Windows 10 će odsad dobivati velika ažuriranja samo jednom godišnje

Windows 10 će odsad dobivati velika ažuriranja samo jednom godišnje

Foto: DepositPhotos

Microsoft je s krajem studenoga predstavio Windows 10 21H2 veliko ažuriranje i mogu ga postaviti svi s postojećom svibanjskom verzijom operativnog sustava pod imenom 2004. Uz to, iz kompanije su obavijestili da će odsad samo jednom godišnje dolaziti veliko ažuriranje Windowsa 10.

Bitna je vijest da se ovo odnosi i na Windows 11 ciklus ažuriranja, koji će također ići jednom godišnje u širem obujmu, a to svakako jest vijest vrijedna pažnje iz razloga što u Microsoftu nikad nisu na takav način izvodili ovakve procese. Dosad je to bilo svakih šest mjeseci.

Na ovaj način se Microsoft približava Appleu i njegovom macOS, koji također jednom godišnje dobiva ažuriranja od značaja. Ujedno, tako se developerima unutar kompanija daje više vremena ispraviti greške i općenito "ispolirati" sustav da korisnicima dođe potpuno spreman, a ne, kako je to često znalo biti, kao nepotpuna verzija.

Jer, dosad je situacija bila takva da bi tek nekoliko mjeseci poslije ažuriranja verzija postala istinski stabilna. Naravno, zbog toga su korisnici često odugovlačili s ažuriranjima i u konačnici to nikome ne donosi benefite.

Dakle, sljedeća nadopuna Windows 10 stići će u drugoj polovici iduće godine i zvat će se ili listopadska ili studentska nadopuna. Otprilike u isto vrijeme će i Windows 11 dobiti nadopunu, a navodno će joj ime biti 22H2. Ovo su donekle i potvrdili iz Microsofta:

"Sljedeće ažuriranje Windows 10 operativnog sustava stiže u drugoj polovici 2022. i nastavit ćemo svake godine donositi minimalno jednu, zaključno s 14. listopadom 2025."

S navedenim datumom će osnovna podrška za Windows 10 biti prekinuta, što znači da će taj sustav u tom trenutku imati više od deset godina.

Nažalost, za Windows 11 i dosad prijavljene nepravilnost, propuste i želje zajednice, Microsoft se nije osvrtao pa nije poznato hoće li one dolaziti kroz manja ažuriranja ili kroz veće iduće godine. Ili neće uopće...

Još iz kategorije

Cro Startup službeno krenuo s radom

Cro Startup službeno krenuo s radom

28.05.2022.

Cro Startup, nedavno osnovana hrvatska krovna udruga za startupe, organizirala je jučer jednodnevno događanje u Algebri kojim je obilježila i službeni početak aktivnosti.

Visoka škola za informacijske tehnologije uvodi program cjeloživotnog obrazovanja za kibernetičku sigurnost

Visoka škola za informacijske tehnologije uvodi program cjeloživotnog obrazovanja za kibernetičku sigurnost

28.05.2022.

Nedavna sigurnosna istraživanja pokazuju da većina tvrtki ima nezaštićene podatke i loše prakse kibernetičke sigurnosti, što ih čini ranjivim na gubitak podataka. Za uspješnu borbu protiv zlonamjernih postupaka, imperativ je da tvrtke podignu svijest o kibernetičkoj sigurnosti i  prevenciji i implementiraju najbolje iz sigurnosne prakse.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan je prvi Outreach event u svijetu

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan je prvi Outreach event u svijetu

27.05.2022.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan je prvi Outreach event u svijetu s ciljem predstavljanja prvog skupa Nacrta europskih standarda za izvješćivanje o održivosti (ESRS).