Veličina tržišta gorivih ćelija vrijedna 10,4 milijarde dolara

Veličina tržišta gorivih ćelija vrijedna 10,4 milijarde dolara
Depositphotos

Predviđa se da će globalno tržište gorivih ćelija rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 12,2% od 2023. do 2030., prema novom izvješću koje je objavilo Verified Market Research. Izvješće otkriva da je tržište 2022. godine procijenjeno na 4,2 milijarde USD, a očekuje se da će dosegnuti 10,4 milijarde USD do kraja predviđenog razdoblja.

Izvješće istražuje sve veću primjenu gorivih ćelija u pohrani energije, posebno u kontekstu obnovljivih izvora energije, kao i njihovu sve veću primjenu u prometnom sektoru. Dodatno, naglašava dominantan tržišni udio gorivih ćelija u azijsko-pacifičkoj regiji.

Gorivne ćelije su elektrokemijski uređaji koji pretvaraju gorivo, poput vodika ili metana, izravno u električnu energiju. Slično baterijama, gorivne ćelije proizvode električnu energiju kroz kemijski proces koji uključuje gorivo i oksidans. Uz sve veću potražnju za održivim izvorima energije kao što su solarna energija i energija vjetra, postoji sve veća potreba za pohranjivanjem energije i rješenjima za rezervno napajanje. Gorivne ćelije, koje pokreću obnovljivi izvori kao što su vodik i bioplin, pokazale su se kao održiva opcija za ispunjavanje ove potražnje.

Sposobnost gorivih ćelija da transformiraju kemijsku energiju u električnu čini ih idealnim izborom za pružanje rezervne energije. Štoviše, usvajanje gorivih ćelija rješava zabrinutost u vezi sa zagađenjem zraka i klimatskim promjenama, pridonoseći njihovoj rastućoj popularnosti. Kao rezultat toga, očekuje se da će tržište gorivih ćelija doživjeti značajan rast u nadolazećim godinama.

Izvješće također naglašava brzo širenje tehnologije gorivih ćelija u transportnom sektoru. S rastućom potražnjom za električnim vozilima (EV) potaknutom zabrinutošću za okoliš, vozila s gorivim ćelijama (FCV) pojavila su se kao obećavajuća alternativa električnim vozilima na baterije. FCV-ovi nude različite prednosti kao što su dulji domet vožnje i kraće vrijeme punjenja goriva. Međutim, relativno viša cijena gorivih ćelija u usporedbi s konvencionalnim izvorima energije predstavlja izazov, zahtijevajući strategije smanjenja troškova kako bi se potaknula potražnja. Nadalje, ograničena infrastruktura za gorivne ćelije, uključujući objekte za transport i skladištenje vodika, sprječava njihovu široku primjenu.

Vodik, pogonsko gorivo koje se koristi u gorivim ćelijama, ima značajan potencijal kao budući izvor energije. Želja za proizvodnjom električne energije iz vodika u skladu je sa sve većim fokusom na vodikovu ekonomiju, što dodatno potiče interes za gorivne ćelije. Kako bi se poduprlo široko prihvaćanje gorivih ćelija, bitno je razviti sveobuhvatnu infrastrukturu koja olakšava proizvodnju, transport i skladištenje vodika.

U 2022. segment transporta imao je najveći udio u primjenama gorivih ćelija. Gorivne ćelije nude mogućnosti proširenog dometa, što je ključno za teške uvjete i potrebe prijevoza na velike udaljenosti. Stalni napredak u tehnologiji gorivih ćelija povećao je njihovu učinkovitost, pouzdanost i pristupačnost, privlačeći i kupce i proizvođače automobila.

Azijsko-pacifička regija dominira tržištem gorivih ćelija, držeći najveći tržišni udio. Brz gospodarski i populacijski razvoj ove regije rezultirao je sve većom potražnjom za energijom. Gorivne ćelije služe kao pouzdan i čist izvor energije, sposoban zadovoljiti ovu potražnju. Osim toga, azijsko-pacifičko tržište značajno je prisutno u sustavima prijevoza, s autobusima, kamionima i drugim vozilima koji sve više prihvaćaju gorivne ćelije.

Ključni igrači na tržištu gorivih ćelija uključuju AFC Energy PLC, SFC Energy, ITM Power PLC, Hydrogenics, Fuji Electric India Pvt. Ltd, Proton Power Systems PLC, Plug Power Inc., Ballard Power Systems Inc., United Technologies i Fuel Cell Energy Inc. Ovi industrijski lideri bili su ključni u pokretanju tehnološkog napretka, rastu tržišta i inovacijama unutar sektora gorivih ćelija.