Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama
DepositPhotos

Roboti koje možemo gledati u filmovima poznati su po tome da pomažu ljudima, odnosno, da imaju ljudske sposobnosti u motoričkom i mentalnom smislu, što ih nekako ozbiljnijima u smislu na koji ih doživljavamo. U stvarnosti, to nije slučaj...

Jer, roboti su još uvijek nezgrapni, ne mogu činiti osnovne stvari kao što je otvaranje vrata ili hodanje stepenicama. A to je samo vrh sante leda njihovih nemogućnosti. Ali, sve to moglo bi se uskoro promijeniti jer na prestižnom američkom Massachusetts Institute of Technology CSAIL računalni znanstveni tim rade upravo na unapređenju sposobnosti kod robota.

I to na zanimljiv način, kroz učenje socijalnih vještina i načinom interakcije s drugim robotima. Dakle, plan je naučiti ih socijalnim vještinama. Najprije, one će se odnositi na one verbalne, gdje bi roboti uz pomoć umjetne inteligencije i strojnog učenja vrlo brzo mogli postati svojevrsni asistenti psihijatrima, psiholozima, sociolozima... a s vremenom bi se počele usavršavati i njihove motoričke sposobnosti. Što je teži dio priče, naravno.

Kako bi ih naučili svim tim stvarima, stručnjaci su kreirali simulirano 2D okruženje koje omogućava robotima "ganjati" društvene i fizičke ciljeve. Primjerice, fizički cilj jest navigirati do određene točke u okolini, a društveni je prepoznati što to drugi robot radi i pomoći mu da ostvari cilj.

Tim je kreirao 98 različitih scenarija i tri vrste robota - one koji imaju samo fizičke ciljeve, one koji imaju društvene i fizičke ciljeve te one koji pretpostavljaju da svi imaju mogućnosti jednih i drugih ciljeva pa na taj način mogu poduzimati naprednije poteze poput udruživanja za pristizanja do cilja.

Zvuči podosta uzbudljivo i bit će zanimljivo za nekoliko mjeseci doznati koji su rezultati istraživanja, odnosno, ovog projekta koji bi na području robotike mogao biti prekretnica.