretniju svrhu. Ako za vas imaju, zanemarite ovo. Ako nemaju, otiđite u Settings > System > Developer options > Drawing. Tamo ćete naići na tri različite mogućnosti animacija i svaku od njih poszavite na .5x.

4. Ponovno pokrenite telefon

Restart ne služi samo u slučajevima kad nešto nije u redu ili kad se preuzmu ažuriranja, to je potrebno i da bi telefon "došao k sebi" nakon dugotrajnog rada bez ponovnog pokretanja. Time se čisti radna memorija i prekidaju razni procesi u pozadini, koji vam ne trebaju. Učinite ovo barem jednom tjedno.

5. Koristite Lite verzije aplikacija

Ponovno, ovo je za entuzijaste u smislu želje za brzinom ili one koji imaju starije uređaje. Svaka popularna aplikacija ima Lite ili "lakšu" verziju, koja nudi ono osnovno, a zauzvrat troši jako malo resursa vašeg uređaja.

6. Redovita ažuriranja

Ona nisu bez razloga, svako donosi nešto novo i čini ono otprije slabije održivim jer polako izostaje jednaka razina podrške. Stoga, zbog kompatibilnosti, poboljšanja i općenito držanja uređaja u korak s vremenom, redovito ažurirajte softver. Osjetit ćete razliku - na bolje.

7. Tvorničke postavke

Ako nijedan od prethodnih koraka nije ubrzao vaš uređaj, tad je posljednje rješenje okrenuti se tvorničkim postavkama. Spremite sve ključno kako ne biste ostali bez toga i vratite uređaj na tvorničke postavke. Bit će kao prvog dana kad ste ga pokrenuli.

8. Razmislite o custom ROM

Ovo je ipak za naprednije korisnike ili one koji to žele postati. Prilagođeni ili custom ROM nudi kontrolu nad uređajem, ali kad mu se okrenete, gubite mogućnost jamstva. Za svaki model uređaja način na koji se ovaj komplicirani potez obavlja može biti različit pa se  prije njega dobro informirajte.