Zašto volimo određene fotografije

Zašto volimo određene fotografije
Dražen Tomić

Osim što su objavom ovih informacija ponovo skrenuli pozornost na svoj davno lansirani Xperia Z3 i Z3 Compact, Sony je svojom infografikom ukazao na osnovne amaterske pogreške koje uvelike utječu na (ne)popularnost određenih slika na društvenim mrežama.

Jedan od najinteresantnijih podataka je činjenica da se upravo ovog trenutka čak 41,600 slika uploada na Instragram. Također, upravo je sada najpopularnija društvena mreža Facebook obogaćena za 243,055 fotografija. S pravom pogađate da su većina njih tzv. selfy i foody, no morate priznati da na društvenim mrežama znate naletiti na fotografije koje zaista zaslužuju nekoliko trenutaka vaše pažnje, iako niste sigurni zašto. Možda vam to pokažu iduće statistike.

Podaci koje navodi Sony tvrde da je čak 6.5 % više like-ova na instagramu dobiju fotografije na koje nije stavljen dodatni filter. Što se tiče Pinterest-a, čak je 23% korisnika više oduševljeno fotografijama koje na sebi nemaju lice, a na Flickr-u 72% više šanse za „like“ ostvaruju fotografije s manjom dubinskom oštrinom.

Glavni dizajner Sony Mobile kamera, Hiroshi Takano tvrdi da naši mozgovi pamte „savršen balans između životnih i prirodnih boja. Sve što radimo na našim pametnim telefonima vezano je uz bilježenje uspomena“.

Naravno, iz Sonya navode da su njihovi uređaji specijalisti za to, te da se uspomene uspješno bilježe čak i pri lošem svijetlu. Kao popularni primjer tu su festival svjetla u Indiji - Diwali i Nova godina, pri kojim će vam njihovi Xperia Z3 i Xperia Z3 Compact, kao prvi pametni telefoni na svijetu sa ISO osjetljivosti od 12 800, omogućiti da s drugima dijelite svoj provod u HD-u.