Više od 2700 učenika i učitelja iz projekta petzanet.HR obilježili Dan sigurnijeg interneta

Više od 2700 učenika i učitelja iz projekta petzanet.HR obilježili Dan sigurnijeg interneta

Brojnim radionicama, predavanjima, izložbama učeničkih radova i drugim aktivnostima više od 2700 učenika i učitelja iz projekta petzanet.HR obilježavaju danas Dan sigurnijeg interneta s motivacijom iz ovogodišnje globalne teme "Stvorimo bolji internet zajedno".

Osnovna škola Veliki Bukovec kao nositelj projekta te Osnovna škola Popovača, Osnovna škola „Mladost“ iz Osijeka, Osnovna škola „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške i Osnovna škola Gripe iz Splita predstavili su roditeljima i široj lokalnoj zajednici važnost primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih tehnologija.

"Osnovi ciljevi projekta petzanet.HR su podizanje svijesti o nužnosti zaštite djece i mladih te razvijanje kritičkog stava, a Dan sigurnijeg interneta prilika je da te ciljeve predstavimo i široj javnosti. Školski kurikulum kojeg izrađujemo omogućit će djeci temeljne odrednice u sklopu obrazovnog sustava, ali javnim događajima koje smo danas organizirali u pet škola želimo potaknuti i uključiti roditelje i lokalnu zajednice da se educiraju i aktivnije uključe u stvaranju boljeg on-line okruženja", izjavila je Lidija Kralj, profesorica matematike iz Osnovne škole Veliki Bukovec i voditeljica projekta petzanet.HR.

Škole sudionice ovog projekta kurikulum su napisale te pripremaju prateće udžbenike za učenike, priručnike za roditelje i učitelje kao i multimedijske sadržaje. Svi materijali bit će predstavljeni početkom nove školske godine kada će biti dostupni ne samo učenicima iz tih pet škola, već i svim drugim učiteljima i učenicima koji će ga moći preuzeti i dalje poučavati u svojim programima.

Poručila je to L. Kralj na jučerašnjoj tematskoj sjednici triju odbora Hrvatskog sabora „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“, koja je organizirana na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić i u povodu Dana sigurnijeg interneta.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana sigurnijeg interneta ukazuje na zajedničku odgovornost u poticanju pozitivnih i uklanjanju negativnih strana interneta što znači da tvrtke i institucije zajedno trebaju stvarati pozitivne, kvalitetne i djeci primjerene online sadržaje, štititi njihove osobne podatke te intenzivno raditi na sprječavanju negativnih i nasilnih sadržaja te govora mržnje.

"Tehnologija i internet uveli su nas u novo doba koje učenicima omogućava nevjerojatne prilike za učenjem, usavršavanjem i napretkom. Uvijek me iznova veseli vidjeti naše mlade kako idu u korak ili čak ispred svjetskih trendova. Istovremeno, na nama je odgovornost ukazati roditeljima i djeci na prednosti, ali i izazove koje nosi korištenje tehnologije u našoj svakodnevnici. To se posebno odnosi na važnost online sigurnosti i zato mi je veliko zadovoljstvo što Microsoft direktno pomaže svojim aktivnostima i savjetima koji su dostupni na web stranici microsoft.com/saferonline, ali i kroz direktno uključivanje Microsoftovih zaposlenika i partnerske zajednice", poručio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, koji je ujedno jedan od najavljenih govornika na poslijepodnevnom interaktivnom okruglom stolu u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Na okruglom stolu očekuju se i gostovanja Alena Kišića, zamjenika župana Varaždinske županije, Zvonka Hlebara, načelnika općine Veliki Bukovec, Darka Markovića načelnika općine Mali Bukovec, članova Vijeća roditelja i Školskog odbora. Ujedno, sudjelovat će i učenici - digitalni savjetnici, koji će pomoći odraslima u razumijevanju izazova interneta i mobilnih tehnologija.