Zakonske promjene omogućile objavljivanje novih detalja o nadzornim zahtjevima NSA

Zakonske promjene omogućile objavljivanje novih detalja o nadzornim zahtjevima NSA

Foto: Fotolia

Sve velike tehnološke kompanije, uključujući Google, Microsoft, Facebook, Yahoo i LinkedIn, su danas u transparentnijim izvješćima otkrile nove i do sad neprikazane detalje o zahtjevima koje je pred njih stavila američka agencija za nacionalnu sigurnost. U novim izvješćima je sada prikazano kakve su sve zahtjeve za podacima svojih članova zaprimile kompanije od strane države, koliko je ukupno korisnika zahvaćeno takvim zahtjevima i koliki je postotak korisnika o ovim pitanjima primio odgovor od kompanija.

Apple je slične podatke objavio prošlog tjedna tijekom objavljivanja svojih poslovnih rezultata, a objava podataka o nadzornim zahtjevima nije bila puka slučajnost. Objavu dijela podataka o nadziranju omogućila im je promjena zakona o nadziranju koja je stupila na snagu, a koja kompanijama dopušta objavljivanje detaljnijih informacija o tome koju vrstu podataka dijele i kakve podatke vlada od tih kompanije zahtijeva.

Nova izvješća će se ažurirati svakih šest mjeseci, što je također odobrila vlada kroz promjenu stupnja transparentnosti u zakonu o nadziranju. Nove promjene dopuštaju objavu broja FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) zahtjeva, te su uvedene norme prema kojima se moraju objavljivati podaci o zahvaćenim korisnicima i na koji način se mora prikazati broj korisnika nad kojima je proveden nadzor.

Iako ove promjene u zakonu ne dopuštaju kompanijama potpunu objavu informacija o nadzorima, ovo je već pozitivan korak prema još većoj transparentnosti. Za promjene u zakonu velikim dijelom je zaslužan predsjednik Obama, koji ulaže velike napore da se provedu reforme u domeni nadziranja privatnih podataka.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.