Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm godinama surađuju kroz projekt Limitless kako bi razvili novu klasu 5G povezanih računala, koji su uvijek online i uvijek povezani, a čini se da su to napokon i uspjeli.

Partnerstvo i novi Snapdragon 8cx 5G računalna platforma otvorit će vrata transformativnog korisničkog iskustva za potrošače, ali i industriju. Sami "tajming" je idealan jer mobilne mreže pete generacije već su stigle, a od iduće godine trebale bi biti sastavni dio komercijalnog tržišta, što za Lenovo i Qualcomm nudi nove prilike.

A što se tiče računala nazvanog COMPUTEX, luksuzan je i spada u "ultrabook" sferu, što znači da će mu i cijena biti paprena, što se i očekivalo od prvog 5G računala. Ujedno, bit će to i prvo Lenovo računalo sa Snapdragon X55 5G modemom. I očekivanja su ogromna, ponajprije iz razloga što su u kineskoj i američkoj kompaniji uvjereni da bi se povijest mogla ponoviti.

Primjerice, dok je tranzicija iz 3G na 4G LTE transformirala način na koji ljudi koriste pametne telefone, tako se u Lenovu i Qualcommu nadaju da bi 5G mogao transformirati način kako se koriste računala. Jer, ističu u Lenovu, potencijal je ogroman i treba ga što bolje iskoristiti. A to bi se kroz neprekidnu vezu za internet i povezanost u svakom smislu moglo dogoditi, s obzirom da bi se prijenos podataka trebao bitno ubrzati.

"U Lenovu nismo skloni inovacijama zbog tehnologije kao takve. Sve što činimo, jest zbog poboljšanja iskustva naših korisnika. S istinskim 5G u PC-u, zadovoljit ćemo potrebe korisnika po pitanju brzine, bilo da se radi o internetskoj vezi, prijenosu podataka ili streamingu u 4K i 8K rezoluciji. Čak će i VR/AR video sadržaj biti brži i kvalitetniji, kao i video pozivi, video igre...", istaknuo je potpredsjednik Lenova Johnson Jia.

Qualcomm će obaviti svoj dio zadatka jer Snapdragon 8xc zadovoljit će potrebe najmobilnijih korisnika s multi-gigabit brzinama prijenosa podataka, duljim vijekom baterije, aplikacijama za industriju, visokosigurnim mogućnostima... i sve to u tankom obliku, što uključuje laptope. Ukratko, s ovim novitetom će vlasnici računala dobiti mogućnost spajanja na internet bez da ovise o Wi-Fi vezi ili hostpotu.

Još iz kategorije

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.