Razvoj softvera

Zbog posla iz Indije u Hrvatsku u dSPACE

Zbog posla iz Indije u Hrvatsku u dSPACE

Kad sam čula da dSPACE traži testere softvera za svoj novi proizvod, javila sam se i bila uzbuđena što sam imala ovu priliku za suradnju s tvrtkom kojoj se divim, iako je to značilo preseljenje u potpuno novu zemlju, opisuje svoj dolazak u Hrvatsku Meghana Bhaskara stručnjakinja za testiranje softvera.

„Najteže mi je bilo ostaviti svoju obitelj i sve što sam poznavala, ali tvrtka i kolege bili su mi velika podrška i olakšali su mi prijelaz. Sada radim za dSPACE u Zagrebu, u Hrvatskoj, i veselim se nastavku svoje karijere u testiranju softvera u ovoj sjajnoj tvrtki“, ističe Meghana Bhaskara.

Rođena je i odrasla u Bengaluruu, koji se često naziva Silicijskom dolinom Indije. Nakon što je završila magisterij iz računalnih aplikacija, započela je svoju karijeru u indijskoj automobilskoj tvrtki koja je koristila dSPACE-ove proizvode, tako da je, kako sam atvrdi, od početka svoje karijere uvijek bila povezana s dSPACE-om. Međutim, nakon dvije godine projekt je završio i ona je prebačena na drugi projekt.

Što se tiče proizvoda koje nudi dSPACE njen glavni fokus je na AURELION-u, alatu za senzorski realističnu simulaciju i testiranje naprednih sustava pomoći vozaču i aplikacija za autonomnu vožnju. Međutim, također pruža podršku i održavanje za MotionDesk i SensorSim, starije proizvode koje će u budućnosti u potpunosti zamijeniti AURELION.

dSPACE AURELION je simulacijski alat koji pruža senzorski realističnu simulaciju za napredne sustave pomoći vozaču (ADAS) i aplikacije za autonomnu vožnju.

U stvarnom životu AURELION koriste proizvođači i dobavljači automobila za simulaciju različitih scenarija vožnje i testiranje performansi ADAS-a i sustava za autonomnu vožnju u sigurnom i kontroliranom okruženju. Alat omogućuje korisnicima stvaranje vrlo realističnih virtualnih okruženja koja uključuju različite vrste cestovnih i prometnih uvjeta, vremenskih prilika i uvjeta osvjetljenja“, tvrdi Meghana Bhaskara.

Kako ističe AURELION može simulirati ponašanje senzora kao što su kamere, lidar, radar i ultrazvučni senzori koji pomažu u validaciji ADAS-a i sustava za autonomnu vožnju, a oni omogućuju proizvođačima da procijene performanse svojih sustava u različitim scenarijima, testiraju različite algoritme upravljanja i identificiraju potencijalne probleme prije nego što sustavi dospiju na cestu.

Osim u automobilskim aplikacijama, AURELION se također može koristiti u drugim industrijama kao što su robotika, zrakoplovstvo i obrana, za simulaciju i testiranje različitih sustava u sigurnom i kontroliranom okruženju. Alat može pomoći proizvođačima da smanje troškove razvoja i vrijeme izlaska na tržište, osiguravajući sigurnost i pouzdanost njihovih sustava.

Moja uloga u razvojnom procesu primarno je usmjerena na testiranje softvera i vođenje kontinuirane integracije korištenjem Microsoft Azure Pipelines. Moje odgovornosti uključuju dizajniranje, izvođenje i analizu testnih slučajeva, izvještavanje i praćenje nedostataka te suradnju s razvojnim timom, kako bi se osigurao softver visoke kvalitete. Također sam odgovorna za kreiranje i održavanje YAML koda za CI/CD procedure, otklanjanje pogrešaka u svim problemima koji se pojave, te osiguravanje glatke integracije s ostatkom razvojnog procesa kako bi isporuka softvera bila uspješna“, tvrdi Meghana Bhaskara i dodaje kako „osim toga radim na korisničkoj podršci koja se odnosi na MotionDesk i SensorSim. Kao dio odgovornosti za korisničku podršku, pomažem korisnicima u rješavanju tehničkih problema, pružajući smjernice o značajkama i funkcionalnosti proizvoda te pomažem u prepoznavanju i izvještavanju o nedostacima softvera. To može uključivati blisku suradnju s razvojnim timom, kako bi se reproducirali i dijagnosticirali problemi, kao i informiranje korisnika o napretku i ažuriranjima“.

Prema njezinim riječima život i rad u Hrvatskoj je za nju nevjerojatno iskustvo. Ljudi su ovdje iznimno ljubazni i gostoljubivi, što mi je uvelike olakšalo prijelaz. Budući da je engleski dosta rasprostranjen, nisam imala problema u komunikaciji s kolegama i snalaženju u novoj okolini, tvrdi Meghana Bhaskara.

„Podrška koju sam dobila od svojih kolega u dSPACE-u bila je izuzetna i osjećala sam se kao da ovdje radim godinama. Njihova ljubaznost i spremnost da pomognu učinili su da se osjećam kao kod kuće i nikad nisam osjetila čežnju za domom. Zaista uživam raditi ovdje i zahvalna sam na prilici da budem dio tako sjajnog tima. Iz mog iskustva rada u Indiji i Hrvatskoj jedna od najznačajnijih razlika koju sam uočila je razina transparentnosti u radu i dostupnosti višeg menadžmenta. Ustanovila sam da u Hrvatskoj postoji veći stupanj transparentnosti i odgovornosti na radnom mjestu. Osim toga, primijetila sam da postoji više mogućnosti za izravnu komunikaciju s višim menadžmentom, ako je potrebno. Nasuprot tome, u Indiji je sustav postavljen više hijerarhijski, a komunikacija s višim menadžmentom može biti vrlo ograničena.Još jedna prednost rada u Hrvatskoj je značajno smanjeno vrijeme putovanja na posao. To mi je omogućilo da imam više vremena za sebe i da održim bolju ravnotežu između posla i privatnog života“, zaključuje Meghana Bhaskara.