Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm godinama surađuju kroz projekt Limitless kako bi razvili novu klasu 5G povezanih računala, koji su uvijek online i uvijek povezani, a čini se da su to napokon i uspjeli.

Partnerstvo i novi Snapdragon 8cx 5G računalna platforma otvorit će vrata transformativnog korisničkog iskustva za potrošače, ali i industriju. Sami "tajming" je idealan jer mobilne mreže pete generacije već su stigle, a od iduće godine trebale bi biti sastavni dio komercijalnog tržišta, što za Lenovo i Qualcomm nudi nove prilike.

A što se tiče računala nazvanog COMPUTEX, luksuzan je i spada u "ultrabook" sferu, što znači da će mu i cijena biti paprena, što se i očekivalo od prvog 5G računala. Ujedno, bit će to i prvo Lenovo računalo sa Snapdragon X55 5G modemom. I očekivanja su ogromna, ponajprije iz razloga što su u kineskoj i američkoj kompaniji uvjereni da bi se povijest mogla ponoviti.

Primjerice, dok je tranzicija iz 3G na 4G LTE transformirala način na koji ljudi koriste pametne telefone, tako se u Lenovu i Qualcommu nadaju da bi 5G mogao transformirati način kako se koriste računala. Jer, ističu u Lenovu, potencijal je ogroman i treba ga što bolje iskoristiti. A to bi se kroz neprekidnu vezu za internet i povezanost u svakom smislu moglo dogoditi, s obzirom da bi se prijenos podataka trebao bitno ubrzati.

"U Lenovu nismo skloni inovacijama zbog tehnologije kao takve. Sve što činimo, jest zbog poboljšanja iskustva naših korisnika. S istinskim 5G u PC-u, zadovoljit ćemo potrebe korisnika po pitanju brzine, bilo da se radi o internetskoj vezi, prijenosu podataka ili streamingu u 4K i 8K rezoluciji. Čak će i VR/AR video sadržaj biti brži i kvalitetniji, kao i video pozivi, video igre...", istaknuo je potpredsjednik Lenova Johnson Jia.

Qualcomm će obaviti svoj dio zadatka jer Snapdragon 8xc zadovoljit će potrebe najmobilnijih korisnika s multi-gigabit brzinama prijenosa podataka, duljim vijekom baterije, aplikacijama za industriju, visokosigurnim mogućnostima... i sve to u tankom obliku, što uključuje laptope. Ukratko, s ovim novitetom će vlasnici računala dobiti mogućnost spajanja na internet bez da ovise o Wi-Fi vezi ili hostpotu.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Državi je važan ubrzani razvoj 5G mreže u Republici Hrvatskoj

Državi je važan ubrzani razvoj 5G mreže u Republici Hrvatskoj

16.10.2019. komentiraj

„U današnjem svijetu u kojem se stvari mijenjaju takvom dinamikom da oni koji ne uhvate val digitalizacije jednostavno više neće biti konkurentni na tržištu, vjerujem da nema nikoga tko se neće složiti kako nam je u Hrvatskoj što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije“, istaknuo je danas ministar Darko Horvat prilikom sastanka s teleoperaterima na temu ubrzanog razvoja 5G mreže u Hrvatskoj, a koji se održao na Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.