Windows 10 će odsad dobivati velika ažuriranja samo jednom godišnje

Windows 10 će odsad dobivati velika ažuriranja samo jednom godišnje
DepositPhotos

Microsoft je s krajem studenoga predstavio Windows 10 21H2 veliko ažuriranje i mogu ga postaviti svi s postojećom svibanjskom verzijom operativnog sustava pod imenom 2004. Uz to, iz kompanije su obavijestili da će odsad samo jednom godišnje dolaziti veliko ažuriranje Windowsa 10.

Bitna je vijest da se ovo odnosi i na Windows 11 ciklus ažuriranja, koji će također ići jednom godišnje u širem obujmu, a to svakako jest vijest vrijedna pažnje iz razloga što u Microsoftu nikad nisu na takav način izvodili ovakve procese. Dosad je to bilo svakih šest mjeseci.

Na ovaj način se Microsoft približava Appleu i njegovom macOS, koji također jednom godišnje dobiva ažuriranja od značaja. Ujedno, tako se developerima unutar kompanija daje više vremena ispraviti greške i općenito "ispolirati" sustav da korisnicima dođe potpuno spreman, a ne, kako je to često znalo biti, kao nepotpuna verzija.

Jer, dosad je situacija bila takva da bi tek nekoliko mjeseci poslije ažuriranja verzija postala istinski stabilna. Naravno, zbog toga su korisnici često odugovlačili s ažuriranjima i u konačnici to nikome ne donosi benefite.

Dakle, sljedeća nadopuna Windows 10 stići će u drugoj polovici iduće godine i zvat će se ili listopadska ili studentska nadopuna. Otprilike u isto vrijeme će i Windows 11 dobiti nadopunu, a navodno će joj ime biti 22H2. Ovo su donekle i potvrdili iz Microsofta:

"Sljedeće ažuriranje Windows 10 operativnog sustava stiže u drugoj polovici 2022. i nastavit ćemo svake godine donositi minimalno jednu, zaključno s 14. listopadom 2025.

S navedenim datumom će osnovna podrška za Windows 10 biti prekinuta, što znači da će taj sustav u tom trenutku imati više od deset godina.

Nažalost, za Windows 11 i dosad prijavljene nepravilnost, propuste i želje zajednice, Microsoft se nije osvrtao pa nije poznato hoće li one dolaziti kroz manja ažuriranja ili kroz veće iduće godine. Ili neće uopće...