Primjena tehnologije

Zagrebačka banka organizirala prvi interni Hackathon na temu primjene alata generativne umjetne inteligencije

Zagrebačka banka organizirala prvi interni Hackathon na temu primjene alata generativne umjetne inteligencije

Na internom natjecanju Zagrebačke banke pod nazivom ZabaGPT Hackathon, održanom od 19. do 21. svibnja, 45 zaposlenika Zagrebačke banke podijeljeno u deset timova tijekom 48 sati osmišljavalo je rješenja temeljena na primjeni najnovije GPT tehnologije za daljnje unaprjeđenje internih procesa te razvoj proizvoda i usluga za klijente.

Zaposlenici su uz stručnu, tehničku i konzultativnu podršku mentora iz raznih dijelova Banke radili na razradi i pripremi rješenja, tzv. POC-ova (proof of concept) iz različitih područja – od internih procesa, CRM-a, weba i upravljanja rizicima do lansiranja novih proizvoda i usluga, virtualnih asistenata i drugih inovativnih koncepata. Rješenja su potom prezentirali Upravi Zagrebačke banke te tako stvorili velik potencijal za ostvarenje novih digitalnih iskoraka u poslovanju.

„Na prvom internom ZabaGPT Hackathonu angažirali smo svoje interne snage, kapacitete i inovativnost zaposlenika da bismo ispitali kako se učinkovito koristiti alatima umjetne inteligencije i najnaprednijom tehnologijom dostupnom na tržištu s ciljem stvaranja novih ideja i rješenja u internom i eksternom poslovanju. Ponosni smo na sve sudionike te njihova inovativna, cjelovita i konkretna digitalna rješenja koja nam u idućem razdoblju mogu biti važna i korisna za daljnji razvoj našeg digitalnog poslovanja“, izjavio je Pavel Vinter, član Uprave Zagrebačke banke.

Kako sami tvrde, Zagrebačka banka uvijek je bila predvodnica u području tehnoloških iskoraka na hrvatskom bankarskom tržištu. Među prvim bankama u Hrvatskoj 2000. godine lansirala je internetsko bankarstvo za poslovne subjekte, 2001. godine internetsko bankarstvo za građane, u 2007. mobilno bankarstvo m-zaba, a u 2008. prvo mobilno bankarstvo za poslovne subjekte u Hrvatskoj. U međuvremenu su tržištu predstavljene brojne digitalne usluge koje su u sve većem broju dostupne klijentima u m-zabi, a u 2023. godini Zagrebačka banka posvećuje se upoznavanju najsuvremenije GPT tehnologije, istražujući prednosti koje njezina primjena može donijeti bankarskom poslovanju, objašnjavaju iz ZABA-e.