UBRZAN RAST

Do 2027. će na svijetu biti oko 5,5 milijardi 5G pretplatnika

Do 2027. će na svijetu biti oko 5,5 milijardi 5G pretplatnika
Depositphotos

GlobalData je prezentirao podatke prema kojima bi do 2027. trebalo biti 5,5 milijardi 5G pretplata diljem svijeta, odnosno, to bi bio udio od 48 posto gledajući ukupne mobilne pretplate.

S krajem prošle godine bilo ih je 1,7 milijardi i činile su 18 posto svih pretplata, ali tranzicija se ubrzava kako vrijeme odmiče pa otuda toliki skok u narednih nešto manje od pet godina.

No, neće razvoj biti jednako ubrzan svugdje u svijetu. Primjerice, "penetracija" je s krajem 2022. u Sjedinjenim Američkim Državama bila na 53 posto, a do 2027. će biti 162 posto. Europa će s 15 posto "skočiti" na 88 posto, a Kina s 86 posto na 154 posto.

Već po tome je vidljivo da Europa i dalje zaostaje za dvama najvećim tržištima na svijetu, što nije baš obećavajuće, ali pozitivno je da se ipak donekle smanjuje taj zaostatak. Što se može zahvaliti brojnim strategijama na razini Europske unije, koja podrazumijevaju ulaganja i razvoj 5G tehnologije.

Također, zanimljivo je pratiti Indiju i njen potencijal u ovom smislu jer s krajem 2022. je širenje 5G bilo na svega jedan posto dok će za pet godina biti na 40 posto. Za očekivati je da će potom ići sve brže i kad stigne 6G oko 2030., Indija bi tranziciju trebala obaviti izrazito brzo i u ogromnom obujmu s obzirom da bi do tad trebala imati oko dvije milijarde stanovnika.

Kao i inače, 5G je izniman pokretač drugih tržišta, a samim time, ona će se razvijati brže i bolje u nadolazećim godinama. To su virtualna i proširena stvarnost, Internet stvari, business-to-consumer (B2C) segment i bežična tehnologija u cijelosti. Koja je pak pokretač pametnih domova, automobila, gradova u cijelosti...

Ne treba smetnuti s uma da će 5G ubrzati i razvoj robotike, umjetne inteligencije i općenito poslovanja u raznim industrijama, što je dovoljan motiv za bržu implementaciju te tehnologije.