Nastavak rasta ulaganja u 5G infrastrukturu, ove godine dosegnut će se 8,1 milijardi dolara

Nastavak rasta ulaganja u 5G infrastrukturu, ove godine dosegnut će se 8,1 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Prihodi od 5G mrežne infrastrukture u ovoj će se godini gotovo udvostručiti i dostići 8,1 milijardi američkih dolara, tvrde analitičari Gartnera i dodaju da se sve temelji na prognozama za 2020. koje su napravljene usprkos krizi.  Dok će ulaganja u 4G pasti 20,8 posto na 16,4 milijarde dolara. Istovremeno ukupna ulaganja ove godine past će na 38,13 milijardi dolara što je pad na godišnjoj razini od 4,4 posto.

Loša je vijest da će prihodi bežične infrastrukture pasti za 4,4 posto, na 38,1 milijardu dolara. No, tome je možda tako jer će investicije poslužitelja usluga u komunikacijama (CSPs - communications service providers), vezane za 5G mrežnu infrastrukturu, iznositi 21,3 posto svih u bežičnoj infrastrukturi. Prošle je godine to bilo 10,4 posto.

Dakle, odvija se tranzicija pa u globalu prihodi ponešto pate, ali sve bi se trebalo promijeniti bitno na bolje dogodine. Kako Gartner navodi, poslužitelji imaju 5G kao prioritet pa postojeću infrastrukturu "pretvaraju" u 5G infrastrukturu, što dovodi do smanjenja ulaganja u sve ono nepovezano za 5G. Zato ne čudi pad prihoda u tom segmentu, kao što ne čudi rast prihoda u 5G segmentu. Ali, rast je ipak značajniji no što se mislilo u prognozama početkom godine.

Također, ono što Gartner napominje jest da će ovim tempom 5G pokrivenost u nekim zemljama vrlo brzo dosegnuti gotovo sto posto. Primjerice, do 2023. bi Japan, Kina i šira okolica, razvijeniji dio Azije te Sjeverna Amerika trebali s 5G signalom pokrivati oko 95 posto teritorija.

U ovom trenutku, lider je Kina, koja čini 49,4 posto ukupnih svjetskih ulaganja u 5G mrežnu infrastrukturu. Razlog za to jest što država stoji iza proizvođača pa su porezi niži, subvencije se broje u milijardama dolara i to se osjeti na rezultatima.

Ali, možda najznačajniji dio Gartnerova istraživanja jest detalj da će do 2023. 15 posto poslužitelja diljem svijeta imati samostalne 5G mreže, koje se neće oslanjati na postojeću 4G mrežnu infrastrukturu, kao što je sad slučaj. Tek tad će, u punom smislu, 5G razvoj krenuti samostalno u željenom smjeru.

Još iz kategorije

Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

22.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa učinila je svoje i tržište pametnih telefona jedno je od gubitaških. Nažalost, čak ni ubrzani razvoj 5G tehnologije nije uspio promijeniti stvari na bolje.

Huawei protiv švedskog regulatora

Huawei protiv švedskog regulatora

21.01.2021. komentiraj

„Žao nam je što je PTS odlučio nastaviti aukciju kojoj se Huawei protivi. Ozbiljna kršenja legitimnih prava i interesa Huaweija, kao i značajne pravne nesigurnosti još uvijek nisu razriješene. Huawei i jedan lokalni telekom operater prethodno su podnijeli odvojene žalbe upravnom sudu u Stockholmu da poništi odluku PTS-a u vezanu uz uvjete aukcije”, ističu u svojoj reakciji na odluke telekom regulatora u švedskoj kada je riječ o izgradnji 5G mreža.

Globalna pokrivenost 5G signalom narast će za 253 posto do 2025. i pokrit će 53 posto svjetske populacije

Globalna pokrivenost 5G signalom narast će za 253 posto do 2025. i pokrit će 53 posto svjetske populacije

07.01.2021. komentiraj

Pokrivenost 5G signala širi se iznimnom brzinom i u ovom trenutku dostupan je za 1,17 milijardi ljudi ili oko 15 posto ukupne svjetske populacije. Dogodine će brojka biti na 1,95 milijardi ili oko 25 posto.