BORBA SE NASTAVLJA

US Chip Group poziva Kinu na iznimke zabrane ulaganja

US Chip Group poziva Kinu na iznimke zabrane ulaganja
Depositphoots

Američko udruženje poluvodičke industrije (SIA) pozvalo je vladu da dopusti iznimke u zabrani ulaganja u osjetljive segmente visoke tehnologije u Kini. Grupa inzistira na tome da podrška postojećim podružnicama mora biti dopuštena.

SIA je objasnila da je potrebna iznimka kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja i izbjegli prekidi u opskrbnom lancu, a trebala bi se odnositi na kapitalna ulaganja za opremu, nadogradnju alata za postojeće objekte i kupnju sirovina. SIA je izjavila da podupire politiku koja štiti nacionalnu sigurnost bez nepotrebnog nanošenja štete komercijalnim inovacijama, proizvodnji i zapošljavanju

Reagirao je na poziv Ministarstva financija za komentare o izvršnoj naredbi kojom se agenciji nalaže da izda propise koji identificiraju kategorije transakcija koje uključuju tehnologije i proizvode u zabrinjavajućim zemljama koje mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti. SIA je također predložila Ministarstvu financija da uskladi ograničenja izlaznih ulaganja s postojećim pravilima koja utječu na industriju poluvodiča, uključujući kontrolu izvoza uvedenu u listopadu 2022. i odredbe o zaštitnoj ogradi u CHIPS-u i Zakonu o znanosti.

Dok neke savezničke zemlje imaju vlastite mehanizme provjere izlaznih proizvoda, SIA je primijetila da većina velikih regija koje proizvode čipove nisu implementirale slične režime. "Zabrinuti smo da će to rezultirati nejednakim uvjetima za američke tvrtke i narušiti našu globalnu konkurentnost", rekla je SIA u izjavi. Izvršna naredba zabranjuje privatnom kapitalu, rizičnom kapitalu i zajedničkim ulaganjima da ulažu u subjekte sa sjedištem u Kini koji su uključeni u razvoj naprednih poluvodiča, kvantnih informacijskih tehnologija i AI sustava.

Vlada Južne Koreje natjerala je SAD da preispita izvozne kontrole kako bi omogućila svojim proizvođačima čipova da nastave s postojećim planovima za proširenje poslovanja u Kini. SAD je nedavno odobrio Samsungu i SK Hynixu izuzeće na neodređeno vrijeme od ograničenja koja im blokiraju uvoz čip opreme u Kinu.