Znanstvenici izumili AI kameru koja može slikati fotografije u boji u potpunom mraku

Znanstvenici izumili AI kameru koja može slikati fotografije u boji u potpunom mraku

Znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija razvili su sustav za kamere koji kombinira umjetnu inteligenciju s infracrvenom kamerom pa na taj način može uhvatiti fotografije u boji čak i ako je potpuni mrak.

Ljudsko oko može registrirati svjetlost u određenom opsegu, koji se normalno kreće na oko 300 do 700 nanometara, ali infracrvena svjetlost prelazi tu granicu i nevidljiva je ljudima bez posebne tehnologije. Već podosta dugo postoje razna rješenja za detekciju u mraku, a koriste se infracrvenim svjetlom, no ovo što se sad učinilo je ipak korak naprijed jer nudi cijeli raspon boja.

Uobičajeno je da infracrvena svjetlost nudi monokromatski zeleni rezultat, a neki noviji sustavi za snimanje u mraku koriste ultraosjetljive kamere kako bi detektirali bilo kakvu vidljivu svjetlost i prebacili je na ekrane. A sad se sva ta tehnologija spojila s umjetnom inteligencijom.

Pojednostavljeno, umjetna inteligencija "trenirana" je ogromnom količinom podataka, što podrazumijeva fotografije svih vrsta, od onih na kojima su ljudi, životinje, priroda, građevine... Potom, kad kamere specijalizirane za snimanje u mraku detektiraju neki objekt, osobu ili biće, umjetna inteligencija temeljem svih dostupnih informacija daje kompletni prikaz - u boji.

Ipak, postoje i neki problemi, a tiču se ljudskih lica. Znanstvenici naglašavaju da trenutno umjetna inteligencija ne uspijeva točno predstaviti boju osobe koja je snimljena u mraku, što je logično jer ljudsko lice može imati cijeli niz boja, nijansi i detalja koji ne mogu biti prepoznati isključivo zahvaljujući brojnim obrađenim fotografijama koje postoje otprije.

Teško će takve situacije i biti dorađene jer ako je potpuni mrak i mogu se prepoznati samo obrisi, ne postoji još uvijek potreban tehnologija koja može registrirati boje.

Za detaljnije znanstveno objašnjenje i proces ovog istraživanja idite na službeni rad OVDJE.

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.