Windows 10 bi uskoro mogao imati problema s driverima

Windows 10 bi uskoro mogao imati problema s driverima
DepositPhotos

Microsoft se s novom nadopunom odlučio promijeniti način na koji Windows 10 verificira softverske drivere i to bi moglo izazvati podosta problema. Naime, korisnici bi zbog ove promjene mogli svjedočiti brojnim greškama u operativnom sustavu.

Konkretnije, standardni "patch" koji stiže utorkom, ovaj put izazvao je pomutnju jer nakon tog 13. listopada počele su se pojavljivati dvije poruke s povezanim greškama. Takva situacija odnosi se i na Windows 10 i na Windows Server. A nastavit će se u svakom slučaju kad operativni sustav ne može verificirati izdavača softvera ili kad driver nema potpis.

"Kad postavljate driver "treće strane", moguće da ćete dobiti poruku s tom greškom. Tako je iz razloga što u tom slučaju Windows ne može verificirati izdavača određenog drivera softvera. Također, moguće da ćete dobiti identičnu poruku s greškom ako nikakav potpis nije prisutan uz softver nakon pregleda korištenjem Windows Explorera", navodi se u Microsotovu priopćenju.

Inače, poruke izgledaju ovako:

1. Windows can't verify the publisher of this driver software (hrv. Windows ne može provjeriti izdavača ovog softvera upravljačkog programa)

2. No signature was present in the subject (hrv. u predmetu nije bilo potpisa)

Stoga, da se to izbjegne, Windows zahtijeva valjan dekodirani DER PKCS#7 sadržaj u katalogu datoteka. Isti ti katalozi datoteka moraju biti potpisani po odjeljku 11.6 opisujući DER-dekodiran za "SET OF members" u X.690. Podosta komplicirano za laike, ali stručnjaci koji rade na razvoju softvera znat će se prilagoditi i na taj način spasiti korisnike od poruka s greškom.

"Ako se greška nastavi pojavljivati, preporučamo da kontaktirate izdavača kako bi nadopunio softver na adekvatan način", kažu u Microsoftu.

Ono što prešućuju jest da ukoliko ni to ne pomogne, softver treba ukloniti jer poruke s greškom neće nestati... Uostalom, tu su iz sigurnosti, koja sprečava određene zabilježene ranjivosti u prijašnjoj verziji operativnog sustava.