Više od polovice žena zaposlenih u IT sektoru ističe svoj spol kao ograničavajući faktor u karijeri

Više od polovice žena zaposlenih u IT sektoru ističe svoj spol kao ograničavajući faktor u karijeri
DepositPhotos

Ženama u tehnološkom sektoru nije ni najmanje lako jer nije tako davno djelovao kao isključivo muški svijet. Zapravo, djeluje tako i dan danas, ne samo pasivnim promatračima već i ženama koje su uključene u njega.

Pokazalo je to istraživanje provedeno od strane Tech Talent Chartera i prezentirano od strane Atlas VPN. U njemu je od svibnja do rujna prošle godine sudjelovalo 363 žena.

I, prema njemu, čak 52 posto njih, a riječ je o zaposlenicama u IT sektoru, vjeruje kako su sputane u napretku samo zato što su žene. Dakle, spol je ono što im se nameće kao prepreka, a ne nedostakak znanja, sposobnosti ili iskustva.

I dok "sirovo" navođenje onih koje misle da ih spol sputava u napretku ne govori previše, treba pogledati detaljnije na što se tako nešto odnosi. Dakle, 38 posto žena smatra da im se temeljem spola onemogućavaju prilike za promaknuća.

Njih 35 posto pak vjeruje da ne uživaju dovoljno povjerenja, što također samo po sebi može značiti prepreke na raznim područjima organizacija u kojima su zaposlene. Nešto manje s 33 posto jest uvjerenje da nedostaje podrške ili uzora u rukovodećem kadru. U prijevodu, na vrhu je premalo žena na koje bi se ugledale.

Otežana ravnoteža posla i drugih obveza je nešto što kao prepreku vidi 31 posto ispitanih žena, a samim time to im je prepreka za napredovanje. Na kraju, 29 posto žena uvjereno je da postoji pristranost od strane nadređenih samo zato što su žene, odnosno, da su suočene sa seksizmom na radnom mjestu.

Kao rezultat svih tih poraznih prilika, jedna od pet žena planira u kratkom roku promijeniti posao te se pokušati zaposliti u nekoj od tehnoloških kompanija koja nudi bolje uvjete za njih. A to znači uvjete koji ovise o znanju, sposobnostima i predanosti poslu, ne o tome radi li ga muškarac ili žena... Tako bi i trebalo biti, bez sumnje.