Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

Foto: DepositPhotos

Roboti koje možemo gledati u filmovima poznati su po tome da pomažu ljudima, odnosno, da imaju ljudske sposobnosti u motoričkom i mentalnom smislu, što ih nekako ozbiljnijima u smislu na koji ih doživljavamo. U stvarnosti, to nije slučaj...

Jer, roboti su još uvijek nezgrapni, ne mogu činiti osnovne stvari kao što je otvaranje vrata ili hodanje stepenicama. A to je samo vrh sante leda njihovih nemogućnosti. Ali, sve to moglo bi se uskoro promijeniti jer na prestižnom američkom Massachusetts Institute of Technology CSAIL računalni znanstveni tim rade upravo na unapređenju sposobnosti kod robota.

I to na zanimljiv način, kroz učenje socijalnih vještina i načinom interakcije s drugim robotima. Dakle, plan je naučiti ih socijalnim vještinama. Najprije, one će se odnositi na one verbalne, gdje bi roboti uz pomoć umjetne inteligencije i strojnog učenja vrlo brzo mogli postati svojevrsni asistenti psihijatrima, psiholozima, sociolozima... a s vremenom bi se počele usavršavati i njihove motoričke sposobnosti. Što je teži dio priče, naravno.

Kako bi ih naučili svim tim stvarima, stručnjaci su kreirali simulirano 2D okruženje koje omogućava robotima "ganjati" društvene i fizičke ciljeve. Primjerice, fizički cilj jest navigirati do određene točke u okolini, a društveni je prepoznati što to drugi robot radi i pomoći mu da ostvari cilj.

Tim je kreirao 98 različitih scenarija i tri vrste robota - one koji imaju samo fizičke ciljeve, one koji imaju društvene i fizičke ciljeve te one koji pretpostavljaju da svi imaju mogućnosti jednih i drugih ciljeva pa na taj način mogu poduzimati naprednije poteze poput udruživanja za pristizanja do cilja.

Zvuči podosta uzbudljivo i bit će zanimljivo za nekoliko mjeseci doznati koji su rezultati istraživanja, odnosno, ovog projekta koji bi na području robotike mogao biti prekretnica.

Još iz kategorije

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.