Nastavak rasta ulaganja u 5G infrastrukturu, ove godine dosegnut će se 8,1 milijardi dolara

Nastavak rasta ulaganja u 5G infrastrukturu, ove godine dosegnut će se 8,1 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Prihodi od 5G mrežne infrastrukture u ovoj će se godini gotovo udvostručiti i dostići 8,1 milijardi američkih dolara, tvrde analitičari Gartnera i dodaju da se sve temelji na prognozama za 2020. koje su napravljene usprkos krizi.  Dok će ulaganja u 4G pasti 20,8 posto na 16,4 milijarde dolara. Istovremeno ukupna ulaganja ove godine past će na 38,13 milijardi dolara što je pad na godišnjoj razini od 4,4 posto.

Loša je vijest da će prihodi bežične infrastrukture pasti za 4,4 posto, na 38,1 milijardu dolara. No, tome je možda tako jer će investicije poslužitelja usluga u komunikacijama (CSPs - communications service providers), vezane za 5G mrežnu infrastrukturu, iznositi 21,3 posto svih u bežičnoj infrastrukturi. Prošle je godine to bilo 10,4 posto.

Dakle, odvija se tranzicija pa u globalu prihodi ponešto pate, ali sve bi se trebalo promijeniti bitno na bolje dogodine. Kako Gartner navodi, poslužitelji imaju 5G kao prioritet pa postojeću infrastrukturu "pretvaraju" u 5G infrastrukturu, što dovodi do smanjenja ulaganja u sve ono nepovezano za 5G. Zato ne čudi pad prihoda u tom segmentu, kao što ne čudi rast prihoda u 5G segmentu. Ali, rast je ipak značajniji no što se mislilo u prognozama početkom godine.

Također, ono što Gartner napominje jest da će ovim tempom 5G pokrivenost u nekim zemljama vrlo brzo dosegnuti gotovo sto posto. Primjerice, do 2023. bi Japan, Kina i šira okolica, razvijeniji dio Azije te Sjeverna Amerika trebali s 5G signalom pokrivati oko 95 posto teritorija.

U ovom trenutku, lider je Kina, koja čini 49,4 posto ukupnih svjetskih ulaganja u 5G mrežnu infrastrukturu. Razlog za to jest što država stoji iza proizvođača pa su porezi niži, subvencije se broje u milijardama dolara i to se osjeti na rezultatima.

Ali, možda najznačajniji dio Gartnerova istraživanja jest detalj da će do 2023. 15 posto poslužitelja diljem svijeta imati samostalne 5G mreže, koje se neće oslanjati na postojeću 4G mrežnu infrastrukturu, kao što je sad slučaj. Tek tad će, u punom smislu, 5G razvoj krenuti samostalno u željenom smjeru.

Još iz kategorije

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.