Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm godinama surađuju kroz projekt Limitless kako bi razvili novu klasu 5G povezanih računala, koji su uvijek online i uvijek povezani, a čini se da su to napokon i uspjeli.

Partnerstvo i novi Snapdragon 8cx 5G računalna platforma otvorit će vrata transformativnog korisničkog iskustva za potrošače, ali i industriju. Sami "tajming" je idealan jer mobilne mreže pete generacije već su stigle, a od iduće godine trebale bi biti sastavni dio komercijalnog tržišta, što za Lenovo i Qualcomm nudi nove prilike.

A što se tiče računala nazvanog COMPUTEX, luksuzan je i spada u "ultrabook" sferu, što znači da će mu i cijena biti paprena, što se i očekivalo od prvog 5G računala. Ujedno, bit će to i prvo Lenovo računalo sa Snapdragon X55 5G modemom. I očekivanja su ogromna, ponajprije iz razloga što su u kineskoj i američkoj kompaniji uvjereni da bi se povijest mogla ponoviti.

Primjerice, dok je tranzicija iz 3G na 4G LTE transformirala način na koji ljudi koriste pametne telefone, tako se u Lenovu i Qualcommu nadaju da bi 5G mogao transformirati način kako se koriste računala. Jer, ističu u Lenovu, potencijal je ogroman i treba ga što bolje iskoristiti. A to bi se kroz neprekidnu vezu za internet i povezanost u svakom smislu moglo dogoditi, s obzirom da bi se prijenos podataka trebao bitno ubrzati.

"U Lenovu nismo skloni inovacijama zbog tehnologije kao takve. Sve što činimo, jest zbog poboljšanja iskustva naših korisnika. S istinskim 5G u PC-u, zadovoljit ćemo potrebe korisnika po pitanju brzine, bilo da se radi o internetskoj vezi, prijenosu podataka ili streamingu u 4K i 8K rezoluciji. Čak će i VR/AR video sadržaj biti brži i kvalitetniji, kao i video pozivi, video igre...", istaknuo je potpredsjednik Lenova Johnson Jia.

Qualcomm će obaviti svoj dio zadatka jer Snapdragon 8xc zadovoljit će potrebe najmobilnijih korisnika s multi-gigabit brzinama prijenosa podataka, duljim vijekom baterije, aplikacijama za industriju, visokosigurnim mogućnostima... i sve to u tankom obliku, što uključuje laptope. Ukratko, s ovim novitetom će vlasnici računala dobiti mogućnost spajanja na internet bez da ovise o Wi-Fi vezi ili hostpotu.

Još iz kategorije

Do 2023. polovica mobitela podržavat će 5G

Do 2023. polovica mobitela podržavat će 5G

13.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) već su stigle i polako se proizvođači okreću proizvodnji pametnih telefona koji ih mogu podržavati, što je danas većinom stvar prestiža i namijenjeno onima u daleko najrazvijenijim zemljama, ali već od sljedeće godine stvari će se diljem svijeta početi mijenjati da bi do 2023. polovica pametnih telefona na tržištu trebala biti 5G.

Više od 60 posto Huaweijevih ugovora za 5G u Europi

Više od 60 posto Huaweijevih ugovora za 5G u Europi

02.08.2019. komentiraj

Huawei je do sada sklopio 50 ugovora za 5G mrežu, od čega više od polovice s europskim operaterima. Ukupno je isporučeno više od 150 000 baznih stanica, a očekuje se kako će do kraja godine ta brojka premašiti 500 000.

TIM u suradnji s Ericssonom u Italiji kreće u komercijalizaciju 5G

TIM u suradnji s Ericssonom u Italiji kreće u komercijalizaciju 5G

31.07.2019. komentiraj

TIM je pustio u rad svoju 5G mrežu u Italiji i odabrao Ericssonov 5G komercijalni hardver, softver i rješenja, uključujući radijsku pristupnu i jezgrenu mrežu, za inicijalnu primjenu nove tehnologije. U Rimu, Torinu i Napulju ovaj je operator već uveo komercijalne 5G usluge za sve svoje korisnike.