Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm predstavili prvo 5G računalo na svijetu

Lenovo i Qualcomm godinama surađuju kroz projekt Limitless kako bi razvili novu klasu 5G povezanih računala, koji su uvijek online i uvijek povezani, a čini se da su to napokon i uspjeli.

Partnerstvo i novi Snapdragon 8cx 5G računalna platforma otvorit će vrata transformativnog korisničkog iskustva za potrošače, ali i industriju. Sami "tajming" je idealan jer mobilne mreže pete generacije već su stigle, a od iduće godine trebale bi biti sastavni dio komercijalnog tržišta, što za Lenovo i Qualcomm nudi nove prilike.

A što se tiče računala nazvanog COMPUTEX, luksuzan je i spada u "ultrabook" sferu, što znači da će mu i cijena biti paprena, što se i očekivalo od prvog 5G računala. Ujedno, bit će to i prvo Lenovo računalo sa Snapdragon X55 5G modemom. I očekivanja su ogromna, ponajprije iz razloga što su u kineskoj i američkoj kompaniji uvjereni da bi se povijest mogla ponoviti.

Primjerice, dok je tranzicija iz 3G na 4G LTE transformirala način na koji ljudi koriste pametne telefone, tako se u Lenovu i Qualcommu nadaju da bi 5G mogao transformirati način kako se koriste računala. Jer, ističu u Lenovu, potencijal je ogroman i treba ga što bolje iskoristiti. A to bi se kroz neprekidnu vezu za internet i povezanost u svakom smislu moglo dogoditi, s obzirom da bi se prijenos podataka trebao bitno ubrzati.

"U Lenovu nismo skloni inovacijama zbog tehnologije kao takve. Sve što činimo, jest zbog poboljšanja iskustva naših korisnika. S istinskim 5G u PC-u, zadovoljit ćemo potrebe korisnika po pitanju brzine, bilo da se radi o internetskoj vezi, prijenosu podataka ili streamingu u 4K i 8K rezoluciji. Čak će i VR/AR video sadržaj biti brži i kvalitetniji, kao i video pozivi, video igre...", istaknuo je potpredsjednik Lenova Johnson Jia.

Qualcomm će obaviti svoj dio zadatka jer Snapdragon 8xc zadovoljit će potrebe najmobilnijih korisnika s multi-gigabit brzinama prijenosa podataka, duljim vijekom baterije, aplikacijama za industriju, visokosigurnim mogućnostima... i sve to u tankom obliku, što uključuje laptope. Ukratko, s ovim novitetom će vlasnici računala dobiti mogućnost spajanja na internet bez da ovise o Wi-Fi vezi ili hostpotu.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.

HAKOM pokrenuo novu raspravu o 5G spektru, pomaknut datum uvođenja

HAKOM pokrenuo novu raspravu o 5G spektru, pomaknut datum uvođenja

26.06.2020. komentiraj

HAKOM je pokrenuo javnu raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz/800 MHz/900 MHz/3.6 GHz/26 GHz kako bi izvijestio dionike tržišta i javnost o namjeri dodjele spektra za 5G mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) te ispitao stanje na tržištu u smislu spremnosti na dodjelu frekvencijskih pojaseva u okviru jednog postupka javne dražbe. Kako smo pisali dodjela radiofrekvencija za 5G je pomaknuta.