Vijeće Europske unije o kibernetičkoj sigurnosti za novo doba

Vijeće Europske unije o kibernetičkoj sigurnosti za novo doba
DepositPhotos

Vijeće je usvojilo zaključke o strategiji EU-a za kibernetsku sigurnost za digitalno desetljeće. Ovu strategiju predstavili su Komisija i visoki predstavnik za vanjske poslove u prosincu 2020. Njime se ocrtava okvir za djelovanje EU-a radi zaštite građana i poduzeća EU-a od cyber prijetnji, promicanja sigurnih informacijskih sustava i zaštite globalnog, otvorenog, slobodnog i sigurnog cyber prostora.

U zaključcima se napominje da je kibernetička sigurnost ključna za izgradnju otporne, zelene i digitalne Europe. Ključni je cilj postizanje strateške autonomije uz očuvanje otvorene ekonomije. To uključuje jačanje sposobnosti samostalnog donošenja odluka na području kibernetičke sigurnosti, s ciljem jačanja digitalnog vodstva i strateških kapaciteta EU-a.

U svojim zaključcima, Vijeće ističe niz područja za djelovanje u narednim godinama, uključujući planovi za stvaranje mreže sigurnosnih operativnih centara širom EU-a za praćenje i predviđanje signala napada na mreže, definicija zajedničke kibernetske jedinice koja bi pružila jasan fokus EU-ovom okviru za upravljanje krizom cyber-sigurnosti, snažna predanost primjeni i brzom dovršavanju provedbe mjera EU-a 5G i kontinuiranim naporima zajamčenim za sigurnost 5G mreža i razvoj budućih generacija mreža, potreba za zajedničkim naporima kako bi se ubrzalo usvajanje ključnih internetskih sigurnosnih standarda , jer su oni ključni za povećanje ukupne razine sigurnosti i otvorenosti globalnog interneta, istovremeno povećavajući konkurentnost industrije EU-a, potreba da se podrži razvoj snažne enkripcije kao sredstva za zaštitu temeljnih prava i digitalne sigurnosti, istodobno osiguravajući sposobnost tijela za provedbu zakona i pravosudnih tijela da izvršavaju svoje ovlasti i na mreži i izvan nje.

Uz to potrebno je ostvariti povećanje djelotvornosti i učinkovitosti alata za internetsku diplomaciju, dajući posebnu pozornost sprečavanju i suzbijanju kibernetičkih napada sa sistemskim učincima koji bi mogli utjecati na opskrbne lance, kritičnu infrastrukturu i ključne usluge, demokratske institucije i procese i potkopati ekonomsku sigurnost, prijedlog o mogućem uspostavljanju radne skupine za kibernetske obavještajne službe kako bi se ojačali namjenski kapaciteti EU INTCEN-a u ovoj domeni, važnost jačanja suradnje s međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama kako bi se unaprijedilo zajedničko razumijevanje krajolika cyber prijetnji, prijedlog za razvoj programa EU-a za vanjsku internetsku izgradnju kapaciteta za povećanje cyber otpornosti i kapaciteta širom svijeta.

Kako bi osiguralo razvoj, provedbu i praćenje prijedloga predstavljenih u strategiji kibernetičke sigurnosti, Vijeće potiče Komisiju i visokog predstavnika da uspostave detaljan plan provedbe. Vijeće će također pratiti napredak u provedbi zaključaka putem akcijskog plana koji će se redovito pregledavati i ažurirati.