Veliki pad broja oglašenih poslova za vrijeme pandemije koronavirusa

Veliki pad broja oglašenih poslova za vrijeme pandemije koronavirusa
DepositPhotos / Ilustracija

Prije godinu dana, točnije 13. ožujka 2020., premijer Andrej Plenković stao je pred novinare na konferenciji za medije i obznanio kako „od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna u osnovnim i srednjim školama te fakultetima“. U tom trenutku nismo niti slutili da će se ta dva tjedna pretvoriti u mukotrpnih godinu dana borbe protiv dotad nepoznatog virusa.

Unatoč tome što su nam mjere za suzbijanje epidemije među blažima u Europi, epidemija koronavirusa je snažno utjecala na većinu grana u gospodarstvu, posebice na  turizam i ugostiteljstvo. Potvrđuju to i podaci kojima raspolaže portal MojPosao.

Tržište je 'potonulo' u travnju

Usporedbom brojki vidimo kako je u siječnju prošle godine zabilježen minimalni pad ukupnog broja oglasa u odnosu na 2019., u veljači je pad porastao na 10%, a već u ožujku je potražnja za radom doživjela pad od 44% u usporedbi s prethodnom godinom. Tržište rada dno je dosegnulo u travnju, u jeku najžešćeg lockdowna, kada je  objavljeno čak 71% manje oglasa nego u istom razdoblju godinu prije.

Koncem mjeseca, a posebice u svibnju i lipnju, zahvaljujući popuštanju mjera i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, gospodarstvo se počinje 'buditi' a broj natječaja za posao rasti i taj trend je nastavljen tijekom ljetne turističke sezone.

Na jesen, kao posljedica pojave novog vala koronavirusa te pooštravanja epidemioloških mjera, dolazi do novog, ovog puta djelomičnog, zatvaranja gospodarstva i ponovnog značajnijeg pada potražnje za radnom snagom koji je nastavljen sve do kraja prošle, ali i početkom nove godine.

Međutim, u veljači primjećujemo prve naznake oporavka tržišta rada, a u ožujku je po prvi put u godinu dana broj objavljenih natječaja za posao premašio brojke iz prethodne godine.

Najpogođeniji su poslodavci i radnici u turizmu

Najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u sektoru turizma, gdje je objavljeno čak 57% manje oglasa za posao nego godinu ranije, zatim u ljudskim resursima (-55%) te u kategoriji Briga o ljepoti i sport (-53%). U oglasima najbrojnijoj kategoriji Prodaja i trgovina objavljeno je upola manje oglasa u odnosu na 2019. godinu (-50%).

S druge strane spektra, iako malobrojne, nalaze se kategorije zanimanja u kojima je zabilježen rast potražnje za radnicima - Obrazovanje i znanost (+30% u odnosu na 2019.), Zdravstvo, socijalni rad (+26%), Skrb o djeci i starijima (+22%) te Graditeljstvo, geodezija, geologija (+19%).

Kako je počela 2021. godina?

Na portalu MojPosao je od početka 2021. godine objavljeno gotovo 10.000 oglasa za slobodna radna mjesta, što je 13% manje nego prošle godine. Kao što na grafu možemo vidjeti, tijekom prva dva i pol mjeseca 2020. broj objavljenih oglasa bio je za svega 9% manje nego godinu prije. Ako tome pridodamo ovogodišnji pad od 13% u odnosu na prošlu godinu dolazimo do zaključka kako je u svega dvije godine s tržišta rada nestala petina oglasa za posao.

Promatrano po mjesecima, situacija ipak izgleda nešto bolje. U siječnju 2021. imali smo pad broja oglasa od 33% u odnosu na prošlu godinu, u veljači je pad smanjen na 6%, a trenutno, u prva dva tjedna ožujka (dok još prošle godine nije bilo lockdowna), bilježimo rast potražnje za radnicima od 12%!

Naravno, ne nalaze se sve kategorije zanimanja u istoj situaciji. U najbrojnijim kategorijama poput turizma i prodaje još uvijek je primjetan pad u ukupnom broju oglasa (-16% prodaja, -15% turizam).

U siječnju je situacija u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bila alarmantna jer je pad potražnje za radom iznosio visokih 81% odnosu na 2019. godinu. Međutim, s popuštanjem mjera i dolaskom proljeća, kao i cjepiva, primjećujemo iskorak u pozitivnom smjeru. U veljači je pad sveden na 33%, a u ožujku na svega 15% u odnosu na ožujak prošle godine. Gledajući samo prva dva tjedna ožujka, broj objavljenih oglasa je gotovo identičan kao i lani.

Sličan trend primjećujemo i u Prodaji i trgovini. U siječnju je pad broja oglasa u toj kategoriji iznosio 45%, u veljači je smanjen na 30%, a u prva dva tjedna ožujka taj postotak prepolovljen i trenutni pad broja objavljenih natječaja za posao iznosi 16%.