OKUPLJENI U NOVSKOJ

Završio je još Global Game Jam izazov: Sudjelovalo čak 80 natjecatelja

Završio je još Global Game Jam izazov: Sudjelovalo čak 80 natjecatelja

Global Game Jam 2024. u Novskoj u organizaciji Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 i Hrvatske udruge izrađivača videoigara HU-IZ-VI ponovno je imao najveći broj prijavljenih na razini cijele Hrvatske. Više od 80 natjecatelja borilo se u 19 timova kako bi osvojili bogate nagrade.

Ove godine, za natjecatelje je organizirana radionica posvećena važnosti očuvanja zdravlja online - stop govoru mržnje. Ukazivanjem na prednosti, ali i opasnosti tehnologije, želi se pomoći u očuvanju zdravlja, dobrobiti i povezanosti. Natjecatelji su imali i trenutak za vježbanje, podignuli su se sa svojih radnih jedinica i aktivirali tijelo na nekoliko minuta, a zatim se vratili natrag u developerski svijet.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Make Me Laugh (nasmij me). Natjecanje je završilo 28. siječnja u 17 sati kada su predstavljeni završeni radovi i potom ocijenjeni od strane stručnog žirija. Završene videoigre ocijenio je žiri u sastavu Kristijan Škarica (Gepek, Coeto, Degenerika), Mladen Bošnjak (Misfit Village), Daniela Spasovska (MAGDA),  Vedran Klanac (Ocean Media) te Dominik Cvetkovski (ANIQ). Osim najbolje videoigre, ocjenjivao se i najbolji gameplay, grafika, ali i najbolja prezentacija završenih radova.

Pobjednici koji su osvojili 1500 eura te PlayStation 5 Bundle i šest mjeseci pretplate na VIDI sadržaje, napravili su videoigru pod nazivom "No Need For Speed" koja je imala i najbolji gameplay natjecanja, dok su pobjednici srednjoškolskog uzrasta nagrađeni opremom brenda WhiteShark i pretplatom na VIDI sadržaje, napravili videoigru pod nazivom "Zagorje Simulator".

U odrasloj kategoriji nagrađene su i videoigre "Širok Šor" (2. mjesto i najbolja grafika) te "Eggstinction" (3. mjesto). U srednjoškolskoj kategoriji "Eggmageddon" osvojio je 2. mjesto, a videoigra "Z.O.O." 3. mjesto.

Videoigra "Comic's Sons" osvojila je nagradu za najbolju prezentaciju. Nagrade odraslim kategorijama dijelile su Maja Fistrić iz A1 Hrvatska, Andreja Šeperac i Ivana Matanović iz regionalnog koordinatora SMŽ, dok je srednjoškolske nagrade dijelio tim WhiteSharka.

"Ovaj gamedev događaj, popraćen je s 48 sati umrežavanja znanja, novih poznanstava, testiranja izdržljivosti, zabave, kreativnosti i druženja... Nama je ovo peta organizacija ovakvog natjecanja, a već danas počinjemo planirati iduće izdanje", poručili su iz inkubatora PISMO i udruge HU-IZ-VI središta hrvatske gaming industrije.