Upoznajte čovjeka koji savjetuje Google, Facebook i LinkedIn u izbjegavanju poreza

Upoznajte čovjeka koji savjetuje Google, Facebook i LinkedIn u izbjegavanju poreza
Fotolia

Ako postoji ijedna stvar koju rukovoditelji iz Silicon Valleya vole više od fancy zabava uoči lansiranja novih proizvoda, onda je to izbjegavanje poreza kroz usmjeravanje profita preko Irske.

Bloomberg se potrudio razraditi profil poreznog mađioničara, odnosno osobe koja se nalazi u pozadini tehnologijske industrije i bavi se ovim poljem. Njegovo ime je Feargal O’Rourke koji je voditelj odjela za poreze na PricewaterhouseCoopers u Irskoj.

Sve u svemu, Bloomberg navodi kako je O’Rourke zaslužan za savjetovanje tehnologijskih giganata poput Googlea, Facebooka i LinkedIna na svome putu za sigurno prikrivanje profita od očiju poreznika., usmjeravajući ih prema Irskoj. Irska vlada već je neko vrijeme na udaru kritika zbog navodnog izbjegavanja poreza kojime se omogućuje iskorištavanje poreznih “rupa“, što dakako, privlači strana ulaganja.

U svome razgovoru s Bloombergom, O’Rourke je odlučno opovrgavao tvrdnje da je Irska na bilo koji način štit od poreza, te ističe kako je njegovo savjetovanje tehnologijskim tvrtkama usmjereno isključivo na izbjegavanje poreza, ali unutar strogo određenih pravila.

Čak i da je tako, izvanredni profesor sa Trinity College-a u Dublinu, Jim Stewart, smatra kako je O’Rourke zajedno sa svojim istomišljenicima, zahvaljujući ovakvim poreznim strategijama, znatno oštetio prihode u Europi, SAD-u, te u manje razvijenim zemljama.. Sve ovo objašnjava zašto je Irska trenutno pod pritiskom od strane mnogih zemalja kako bi “zakrpala“ rupe u svom poreznom zakonu i izbjegla ovakve mogućnosti.